Ρεπορτάζ του Guardian από το Τρίκωμο αναδεικνύει την αυξανόμενη διακίνηση ρωσικού χρήματος, καθώς και την αυξανόμενη παρουσία Ρώσων στα Κατεχόμενα της Κύπρου, είδηση που έρχεται μετά τις αποκαλύψεις στο πλαίσιο των φακέλων Cyprus Confidential.

Διαβάστε σχετικά: Cyprus Confidential: Πώς η Κύπρος διευκολύνει Ρώσους ολιγάρχες

Το δημοσίευμα αναφέρει πως τα καζίνο αλλά και τα σχολεία στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο γεμίζουν με Ρώσους που αναζητούν καταφύγιο από τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος τους, τις οποίες εφαρμόζει και η κυπριακή κυβέρνηση.

Το 69% των μαθητών στο κατεχόμενο Τρίκωμο της Κύπρου είναι από τη Ρωσία και το Ιράν

Τα στοιχεία δείχνουν πως 39.000 Ρώσοι εγκαταστάθηκαν στα Κατεχόμενα μόνο φέτος και 58.788 διέσχισαν τα σημεία διέλευσης της Πράσινης Γραμμής από «νότο προς βορρά» μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου. Το 69% των μαθητών στο κατεχόμενο Τρίκωμο είναι από τη Ρωσία και το Ιράν.

Παράλληλα, σημειώνεται πως η έλευση ρωσικού αλλά και ιρανικού χρήματος έχει οδηγήσει σε έντονη οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή και έχει αυξήσει σημαντικά τα συναλλαγματικά αποθέματα.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως το Τρίκωμο έχει αρχίσει να αποκαλείται από τους Τουρκοκύπριους «νέα Λεμεσός» και ότι κυκλοφορούν ιστορίες για τοπικούς δικηγόρους που έχουν πλουτίσει «εν μια νυκτί».

Φήμες για "συνεργασία" Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων δικηγόρων

Το δημοσίευμα προβάλλει τον ισχυρισμό πως υπάρχουν φήμες «για Ελληνοκύπριους δικηγόρους που βοηθούν τους Τουρκοκύπριους συναδέλφους τους να αναλάβουν τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων πελατών που εγκαταλείπουν τον νότο».

Οι Τουρκοκύπριοι δικηγόροι συστήνουν καταπιστεύματα διαχείρισης περιουσιών για τους Ρώσους πελάτες τους, που είναι εντελώς ανώνυμα, «χωρίς ερωτήσεις», διευκολύνοντας το ξέπλυμα χρήματος, δηλώνει Τουρκοκύπριος οικονομολόγος.

Απώτερος στόχος, προσθέτει ο ίδιος, είναι να πωληθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και με «καθαρό» χρήμα να μετακομίσουν οι Ρώσοι ιδιοκτήτες στο Λονδίνο, στο Ντουμπάι ή στο Μανχάταν.

 Πηγή: ΚΥΠΕ