Μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ η Τουρκία αφήνει ανοιχτό παράθυρο για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 επιτρέποντας σε χώρες του ΝΑΤΟ να στείλουν ναρκαλιευτικά στη Μαύρη Θάλασσα.

Ειδικότερα, η Τουρκία θα επιτρέψει σε πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ να διασχίσουν τα Στενά και να εισέλθουν στην Μαύρη Θάλασσα σε ένα ακόμα μήνυμα κατευνασμού προς την Ουάσιγκτον, όπως μεταδίδει το OPEN.

Η άδεια δόθηκε μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την πώληση και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Το Newsweek Romania με τίτλο «Η Τουρκία παραδίδεται στον πόλεμο στη Μαύρη Θάλασσα» υποστηρίζει ότι η Τουρκία, η οποία είχε αντιταχθεί στη συμμετοχή χωρών του ΝΑΤΟ στις σχετικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, άλλαξε τη θέση της και επιτρέπει πλέον τη διέλευση από τα Στενά άλλων μελών του ΝΑΤΟ εκτός της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

 «Τα πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούν να περάσουν για επιχειρήσεις και ο λόγος για την αλλαγή στάσης είναι τα F-16. Η Τουρκία διαπραγματεύτηκε τη θέση της να επιτρέψει τη διέλευση αμερικανικών και βρετανικών πλοίων "εν αναμονή των θετικών και αποφασιστικών βημάτων των ΗΠΑ για την απόκτηση και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16”, ένας στόχος που οι Αμερικανοί ανέβαλαν επί μακρόν», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Τουρκία είχε πρόσφατα απορρίψει το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου να χρησιμοποιήσουν τα Στενά 2 ναρκαλιευτικά πλοία της στην Ουκρανία με το επιχείρημα της Σύμβασης του Μοντρέ.