Σε 202 ανθρώπους στοίχισε τη ζωή ο σεισμός που έπληξε την 1η Ιανουαρίου την κεντρική Ιαπωνία, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε σήμερα 9/1 στη δημοσιότητα από τις αρχές του νομού Ισικάουα, όπου σημειώθηκε η καταστροφή.

Ο αριθμός των αγνοουμένων μειώθηκε ταυτόχρονα και ανέρχεται τώρα σε 102, από 120 που ήταν σύμφωνα με τα προηγούμενα στοιχεία.

Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν πάνω από χίλιες και πλέον μετασεισμικές δονήσεις, αρκετές ισχυρές, και προκάλεσε επίσης τσουνάμι ενός και πλέον μέτρου, επιφέροντας τον τραυματισμό 560 ανθρώπων, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα των αρχών στη νομαρχία Ισικάουα, που υπέστη το βαρύτερο χτύπημα από την καταστροφή.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί δεν θα λειτουργούσε στην Ελλάδα το σύστηµα προειδοποίησης σεισµών της Ιαπωνίας - Ποια µέτρα θα µπορούσαν να συµβάλουν στην αντισεισµική θωράκιση της χώρας




Ιαπωνία: Δύσκολο το έργο των διασωστών λόγω χιονοπτώσεων

Την ίδια ώρα, οι κακές καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών οι οποίοι αναζητούν τυχόν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων. Ωστόσο, λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες σχεδόν πέντε ημέρες μετά την καταστροφή. Το μετεωρολογικό δελτίο προέβλεπε χιονόπτωση την Κυριακή (7/1), ενώ γιγάντια ρήγματα και κατολισθήσεις δυσχεραίνουν την κυκλοφορία στους δρόμους.

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε πολλές υποδομές, ενώ 23.000 σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό στην επαρχία Χοκουρίκου. Η δόνηση, που έγινε αισθητή μέχρι το Τόκιο, 300 χιλιόμετρα μακριά, προκάλεσε επίσης τσουνάμι, με κύματα ύψους άνω του ενός μέτρου.

Ο σεισμός που σημειώθηκε στην Ιαπωνία την Πρωτοχρονιά, είναι ο φονικότερος που έχει πλήξει τη χώρα, έπειτα από αυτόν που σημειώθηκε το 2016 στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας και προκάλεσε τον θάνατο 276 ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ