Θλίψη στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του Βόλφγκανκ Σόιμπλε, με τις σημαίες σε κυβερνητικά κτήρια, το προεδρικό μέγαρο και τη γερμανική βουλή να κυματίζουν μεσίστιες. Κoρυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί από το πρωί στέλνουν συλλυπητήρια μηνύματα, κάνοντας απολογισμό της πολιτικής συμβολής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επί πενήντα συναπτά έτη στην κεντρική γερμανική πολιτική σκηνή από διάφορα κορυφαία πόστα.

Σόιμπλε: Παθιασμένος, μαχητικός, οξυδερκής

Για έναν «παθιασμένο πολιτικό» που αποτέλεσε «τύχη για τη γερμανική ιστορία» κάνει λόγο ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Από την πλευρά του ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπογράμμισε την οξυδέρκεια του πολιτικού νου του, το πάθος του για την πολιτική και τη μαχητικότητά του για τη δημοκρατία. «Ο Β. Σόιμπλε σημάδεψε τη Γερμανία για πάνω από μισό αιώνα: ως βουλευτής, υπουργός και πρόεδρος της γερμανικής βουλής».

Η νυν πρόεδρος της γερμανικής βουλής, Μπέρμπελ Μπας, η οποία μάλιστα τον διαδέχθηκε στο πόστο αυτό, τον αποκαλεί «αρχιτέκτονα της Γερμανικής Επανένωσης» διότι ήταν εκείνος που συνέταξε το 1990 τη συμφωνία για την ενοποίηση των δύο τότε Γερμανιών και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία μετά την Πτώση του Τείχους.

Μερτς: Χάνω τον στενότερο φίλο μου στην πολιτική

Ιστορικό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, επικεφαλής της Κ.Ο. τους και αργότερα επικεφαλής του κόμματος, παρ' ολίγον καγκελάριος, εάν δεν είχε πάρει τελικά το χρίσμα από τον Χέλμουτ Κολ η Άνγκελα Μέρκελ, υπ. Εσωτερικών και Οικονομικών σε σειρά κυβερνήσεων. O Bόλφγκανγκ Σόιμπλε ταυτίστηκε με την ιστορία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, είτε αυτό βρισκόταν στην εξουσία είτε στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

 «Ήταν ο πιο στενός φίλος και σύμβουλος που είχα ποτέ στην πολιτική» ανέφερε σε ιδιαίτερα προσωπικό τόνο ο νυν επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς. Μάλιστα μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ολομέλεια της Γερμανικής Βουλής ήταν περί τα τέλη Νοεμβρίου, σε μια από τις συζητήσεις του φετινού δύσκολου προϋπολογισμού, με τις τηλεοπτικές κάμερες να καταγράφουν το τετ-α-τετ του με τον Φρίντριχ Μερτς για πολλή ώρα στα πίσω έδρανα της Μπούντεσταγκ.

Μέρκελ για Σόιμπλε: Πολιτικός δάσκαλός μου

Αίσθηση όμως προκαλεί και η παρέμβαση της τέως καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, στις κυβερνήσεις της οποίας διετέλεσε υπ. Εσωτερικών και μετέπειτα υπ. Οικονομικών στα δύσκολα χρόνια της ευρωκρίσης. «Ως υπ. Εσωτερικών και υπ. Οικονομικών ήταν ένας από τους πρωτεργάτες των τριών πρώτων κυβερνήσεών μου» αναφέρει η Άνγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για μια «εξέχουσα προσωπικότητα με πολιτική και προγραμματική προνοητικότητα».

Όπως σημειώνει, έχοντας συνεργαστεί μαζί του πολύ στενά επί σειρά ετών, «είχε την ικανότητα να αναγνωρίζει και να διακρίνει μέσα στη μέρα τις σημαντικές πολιτικές εξελίξεις». Τον αποκαλεί «πολιτικό δάσκαλό της, όταν η ίδια ήταν Γενική Γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών και ο ίδιος πρόεδρος του κόμματος, «παθιασμένο Ευρωπαίο» και «πρωτοπόρο της γαλλογερμανικής φιλίας». Ευχόμενη κουράγιο στην αγαπημένη σύζυγο του Β. Σόιμπλε, Ίνγκεμποργκ, και στα παιδιά του, κλείνει λέγοντας: «Θα μας λείψει η φωνή του Β. Σόιμπλε στη Γερμανία και προσωπικά θα μου λείψουν οι συμβουλές του».

 Πηγή: Deutsche Welle