Τη γραβάτα με την ελληνική σημαία επέλεξε να φορέσει ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ στην επίσημη εμφάνισή του στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στο Ντουμπάι, πλάι στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Στη δυσαρέσκεια του Καρόλου για την ακύρωση της συνάντησης με τον Μητσοτάκη τη Δευτέρα αναφέρθηκε ήδη από προχθές η στήλη Insider της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»: «Αρνητικό κλίμα για την επιλογή του να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό δεν αντιμετωπίζει ο Σούνακ μόνον στη Βουλή των Κοινοτήτων υπό τα πυρά της αντιπολίτευσης αλλά και από το Μπάκιγχαμ. Τη δυσαρέσκειά του φέρεται ότι εκδήλωσε και ο βασιλιάς Κάρολος, ενώ ο Σούνακ διατήρησε την αγενή και υπερφίαλη στάση που τον χαρακτηρίζει. Εξάλλου ο νέος επικεφαλής του Foreign Office, Κάμερον, φέρεται ότι αυτενέργησε χωρίς συνεννόηση με τον πρωθυπουργό στα όσα συζήτησε με τον ομόλογό του, Γεραπετρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ».

Διαβάστε ακόμα: Χαμός στα βρετανικά ΜΜΕ με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τον Σούνακ – Παρουσιάστρια BBC: Κοίτα τη γραβάτα του βασιλιά μας


«Τι είναι όλος αυτός ο χαμός»

Το θέμα συνεχίζει να απασχολεί τον διεθνή Τύπο, με την αμερικανική «Washington Post» να αφιερώνει τη στήλη της γελοιογράφου της, Έντιθ Πρίτσετ. Το Politico, από την πλευρά του, αναρωτιέται στη χθεσινή έκδοση της εβδομαδιαίας χιουμοριστικής στήλης Declassified: «Τι είναι όλος αυτός ο χαμός με τα Ελγίνεια Μάρμαρα;». Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση στην Αθήνα προτιμά να τα αποκαλούμε Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά αυτό ακούγεται περισσότερο σαν συγκρότημα progressive rock από τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Σε κάθε περίπτωση, αν επιθυμεί πραγματικά να πάρει πίσω τα μάρμαρα, προσεγγίζει εντελώς λάθος το θέμα. Δεν πρέπει να εστιάσει στη διπλωματία αλλά απλώς να τα κλέψει! Δεν είμαι καν σίγουρος ότι η κλοπή από το Βρετανικό Μουσείο αποτελεί έγκλημα. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ότι δεν έχει ξανασυμβεί. Δυστυχώς δεν έχω απάντηση από το Χόλιγουντ σχετικά με την πρότασή μου για ένα νέο blockbuster “Η Μεγάλη Τρέλα με τα Ελγίνεια Μάρμαρα”, όπου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας (τον οποίο θα υποδυθεί ο Χοακίν Φίνιξ - ξέρω ότι δεν είναι Έλληνας αλλά ούτε Γάλλος είναι και υποδύθηκε τον Ναπολέοντα) βρίσκει δουλειά στην εταιρεία σεκιούριτι του Βρετανικού Μουσείου, προσπαθώντας να κλέψει τα Ελγίνεια. Κάνει, όμως, το μέγα λάθος να συζητήσει το σχέδιο με τον αδέξιο και χαζούλη καφετζή (που τον υποδύεται ο Μπόρις Τζόνσον). Αυτός ειδοποιεί τις βρετανικές Αρχές που δημιουργούν με σχολαστική ακρίβεια αντίγραφα των Ελγινείων Μαρμάρων, ώστε να τα κλέψουν οι Έλληνες. Τελικά, όμως, τα αντίγραφα είναι τόσο καλά, ώστε οι Βρετανοί μπερδεύονται και δίνουν στους Έλληνες τα αυθεντικά γλυπτά. Στην τελευταία σκηνή είτε μαζεύονται όλοι και σκάνε στα γέλια ή ξεσπά ένας μεγάλος πόλεμος, με πολλή αιματοχυσία!».

Χάρης Σαββίδης / Απογευματινή