Στο έλεος του Εγκέλαδου "ξύπνησε" η Τουρκία, με σεισμική δόνηση 5.1 Ρίχτερ να σημειώνεται στη γειτονική χώρα στις 09.42. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή Mudanya, κάπου 32 χλμ. βορειοδυτικά της Προύσας, με τη δόνηση να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή και στην Κωνσταντινούπολη. Το εστιακό βάθος του σεισμού, είναι τα 8,98 χιλιόμετρα.

Ευθύμιος Λέκκας: «Στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε μεγάλο σεισμό, κινδυνεύει η Αγιά Σοφιά»

Προφητική αποδεικνύεται η δήλωση του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, με την οποία εξέφραζε μόλις χθες στα Παραπολιτικά 90.1 αναφορικά με τον φόβο για ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.


Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, υπάρχει ανησυχία για μεγάλο σεισμό, τον οποίον περιμένουν πολλοί επιστήμονες, στην Κωνσταντινούπολη και θα φέρει καταστροφές σύμφωνα με τις μελέτες στον ναό.

Μέχρι το 2022 ανέμεναν έναν σεισμό στην Πόλη μεγέθους 7 ρίχτερ. Από τη στιγμή που αυτό δεν συνέβη, οι τάσεις συσσωρεύονται και αναμένεται σεισμική δόνηση ακόμα μεγαλύτερη, όπως ανέφερε μιλώντας και στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος.

Διαβάστε ακόμη: "Καμπανάκι" Λέκκα: Περιμένουμε μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη - Κίνδυνος για την Αγία Σοφία

Η Κωνσταντινούπολη είναι ο επόμενος σταθμός του Εγκέλαδου στην Τουρκία, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι πλέον απαραίτητα, καθώς ο κίνδυνος αυξάνεται όσο πλησιάζει ο χρόνος για εκδήλωση μεγάλου σεισμού.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο υπάρχουν μέτρα που θα μειώσουν τον κίνδυνο ολικής ή μερικής κατάρρευσης, αλλά αυτό σημαίνει ότι η Αγιά Σοφιά θα πρέπει να κλείσει για ένα χρονικό διάστημα, δηλαδή να μην λαμβάνει έσοδα, και αυτό θα φέρει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Όπως και να έχει απαιτείται άμεση δρομολόγηση στερέωσης και ενίσχυσης της Αγιάς Σοφιάς, όπου θα πρέπει να δοθούν και μεγάλοι οικονομικοί πόροι.


Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, πολλοί επιστήμονες, περιμένουν ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είπε μέχρι το 2022 ανέμεναν έναν σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ. «Από τη στιγμή που αυτό δεν συνέβη, οι τάσεις συσσωρεύονται και αναμένεται σεισμική δόνηση ακόμα μεγαλύτερη», επισημαίνει, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του και για τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας.

«Πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν εργασίες στερέωσης και ενίσχυσης στην Αγιά Σοφιά»


«Σε αυτή την περίπτωση είναι λογικό να αναμένουμε να έχουμε βλάβες στην Αγιά Σοφιά», είπε ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ, τονίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα που υποδεικνύει ότι θα πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης» ιδίως των στοιχείων που κρίνονται πιο επικίνδυνα.