Με συναίσθημα που κάποιος θα μπορούσε να αποκαλέσει αισιοδοξία βλέπει ο εκλεγμένος από το Κοινοβούλιο Γκερτ Βίλντερς τον εαυτό του και την Ολλανδία, αφού δεν διστάζει να πει ότι θα γίνει πρωθυπουργός, αν και προς το παρόν δεν έχει βρει κόμματα ώστε το κόμμα του, PVV, να συνεργαστεί ώστε να υπάρξει κυβέρνηση στη χώρα. Φυσικά, οι 37 έδρες στις 150 είναι λίγες και δεν του αφήνουν μεγάλο περιθώριο, έτσι ο Βίλντερς χρησιμοποιεί την πλατφόρμα X ώστε να καυτηριάσει τις κινήσεις των αρχηγών των άλλων κομμάτων. 

Ο Βίλντερς έβαλε κατά των ηγετών τους, ενώ είπε πως θα ακολουθήσουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που θα εμπιστευτούν την Ακροδεξιά. 

Τόνισε αρχικά πως "η είδηση είναι λοιπόν ότι κερδίσαμε τις ολλανδικές εκλογές. Να το συνηθίσετε. Θα ακολουθήσουν πολύ περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ελευθερία και πατριωτισμός -πρώτα τα έθνη και ο λαός μας- είναι η καινούργια πολιτική πραγματικότητα". 



Ο Βίλντερς σχολίασε την κατάσταση του VVD, του τέως πρωθυπουργού και χαμένου, και σε ποσοστά, των εκλογών Μαρκ Ρούτε: "Το 77% των ψηφοφόρων του VVD θέλουν να μπει στην κυβέρνηση και να μην το βάλει στα πόδια". 



Σε άλλη ανάρτηση γράφει ότι βρίσκει απογοητευτικό ότι το VVD δεν θέλει να συμμετάσχει σε κεντροδεξιά κυβέρνηση (έτσι την αποκαλεί). "Κρίμα. Ελπίζω να αλλάξουν γνώμη γιατί το να κυβερνάς είναι καλύτερο από το ανέχεσαι", σχολιάζει, μια έμμεση αναφορά στο σχόλιο της επικεφαλής του VVD Ντιλάν Γεσιλγκιόζ που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίζει κατά περίσταση νομοσχέδια της κυβέρνησης Βίλντερς.



Ακόμα περισσότερο επικριτικός είναι για την ηγέτιδα του φιλελεύθερου κόμματος D66, Ζίγκριντ Κάαγκ, που προειδοποίησε ότι ο Βίλντερς παριστάνει τη «Μητέρα Τερέζα», αλλά εξακολουθεί να είναι επικίνδυνος. «Παρά την ξινίλα σου, κυρία Κάαγκ, θα είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός σου», έγραψε.




Ζυμώσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης


Εν τω μεταξύ, επικεφαλής κομμάτων συναντήθηκαν την Παρασκευή για πρώτη φορά, ξεκινώντας τη μακρά και επίπονη διαδικασία για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Παρά τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, το Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς κέρδισε 37 από τις 150 έδρες της Βουλής, αφήνοντας πίσω του με απόσταση τη συμμαχία Πρασίνων-Εργατικών του Φρανς Τίμερμανς που εκλέγει 25 βουλευτές και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Ωστόσο ο Βίλντερς δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος του και θα χρειαστεί να πείσει τουλάχιστον δύο με τρία κόμματα να συνασπιστούν μαζί του, με το VVD και το κεντρώο νέο κόμμα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) να διαφαίνονται ως οι πιθανότεροι υποψήφιοι.

Τα δύο σε μεγάλο βαθμό φιλοευρωπαϊκά κόμματα έχουν δηλώσει σαφώς ότι θεωρούν αδιαπραγμάτευτη την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, όπως και τον σεβασμό στην ανεξιθρησκία και το κράτος δικαίου, για να ενταχθούν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος θα ήταν ο πρώτος υπό ακροδεξιό κόμμα στην Ολλανδία.

Προσερχόμενοι για την συνάντηση, η επικεφαλής του VVD Ντιλάν Γεσιλγκιόζ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το κόμμα της δεν θα ενταχθεί σε ένα νέο ακροδεξιό υπουργικό συμβούλιο, αλλά ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο στήριξής του εκτός κυβέρνησης. «Θα καθιστούσαμε δυνατό ένα κεντροδεξιό υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «θα υποστηρίξουμε εποικοδομητικές προτάσεις».

Εν τω μεταξύ, η Ζίγκριντ Κάαγκ, νυν υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος D66, ζήτησε από τους ψηφοφόρους να είναι προσεκτικοί απέναντι στον Βίλντερς και την λιγότερο ακραία εικόνα που προβάλλει. «Μπορεί να προσποιηθεί τη Μητέρα Τερέζα», λέει, αλλά έχει στο παθητικό του 20 χρόνια κατηγοριών και δαιμονοποίησης κατά των μεταναστών.

Εκτός του VVD και λίγων μελών του κόμματος του Βίλντερς, κανένας άλλος από τους προτιμώμενούς του εταίρους σε μια κυβέρνηση συνασπισμού δεν διαθέτει κυβερνητική εμπειρία.

«Απ'ό,τι βλέπω, τολμώ να πω ότι δεν θα είναι ο πιο εύκολος σχηματισμός συνασπισμού που είχαμε ποτέ», δήλωσε ο ηγέτης του NSC Πίτερ Όμτζιγκ, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις που έκανε τη νύχτα των εκλογών παρερμηνεύθηκαν ως εγγύηση ότι προτίθεται να ενταχθεί σε συνασπισμό υπό τον Βίλντερς.