Η Κομισιόν καταδίκασε απερίφραστα την άνοδο του αντισημιτισμού στην ΕΕ μετά το ξέσπασμα της σύρραξης Ισραήλ – Χαμάς, σημειώνοντας ότι «οι Εβραίοι της Ευρώπης ξαναζούν σήμερα με το φόβο».

«Η άνοδος αντισημιτικών περιστατικών σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει φθάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, θυμίζοντας ορισμένες από τις σκοτεινότερες εποχές της ιστορίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις. Αντιβαίνουν σε όλα όσα πρεσβεύει η Ευρώπη», συνέχισε.

Επικαλούμενη περιστατικά αντισημιτισμού στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, αλλά και «διαδηλωτές που τραγουδούν συνθήματα μίσους κατά των Εβραίων» η Κομισιόν υπογράμμισε την ανάγκη να αποκρουστούν τόσο ο αντισημισμός «όσο και η άνοδος του μίσους κατά των μουσουλμάνων, των οποίων γινόμαστε μάρτυρες τις τελευταίες εβδομάδες – και που δεν έχουν θέση στην Ευρώπη»

Σε χώρες όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από την αστυνομία ή ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Νότιας Αφρικής, το μοτίβο είναι σαφές: ο αριθμός των αντισημιτικών περιστατικών έχει αυξηθεί από τις 7 Οκτωβρίου κατά αρκετές εκατοντάδες τοις εκατό σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στην περίπτωση των περιστατικών αντισημισμού, τα περισσότερα αφορούν σε λεκτική κακοποίηση, διαδικτυακές προσβολές ή απειλές, γκράφιτι και επιθέσεις κατά εβραϊκών περιουσιών, επιχειρήσεων ή τοποθεσιών θρησκευτικής σημασίας. Οι σωματικές επιθέσεις αντιπροσωπεύουν επίσης ένα σημαντικό ποσοστό.

Κοινό χαρακτηριστικό στα περιστατικά αυτά είναι ότι η οργή για τους θανάτους χιλιάδων Παλαιστινίων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρεται ως δικαιολογία για λεκτική ή σωματική επίθεση εναντίον των Εβραίων γενικά, που συχνά συνοδεύεται από τη χρήση ύβρεων και στερεοτύπων βαθιά ριζωμένων στη μακρά ιστορία του αντισημιτισμού.

Πάνω από χίλιες αντισημιτικές ενέργειες στη Γαλλία το τελευταίο διάστημα

Στη Γαλλία, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, έχουν καταγραφεί πάνω από χίλια περιστατικά αντισημιτισμού εδώ και έναν μήνα, ενώ έχουν συλληφθεί 486 άτομα – ανάμεσά τους και 102 αλλοδαποί, για τέτοια αδικήματα.

Διαβάστε ακόμα: Λυών: Γυναίκα τραυματίστηκε μετά την επίθεση που δέχθηκε με μαχαίρι - Έγραψαν μια σβάστικα στην πόρτα της

Ο πληθυσμός των Εβραίων της Γαλλίας, που εκτιμάται γύρω στο μισό εκατομμύριο, είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και ο τρίτος μεγαλύτερος στον πλανήτη μετά το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Μόνον στο Πρίσι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας, Λοράν Νουνιέζ, καταγράφηκαν 257 περιστατικά αντισημιτισμού και έγιναν 90 συλλήψεις διαφόρων ατόμων απλό «εφήβους που λένε σοβαρά πράγματα», μέχρι εμπλεκόμενος στον αγώνα των Παλαιστινίων για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.

Αστέρια του Δαβίδ και αντισημιτικά γκράφιτι σε κτίρια

Η εισαγγελία του Παρισιού διεξάγει έρευνα για στοχοθέτηση των Εβραίων καθώς άγνωστοι ζωγράφισαν πρόσφατα με στένσιλ δεκάδες αστέρια του Δαβίδ σε κτίρια σε νότιο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στη Λυόν η εισαγγελία ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι θεωρεί πώς ο αντισημιτισμός ήταν πιθανότατα το κίνητρο επίθεσης κατά νεαρής Εβραίας, που τη μαχαίρωσαν μέσα στο σπίτι της. Η αστυνομία ερευνά το περιστατικό ως απόπειρα δολοφονίας. Η ζωή της γυναίκας ευτυχώς δεν κινδυνεύει, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Στη Μπεζανσόν η δήμαρχος Αν Βινιό κατήγγειλε την Κυριακή ένα νέο κύμα γκράφιτι με αντισημιτικό περιεχόμενο. «Γινόμαστε μάρτυρες μιας κλιμάκωσης της βίας ως προς το περιεχόμενο των μηνυμάτων», είπε προειδοποιώντας ότι οι υπεύθυνοι πιθανώς θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις.