Πανευρωπαϊκό χαρακτήρα έλαβαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με τα τρακτέρ σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο αλλά και η Ελλάδα να βρίσκονται εδώ και αρκετές μέρες στους δρόμους, ενώ τα αγροτικά μπλόκα αυξάνονται κατακόρυφα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των διαμαρτυριών αποτελεί η Γερμανία, με τις κινητοποιήσεις να κρατούν εδώ και ενάμιση μήνα και τους αγρότες της χώρας να θέτουν στο επίκεντρο την απόφαση του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, για κατάργηση του επιδόματος στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης. Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία οι αγρότες υποσχέθηκαν «πολιορκία» της πρωτεύουσας, με τις διαδηλώσεις να μεταφέρονται στο Παρίσι υπό το πρίσμα των αιτημάτων τους και να αποκλιμακώνονται έπειτα από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τη λήψη μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα.

@parapolitika Γιατί ξεσηκώθηκαν οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη #parapolitikagr #farmers #explainer #tiktokgreece #greece #agrotes ♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr
Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τους κακούς μισθούς, τις δύσκολες συνθήκες και τον γραφειοκρατικό λαβύρινθο πράσινων πολιτικών που ισχυρίζονται ότι είναι άδικες, τις εισαγωγές φτηνών τροφίμων, εξαπολύοντας πυρά κατά της Ε.Ε. και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των περιβαλλοντικών της πολιτικών.

Ενδεικτική της γενικευμένης έντασης είναι η παρουσία αγροτών με 15 τρακτέρ έξω από σπίτι του Βέλγου πρωθυπουργού, ενώ λιμάνια, κεντρικές λεωφόροι και αυτοκινητόδρομοι φράκαραν, καθυστερώντας και στην εξαγωγή προϊόντων.

Στην Ελλάδα, οι διαμαρτυρίες στην έκθεση Agrotica στη βόρεια Πύλη της ΔΕΘ έδωσαν το έναυσμα της έναρξης αντίστοιχων κινητοποιήσεων σε ολόκληρη την επικράτεια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταστεί σαφές ότι τα αιτήματά τους ακούγονται, είναι σεβαστά και λαμβάνονται συνεχώς μέτρα στήριξης. Ο πρωθυπουργός τόνισε στη Βουλή ότι θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, ανακοινώνοντας πέντε πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας του κλάδου.