Όπως αποκαλύπτει ο Guardian εκατομμύρια αρχεία με οικονομικά δεδομένα που εμπλέκουν την Κύπρο με το «δίχτυ προστασίας» των εκατομμυρίων που διακινούσαν οι Ρώσοι ολιγάρχες, διέρρευσαν στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια αρχεία, τα οποία προέρχονται από το «Cyprus Confidential» μέσω ανώνυμης πηγής στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) και το γερμανικό Paper Trail Media.

Η Κύπρος αποτελεί τη βασική πύλη στην Ευρώπη για τους Ρώσους ολιγάρχες που συνδέονται με τον Πούτιν

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα αρχεία που διέρρευσαν, η Κύπρος αποτελεί τη βασική πύλη προς την Ευρώπη, για τους Ρώσους ολιγάρχες που συνδέονται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και το Κρεμλίνο.

Η PwC Κύπρου και άλλοι σύμβουλοι επιχειρήσεων βοήθησαν έναν από τους πιο ισχυρούς ολιγάρχες της Ρωσίας, τον Alexei Mordashov, να προσπαθήσει να μεταφέρει 1 δισεκατομμύριο λίρες σε δημόσια εταιρεία την ημέρα που τέθηκε υπό τις κυρώσεις της ΕΕ. Ο Guardian ενημερώθηκε ότι η μεταφορά υπόκειται σε υπό εξέλιξη ποινική έρευνα στην Κύπρο.

Περίπου 600.000 ευρώ από εταιρείες που συνδέονται με τον ίδιο ολιγάρχη φέρονται να δόθηκαν σε έναν Γερμανό δημοσιογράφο, για να υποστηρίξει τη δημοσίευση δύο βιβλίων για τον Πούτιν.

Δεκάδες εκατομμύρια σε υπεράκτιες πληρωμές που πραγματοποίησε ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς

Φέρονται να δόθηκαν δεκάδες εκατομμύρια σε υπεράκτιες πληρωμές που πραγματοποίησε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς κατά τη διάρκεια της ιδιοκτησίας του ποδοσφαιρικού συλλόγου Τσέλσι σε πράκτορες, σκάουτερ και στελέχη συλλόγων που μπορεί να παραβίασαν τους αυστηρούς κανόνες ποδοσφαίρου. Αδιευκρίνιστες συμφωνίες που επέτρεψαν στον Αμπράμοβιτς και τον υπερ-πράκτορα Πίνι Ζαχάβι να ελέγχουν τις καριέρες 21 νεαρών ποδοσφαιριστών υπό αμφιλεγόμενες συμφωνίες ιδιοκτησίας τρίτων.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν, τα οποία χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τον Απρίλιο του 2022, δείχνουν σχεδόν 800 εταιρείες και καταπιστεύματα εγγεγραμμένα σε φορολογικούς παραδείσους, υπό καθεστώς μυστικότητας, που ανήκαν ή ελέγχονταν από Ρώσους που έχουν τεθεί υπό κυρώσεις από το 2014.