Στην Κένυα βρέθηκαν ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καµίλα, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της αφρικανικής χώρας, Γουίλιαµ Ρούτο. Το επίσηµο αυτό ταξίδι του βασιλικού ζεύγους είναι ίσως το πιο πολυσυζητηµένο από όσα έχει πραγµατοποιήσει, από τη στιγµή που ο Κάρολος στέφθηκε βασιλιάς του βρετανικού λαού. Η επίσκεψη έγινε για τον εορτασµό των 60 χρόνων από την ανεξαρτησία της χώρας, ενώ τόσο ο βασιλιάς όσο και η σύζυγός του απόλαυσαν την υποδοχή µε χαιρετισµό 21 όπλων, πριν περιοδεύσουν σε περιοχές του Ναϊρόµπι. Κάρολος και Καµίλα παραβρέθηκαν σε συµπόσιο που διοργάνωσε ο πρόεδρος της χώρας, ενώ ο µονάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην περίπλοκη ιστορία µεταξύ του Ηνωµένου Βασιλείου και της Κένυας. Η Κένυα βρισκόταν υπό βρετανική κυριαρχία πριν ανεξαρτητοποιηθεί.

Ο βασιλιάς εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τις «αποκρουστικές και αδικαιολόγητες πράξεις βίας» που υπήρχαν κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, επί Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Στη συνέχεια, ο βασιλιάς συναντήθηκε µε τον διάσηµο Κενυάτη Ολυµπιονίκη µαραθωνοδρόµο Eliud Kipchoge, που κρατούσε τη σηµαία της χώρας του, στο δάσος Karura του Ναϊρόµπι, όπου βρέθηκαν για να τιµήσουν την κληρονοµιά του βραβευµένου µε Νόµπελ καθηγητή Wangari Maathai. Ο Maathai ίδρυσε το Green Belt Movement, µια οργάνωση που εστίαζε στα δικαιώµατα των γυναικών, αλλά και τον αντίκτυπο της αποψίλωσης των δασών. Εκεί, ο βασιλιάς και ο Kipchoge ανακοίνωσαν τη διοργάνωση ενός Μαραθωνίου που θα πραγµατοποιηθεί προς τιµή του καθηγητή τον Μάρτιο του 2024.

Βόλτες και δώρα


Παράλληλα, η βασίλισσα Καµίλα, ανταποκρινόµενη άψογα στις βασιλικές υποχρεώσεις της, περιπλανήθηκε στην αγορά της περιοχής, όπου αγόρασε ένα χειροποίητο καλάθι από σιζάλ, κοσµήµατα, µια κουβέρτα και λίγο βούτυρο κάσιους, που είναι «καλύτερο και από το φιστικοβούτυρο», όπως είπε. Επειτα βρέθηκε σε ένα καταφύγιο ζώων, ενώ παρακολούθησε τη συνάντηση «shuka» ανάµεσα σε µέλη της κοινότητας, µε τις γυναίκες των Μασάι να της φορούν µια κόκκινη παραδοσιακή κάπα γύρω από τους ώµους της και να χορεύουν µαζί της τοπικούς χορούς. Κατά τη δεύτερη ηµέρα της επίσκεψής του, το ζευγάρι επισκέφθηκε το ορφανοτροφείο ελεφάντων The Sheldrick Wildlife Trust που βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο του Ναϊρόµπι, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν ελέφαντες, ρινόκερους και άλλα άγρια ζώα.

Η βασίλισσα Καµίλα επέλεξε ένα βαµβακερό φόρεµα µε σχέδια από ελέφαντες και παγόνια, το οποίο συνδύασε µε καφέ αρβυλάκια, για να περπατά πιο άνετα στη λάσπη, ενώ δεν δίστασε να πάρει ένα µπιµπερό µε γάλα και να ταΐσει ένα µικρό, ορφανό ελεφαντάκι, µε το όνοµα Mzinga. Η οργάνωση είναι γνωστή για τη διάσωση ορφανών ζώων, ελπίζοντας για την ασφαλή επιστροφή τους στη φύση και ιδρύθηκε από τη συγγραφέα Dame Daphne Sheldrick στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Και το ταξίδι συνεχίστηκε, µε το ζευγάρι να επισκέπτεται την ηλιόλουστη παραλιακή πόλη της Μοµπάσα, όπου παρακολούθησε µια στρατιωτική άσκηση από τους πεζοναύτες της Κένυας. Η Καµίλα ξεχώρισε για ακόµη µία φορά, αφού εθεάθη να φορά ένα αξεσουάρ µε συναισθηµατική αξία, που δεν ήταν άλλο από τα διαµαντένια σκουλαρίκια που φορούσε στην πολιτική τελετή του γάµου της µε τον Κάρολο, το 2005. Στην παραλία Nyali, ο Κάρολος συνάντησε µέλη της µη κερδοσκοπικής οργάνωσης Flipflopi, τα οποία του χάρισαν έναν θρόνο φτιαγµένο εξ ολοκλήρου από πλαστικά, ως «ευχαριστώ» για την αφοσίωσή του σε περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Μετακίνηση µε τουκ τουκ κατά μήκος της Κένυας


Κάτω στην ακτή, η βασίλισσα συναντήθηκε µε µέλη του The Situation Room, ενός κέντρου υποστήριξης ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Η φιλανθρωπική οργάνωση χρησιµοποιεί την τέχνη ως θεραπεία για να βοηθήσει επιζώντες όλων των ηλικιών. Η Καµίλα, η οποία επέλεξε ένα µπλε µακρύ φόρεµα, εθεάθη αργότερα να τραγουδά και να χορεύει δίπλα σε πολλούς από τους εργάτες της οµάδας υποστήριξης, ενώ ο βασιλιάς επισκέφθηκε το Fort Jesus της Μοµπάσα, ένα µνηµείο παγκόσµιας κληρονοµιάς της UNESCO. Το φρούριο χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από τους Πορτογάλους ως εµπορικό λιµάνι και έκτοτε έγινε ένα από τα πιο δηµοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Σε ένα από τα τελευταία σηµεία των εργασιών της επίσηµης επίσκεψης, ο βασιλιάς και η βασίλισσα πήραν ένα όχηµα τουκ τουκ έξω από το Fort Jesus.

Το τουκ τουκ είναι ένας αρκετά εύκολος και δηµοφιλής τρόπος µεταφοράς κατά µήκος της ακτογραµµής της Κένυας. Ο βασιλιάς συναντήθηκε µε Χριστιανούς, Μουσουλµάνους, Ινδουιστές και παραδοσιακούς Αφρικανούς ηγέτες της περιοχής, ενώ εντοπίστηκε να παρακολουθεί µια διαθρησκειακή συνάντηση στον καθεδρικό ναό της Μοµπάσα. Ολοκληρώνοντας το ταξίδι τους, γεµάτο από µοναδικές εµπειρίες στην Κένυα, ο βασιλιάς και η βασίλισσα του Ηνωµένου Βασιλείου χαιρέτησαν τον πρόεδρο Ρούτο και την πρώτη κυρία Ρέιτσελ Ρούτο για τελευταία φορά, πριν φύγουν από το ∆ιεθνές Αεροδρόµιο Μόι της Μοµπ άσα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής