Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Τουρκία, καθώς πολλοί είναι οι ειδικοί που αναφέρουν ότι είναι θέµα χρόνου να «σπάσει» το ρήγµα της Βόρειας Ανατολίας και να ακολουθήσει ένας πολύ µεγάλος σεισµός στην Κωνσταντινούπολη. Η σεισµική δόνηση θα µπορούσε να ξεπεράσει τα 7 Ρίχτερ και να προκαλέσει ακόµα και τσουνάµι, όπως λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο καθηγητής ∆υναµικής Τεκτονικής και Εφαρµοσµένης Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύµιος Λέκκας.

«Το ρήγµα της Βόρειας Ανατολίας είναι µια µεγάλη τεκτονική δοµή, που αρχίζει από την Κασπία και τελειώνει στο Αιγαίο. Αυτό ενεργοποιείται κατά τµήµατα», αναφέρει ο κ. Λέκκας. «Εχει 13 τµήµατα, που ενεργοποιούνται και αποκτούν µια κυκλική πορεία», προσθέτει ο καθηγητής Γεωλογίας, σηµειώνοντας ότι «το µόνο τµήµα που δεν έχει ενεργοποιηθεί και δεν έχει δώσει µεγάλο σεισµό είναι αυτό που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης. Αυτό υπολογίζαµε ότι θα “σπάσει” και θα δώσει σεισµό µέχρι το 2020. Οµως δεν έγινε αυτό το πράγµα, µε αποτέλεσµα να σωρεύεται η ενέργεια σταδιακά και περιµένουν τα επόµενα χρόνια να ενεργοποιηθεί».

Η κατεύθυνση αυτού του ρήγµατος φτάνει στο Αιγαίο, όπως εξηγεί ο κ. Λέκκας. ∆ιευκρινίζει, ωστόσο, πως «δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουµε την αντιστοίχιση που είχαµε και το 1999. ∆ηλαδή, έγινε ο σεισµός στην Τουρκία και µετά έγινε στην Αθήνα». «Πρέπει να γίνει ο σεισµός, να δούµε τα χαρακτηριστικά και µετά να δούµε ακριβώς πώς µπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό χώρο», προσθέτει.

Εκτιμήσεις για σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ - Μπορεί να προκληθεί ακόμα και τσουνάμι

Οι εκτιµήσεις πολλών σεισµολόγων από όλο τον κόσµο κάνουν λόγο για µια σεισµική δόνηση που θα ξεπερνούσε τα 7 Ρίχτερ, προκαλώντας ακόµα και τσουνάµι. «Οταν ενεργοποιηθεί αυτό το ρήγµα και δώσει έναν σεισµό της τάξεως των 7,5-7,8 βαθµών, ασφαλώς θα υπάρχουν επιπτώσεις στην Κωνσταντινούπολη και στον ευρύτερο χώρο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Οταν ενεργοποιηθεί αυτό το ρήγµα και δώσει έναν σεισµό της τάξεως των 7,5-7,8 βαθµών, ασφαλώς θα υπάρχουν επιπτώσεις στην Κωνσταντινούπολη και στον ευρύτερο χώρο


Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Κωνσταντινούπολη λόγω της πληθυσµιακής συσσώρευσης και της κατάστασης των περισσότερων κτιρίων. Η Κωνσταντινούπολη αναµένεται να επηρεαστεί σηµαντικά, καθώς, όπως εξηγεί ο καθηγητής Γεωολογίας, είναι «µια πόλη µε 20 εκατοµµύρια κατοίκους, που έχει και παλιές κατασκευές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα τρωτές». Προσθέτει, δε, ότι τρωτότητα έχουν ακόµα και οι καινούργιες κατασκευές, µε βάση µάλιστα τα «όσα είδαµε ακριβώς πέρυσι στην Αντιόχεια και στην ευρύτερη περιοχή». «Αυτό σηµαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουν µια µεγάλη επίπτωση», επισηµαίνει.

Τα παραπάνω, όπως λέει ο κ. Λέκκας, «δέχονται και οι Τούρκοι συνάδελφοι, οι οποίοι µελετούν όλα αυτά τα ρήγµατα και προετοιµάζονται για τον µεγάλο σεισµό». «Στο πλαίσιο αυτού του σεισµού, έχουν βάλει και τις πρόσφατες πινακίδες για τα τσουνάµι. Υπάρχει κίνδυνος, ο οποίος έχει επιβεβαιωθεί από πολυάριθµες επιστηµονικές οµάδες», προσθέτει.

Να σηµειωθεί ότι εδώ και λίγους µήνες σε αρκετά σηµεία της Κωνσταντινούπολης έχουν τοποθετηθεί µόνιµες πινακίδες προειδοποίησης για τσουνάµι, που καλούν τον κόσµο να µεταβεί σε ψηλότερα σηµεία της Πόλης, µακριά από τις ακτές του Βοσπόρου. Τέτοιες πινακίδες υπάρχουν ακόµα και έξω από το Οικουµενικό Πατριαρχείο, στην ιστορική συνοικία.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι επίσης η εκτίµηση που έχει κάνει και ο Τούρκος καθηγητής Σεισµολογίας Naci Gοrur, καθώς -όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφηµερίδα «Sozcu» λίγο πριν από την εκπνοή του 2023- είναι εξαιρετικά πιθανό να σηµειωθεί σεισµός στην Κωνσταντινούπολη, που θα φτάσει ακόµα και τα 9 Ρίχτερ.

Λέκκας: Έχει μεγάλη τρωτότητα η Αγία Σοφία, δεν μπορεί να μην έχουμε επιπτώσεις από έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ευθύµιος Λέκκας µίλησε στα «Π» και για το πόσο πιθανό είναι η Αγία Σοφία να υποστεί σοβαρές ζηµιές, αν σηµειωθεί ένας µεγάλος σεισµός στην Κωνσταντινούπολη. «Είναι δεδοµένο ότι έχει µεγάλη τρωτότητα η Αγία Σοφία. ∆εν είναι µια περίπτωση που µπορούµε να την προσπεράσουµε. Εχει υποστεί τη φθορά του χρόνου ως µνηµείο. Θεωρώ ότι έχει µεγάλη τρωτότητα, οπότε µπορεί να έχουµε επιπτώσεις», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο κίνδυνος αυτός φαίνεται µάλιστα να επιβεβαιώνεται ακόµα και από τον τουρκικό Τύπο, µε πιο χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της φιλοκυβερνητικής εφηµερίδας «Sabah» που κυκλοφόρησε τον ∆εκέµβριο και είχε τίτλο: «Οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται στο τέµενος της Αγίας Σοφίας για τον µεγάλο σεισµό της Κωνσταντινούπολης...».

Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»