Εικόνες-σοκ με δρόμους κομμένους στα δύο κοντά στην πόλη Γκρίνταβικ της Ισλανδίας κάνουν τον γύρο του κόσμου, καθώς η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση αγωνιώδους αναμονής της έκρηξης του ηφαιστείου Fagradalsfjiall μετά από μια αλληλουχία σεισμικών δονήσεων και ενδείξεις για εξάπλωση ενός υπόγειου ποταμού μάγματος.

H Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας κάνει λόγο για «σημαντικό» κίνδυνο έκρηξης του ηφαιστείου στη χερσόνησο Ρέικιανες λόγω του μεγέθους της υπόγειας εισβολής μάγματος και του ρυθμού με τον οποίο κινούνταν. Η σεισμική δραστηριότητα στη νοτιοδυτική Ισλανδία μειώθηκε ως προς το μέγεθος και την ένταση τη Δευτέρα, αλλά ο κίνδυνος ηφαιστειακής έκρηξης παρέμεινε σημαντικός, δήλωσαν οι Αρχές.

Ειδικοί είπαν ότι ένας ποταμός μάγματος μήκους 15 χλμ. που τρέχει κάτω από τη χερσόνησο είναι ακόμα ενεργός, θέτοντας σε κίνδυνο την πόλη Γκρίνταβικ.

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής έχουν καταγραφεί 900 σεισμοί, αλλά σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες το μέγεθός τους είναι κατά μέσο όρο μικρότερο.

Δείτε Live εικόνα:


Υπό τον φόβο της έκρηξης του ηφαιστείου

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους το Σαββατοκύριακο, την ώρα που οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι μάγμα θα μπορούσε να φθάσει στην επιφάνεια και πιθανόν να πλήξει μια παράκτια πόλη και έναν σταθμό γεωθερμικής ενέργειας.

«Νιώθουμε αυτήν την τεράστια αβεβαιότητα τώρα. Θα σημειωθεί έκρηξη και εάν αυτό συμβεί, τί είδους ζημιά θα προκαλέσει», δήλωσε ο Μάθιου Τζέιμς Ρόμπερτς, διευθυντής του τμήματος ερευνών της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ισλανδίας. Κάτοικοι της πόλης του Γκρίνταβικ περιέγραψαν πως απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους νωρίς το Σάββατο, καθώς το έδαφος σειόταν, δρόμοι εμφάνισαν ρωγμές και κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Ο Χανς Βέρα, ένας 56χρονος Βέλγος που ζει στην Ισλανδία από το 1999, περιέγραψε πως το σπίτι του τρανταζόταν συνεχώς. «Δεν μπορούσες στιγμή να σταθείς σταθερός, τα πάντα σείονταν όλη την ώρα, επομένως δεν υπήρχε περίπτωση να κοιμηθείς», ανέφερε ο Βέρα, ο οποίος μένει τώρα στο σπίτι της κουνιάδας του, σε ένα προάστιο του Ρέικιαβικ.

«Δεν είναι μόνο οι πολίτες του Γκρίνταβικ που έχουν σοκαριστεί από αυτήν την κατάσταση, είναι ολόκληρη η Ισλανδία», πρόσθεσε.

Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της πόλης κατάφεραν να φιλοξενηθούν σε σπίτια συγγενών τους ή φίλων και μονάχα 50-70 άνθρωποι διαμένουν τώρα σε κέντρα υποδοχής, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των υπηρεσιών διάσωσης.

Σε κάποιους από τους κατοίκους επετράπη χθες για λίγο να επιστρέψουν στην πόλη προκειμένου να πάρουν αντικείμενα, όπως επίσημα έγγραφα, φάρμακα ή ακόμα και τα κατοικίδιά τους, αλλά δεν τους επετράπη να επιστρέψουν με τα αυτοκίνητά τους.

Η πόλη Γκρίνταβικ απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο Κέφλαβικ, το οποίο λειτουργεί κανονικά. Το 2010 η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull είχε εκτοξεύσει τεράστιες ποσότητες τέφρας οι οποίες είχαν προκαλέσει χάος στις αερομεταφορές σε όλη την Ευρώπη.