Περίπου τρεις ώρες διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Άντονι Μπλίνκεν αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις και σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναχωρήσει αμέσως για το Τόκιο.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα είναι ο τελευταίος σταθμός του διπλωματικού ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή, εν μέσω της κλιμάκωσης του πολέμου στη Γάζα.


Ο Ερντογάν απέφυγε να συναντήσει τον Μπλίνκεν

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι στη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την κατάσταση στη Γάζα, περιφερειακά ζητήματα και για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκία.

Την ίδια ώρα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης επέλεξαν να τονίσουν μια κίνηση του Χακάν Φιντάν κατά την υποδοχή του Άντονι Μπλίνκεν.

*Διαβάστε εδώ: Oλοκληρώθηκε η συνάντηση Μπλίνκεν και Φιντάν στην Τουρκία: Πόλεμος στο Ισραήλ, F-16, Σουηδία και Συρία στην ατζέντα

Σύμφωνα με το CNN Turk, ο Άντονι Μπλίνκεν προσπάθησε να αγκαλιάσει τον Τούρκο ομόλογό του, με τον Χακάν Φιντάν να κάνει μια κίνηση και να «κόβει» την πρόθεση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Ενδεικτική της ψυχρότητας ήταν η χθεσινοβραδυνή χαμηλού επιπέδου υποδοχή του Άντονι Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, όπου τον υποδέχτηκε από τουρκικής πλευράς ο αντινομάρχης Άγκυρας Ναμίκ Κεμάλ Ναζλί και η διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές σχέσεις, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν, επισημαίνει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος (Yeni Safak, Aksam, Yeni Akit).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέφυγε να συναντήσει τον Άντονι Μπλίνκεν, ανακοινώνοντας αιφνιδιαστικά ότι θα λείπει.