Ένα τεράστιο σκάνδαλο έχει δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τον πόλεμο ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη και αφορά την Υπηρεσία Αγωγής στους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNRWA), με την κατηγορία της εμπλοκής 12 εργαζομένων της στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η υπηρεσία παρά το ότι διέταξε έρευνα για τα όσα έγιναν γνωστά δεν έχει διευκρινίσει το οτιδήποτε για τις κατηγορίες εις βάρος των εργαζομένων, με την είδηση να ενεργοποιεί τα άμεσα τα αντανακλαστικά των χωρών που συνεισέφεραν στην χρηματοδότησή της. Κυβερνήσεις όπως αυτήν των ΗΠΑ, του Καναδά, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας πήραν αυτήν την απόφαση, με το Ισραήλ να γνωστοποιεί ότι δεν επιθυμεί καμία υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ να διαδραματίζει ρόλο για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα μετά τον πόλεμο.

190 μέλη στο μικροσκόπιο

Σύμφωνα με το Reuters, οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών συνέταξαν έναν εξασέλιδο φάκελο σε σχέση με μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας που φέρεται να εμπλέκονται σε απαγωγές και δολοφονίες κατά την διάρκεια επιδρομής της Χαμάς. Στον φάκελο διατυπώνονται ισχυρισμοί πως εμπλοκή δεν έχουν μόνον 12, αλλά 190, κάνοντας λόγο για αντάρτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ που διαδραμάτιζαν και δεύτερο ρόλο ως υπάλληλοι της UNRWA, περιλαμβάνοντας 11 ονόματα και φωτογραφίες εξ’αυτών. Στο παρελθόν, οι Παλαιστίνιοι έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ περί πλαστογραφήσεως πληροφοριών με σκοπό την δυσφήμηση της υπηρεσίας.

Η πηγή που έδειξε τον εν λόγω φάκελο στο Reuters παραμένει αγνώστων στοιχείων, τονίζοντας όμως πως συμπληρώθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ και μοιράστηκε από τις ΗΠΑ. Επισημαίνεται ότι τα 190 μέλη που λαμβάνονται υπ’όψιν για τις πράξεις αυτές, αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των υπαλλήλων της υπηρεσίας στη Γάζα, με εκπρόσωπο της UNRWA να αποφεύγει σχόλια και διευκρινίσεις για το ζήτημα, με επιχείρημα την εν εξελίξει έρευνα από τον ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή, πάνω από 10 κράτη-μέλη αναθεωρούν ή έπαυσαν τις χρηματοδοτήσεις τους στην οργάνωση, ενώ η Κομισιόν υπέβαλε αίτημα προς την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για να γίνει άμεσα οικονομικός έλεγχος από εμπειρογνώμονες της Ε.Ε.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες παρενέβη άμεσα μετά τη γνωστοποίηση των κατηγοριών, δηλώνοντας ότι όποιος έχει πιθανή ανάμειξη θα λογοδοτήσει, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στις κυβερνήσεις για συνέχιση της χρηματοδότησης στην UNRWA. Συμπλήρωσε ότι από τους 12 εμπλεκόμενους έχει τερματιστεί η συνεργασία με τους εννέα, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος ενός και μένει να διευκρινιστεί η ταυτότητα των υπόλοιπων δύο. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Φίλιπ Λαζαρίνι, σε σκληρό τόνο επισήμανε ότι «θα ήταν ιδιαιτέρως ανεύθυνο» να τιμωρείται μία ολόκληρη κοινότητα εξαιτίας ισχυρισμών για ποινικές ενέργειες εις βάρος ορισμένων προσώπων, σε περίοδο πολέμου. Μετά τα όσα έλαβαν χώρα, με νέα της ανακοίνωση περί του ζητήματος η UNRWA έκανε γνωστό ότι η διακοπή των πόρων προς το μέρος θα καταστήσει ανέφικτη, από το τέλος Φεβρουαρίου, τη συνέχιση των υπηρεσιών της στη Λωρίδα της Γάζας και την περιοχή εν γένει.

75 χρόνια ιστορίας

Η UNRWA ιδρύθηκε το 1949 με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μετά τον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο, με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που κατεγράφησαν στην ζώνη επιχειρήσεων της υπηρεσίας, όταν 700.000 Παλαιστίνιοι διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Η υπηρεσία αρωγής έχει τον ρόλο του μόνου εγγυητή του καθεστώτος πρόσφυγα στο οποίο υπάγονται οι Παλαιστίνιοι και οι απόγονοί τους, ενώ λαμβάνει δράση σε εδάφη όπως ο Λίβανος, η Συρία και η Ιορδανία.

Απασχολεί άμεσα 30.000 Παλαιστίνιους που εξυπηρετούν τις ανθρωπιστικές ανάγκες 5,9 εκατ. απογόνων αυτών των προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Όχθη αλλά και σε τεράστιους καταυλισμούς σε γειτονικές αραβικές χώρες. Μόνο στη Γάζα, απασχολεί 13.000 άτομα, ενώ οι εγγεγραμμένοι επωφελούνται υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης, επείγουσας βοήθειας σε περιόδους πολέμων, ενώ πάνω από 540.000 παιδιά φοιτούν στα σχολεία που λειτουργούν με ευθύνη της υπηρεσίας του ΟΗΕ. Από την έναρξη των επιχειρήσεων του Ισραήλ, μετά την επίθεση της Χαμάς, σχεδόν το 45% του πληθυσμού του θύλακα στη Γάζα κατέφυγαν σε σχολεία, κλινικές και άλλα κτίρια της UNRWA.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής