Τη δράση Ρώσων ολιγαρχών στην Κύπρο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ερευνούν πράκτορες του FBI, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο Guardian. Ειδικότερα το FBI αναμένεται να βοηθήσει τις κυπριακές Αρχές σε έρευνα για το πώς ντόπιοι δικηγόροι και λογιστές βοήθησαν να προστατευτούν επιχειρηματίες που συνδέονται με το Κρεμλίνο και βρέθηκαν αντιμέτωποι με κυρώσεις της Ε.Ε. μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ομάδα των 24 ατόμων του FBI αναμενόταν να αρχίσει να «βοηθάει την κυπριακή αστυνομία» αμέσως μετά την άφιξή της στο νησί αργά την Κυριακή.

 «Είναι εδώ», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, εξηγώντας ότι μόλις επιλυθούν τα ζητήματα ασφαλείας, οι πράκτορες θα άρχιζαν τις επιχειρήσεις. «Στόχος είναι να αρχίσουν να βοηθούν τους Κύπριους επιθεωρητές το συντομότερο δυνατό. Έχουν την τεχνογνωσία».

Τι αφορά η έρευνα του FBI

Η υπόθεση αφορά σε έρευνα που δημοσιοποίησε ο Guardian και αποκαλύπτει ότι ντόπιοι δικηγόροι και λογιστές βοήθησαν να προστατευτούν επιχειρηματίες που συνδέονται με το Κρεμλίνο και βρέθηκαν αντιμέτωποι με κυρώσεις της Ε.Ε. μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι κυπριακές Αρχές θεωρείται ότι είναι πιθανό να ζητήσουν ιδιαίτερη βοήθεια στην περίπτωση του Alexei Mordashov, του Ρώσου μεγιστάνα του χάλυβα, των ορυχείων και των τραπεζών που προσπάθησε να μεταβιβάσει μερίδιο 1 δισ. λιρών σε μετοχές της ταξιδιωτικής εταιρείας TUI την ημέρα που τέθηκε υπό κυρώσεις.

Η συναλλαγή αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της μεγαλύτερης διαρροής οικονομικών δεδομένων από την Κύπρο, όταν η διαρροή 3,6 εκατομμυρίων αρχείων έριξε φως στις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τις εβδομάδες και τους μήνες μετά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των ολιγαρχών της μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η λογιστική εταιρεία PwC Cyprus, στους πελάτες της οποίας περιλαμβανόταν ο Mordashov, βρέθηκε ότι βοήθησε τον μεγιστάνα στη μετακίνηση περιουσιακών στοιχείων την ημέρα που το όνομά του βρέθηκε στη λίστα κυρώσεων της Ε.Ε. «Είναι μια σοβαρή υπόθεση και πρέπει να τη φτάσουμε σε βάθος», είπε ο Αντωνίου. «Οι κυπριακές Αρχές την ερευνούν από τον Μάιο, αλλά υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν».

Από την πλευρά της η PwC είπε ότι, ενώ δεν μπορεί να σχολιάσει συγκεκριμένους πελάτες, λαμβάνει την εφαρμογή των κυρώσεων «εξαιρετικά σοβαρά».