Μια γυναίκα από τη Ρωσία καταδικάστηκε ως δολοφόνος ενός μπλόκερ στον οποίο παρέδωσε ένα άγαλμα-βόμβα. Ειδικότερα, η νεαρή από τη Ρωσία Ντάρια Τρέποβα καταδικάστηκε σήμερα σε 27 χρόνια φυλάκιση επειδή παρέδωσε πέρυσι μια βόμβα η οποία εξερράγη στα χέρια ενός στρατιωτικού μπλόγκερ, υπέρμαχου του πολέμου, ο οποίος σκοτώθηκε επιτόπου.

Η ηλικίας 26 ετών Ντάρια Τρέποβα καταδικάστηκε από δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης με κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, σε σχέση με τον θάνατο του μπλόγκερ Βλαντλέν Τατάρσκι.

Ο Τατάρσκι σκοτώθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί μέσα σε αγαλματίδιο, το οποίο η Τρέποβα του παρέδωσε ως δώρο κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του σε καφετέρια της Αγίας Πετρούπολης.

Ρωσία: Τι ισχυρίστηκε η Τρέποβα

Η Τρέποβα είπε ότι την παγίδευσαν και νόμιζε ότι το αγαλματίδιο περιείχε συσκευή ακρόασης και όχι βόμβα.

Η ίδια είπε στο δικαστήριο ότι ενήργησε υπό τις εντολές ενός άνδρα στην Ουκρανία, τον οποίο γνώριζε ως Gestalt (στα γερμανικά «μορφή»), ο οποίος της έστελνε χρήματα και οδηγίες για αρκετούς μήνες πριν πραγματοποιηθεί η έκρηξη της βόμβας στην καφετέρια.

Η Ρωσία είχε κατηγορήσει ευθέως μετά την επίθεση την Ουκρανία για τη διοργάνωση της δολοφονίας του Τατάρσκι, ο οποίος ήταν ένας από μια ομάδα γνωστών μπλόγκερ που είχαν αποκτήσει διαδικτυακά ένα ευρύ ακροατήριο ως υποστηρικτές πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και επέκριναν μερικές φορές τη Ρωσία για τις τακτικές της.

Υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι ούτε ανέλαβαν την ευθύνη ούτε αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στον θάνατο του Τατάρσκι, ενώ ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ τον είχε περιγράψει ως «εσωτερική τρομοκρατία».

Η Τρέποβα δήλωσε ότι συμμορφώθηκε με τις οδηγίες του Gestalt επειδή υπέθεσε ότι ο σκοπός της υποκλοπής των συνομιλιών του Τατάρσκι ήταν να μάθει περισσότερα για το τι γνώριζε για τον πόλεμο, στον οποίο ήταν αντίθετη.

 «Αισθάνομαι μεγάλο πόνο και ντροπή που η ευπιστία και η αφέλειά μου με οδήγησαν σε τέτοιες καταστροφικές συνέπειες. Δεν ήθελα να πληγώσω κανέναν», είπε στο δικαστήριο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

 «Αισθάνομαι εξαιρετικό πόνο και ντροπή που μια τρομοκρατική ενέργεια πραγματοποιήθηκε με τα ίδια μου τα χέρια».

Τι είπαν υπεράσπιση και εισαγγελέας

Η υπεράσπιση είπε ότι η Τρέποβα είναι επίσης θύμα, επειδή καθόταν μόνο μερικά μέτρα μακριά από τον Τατάρσκι και θα μπορούσε να είχε σκοτωθεί ή να τραυματισθεί.

Ο εισαγγελέας ισχυρίσθηκε ότι η ίδια γνώριζε για τη βόμβα και «έδρασε συνειδητά με σκοπό να αποσταθεροποιήσει τη Ρωσική Ομοσπονδία και να δυσφημήσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί επίσημα η Μόσχα τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

Η Τρέποβα είπε ότι αφότου η βόμβα εξερράγη πανικοβλήθηκε. Γνωρίζοντας ότι κινδυνεύει να συλληφθεί, αγνόησε τις οδηγίες του Gestalt να πάει στο αεροδρόμιο και να προλάβει μια πτήση.

Αντίθετα τηλεφώνησε στον σύζυγό της, ο οποίος ρώτησε έναν φίλο του με το όνομα Ντμίτρι Κασίντσεφ να την αφήσει να κοιμηθεί στο διαμέρισμά του εκείνη τη νύχτα. Η Τρέποβα συνελήφθη εκεί την επόμενη μέρα.

Ο Κασίντσεφ καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση ενός έτους και εννέα μηνών επειδή τη βοήθησε να κρυφτεί παρά τον ισχυρισμό της Τρέποβα ότι ποτέ δεν τον είχε συναντήσει νωρίτερα και ότι δεν είχε καμία σχέση με τη βόμβα.