Την παρθενική του πτήση πραγματοποίησε το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς ΚΑΑΝ. Το πρωτότυπο του μαχητικού απογειώθηκε σήμερα (21/2) το πρωί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μούρτεντ της Άγκυρας.

Το μαχητικό ΚΑΑΝ αναμένεται να ενταχθεί στο δυναμικό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας το 2028. Πρόκειται για αεροσκάφος τεχνολογίας Stealth χαμηλής ορατότητας που σχεδίασε η Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία με υπεργολάβο τη βρετανική BAE Systems, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35.




Τουρκία: Στόχος η αντικατάσταση των F-16 


Το μαχητικό έχει πλέον ολοκληρώσει τη διαδικασία δοκιμών. Αναπτύχθηκε από την TAI με στόχο να αντικαταστήσει σταδιακά τον γηρασμένο στόλο των F-16 του τουρκικού στρατού. Με αυτό το αεροσκάφος, η Τουρκική Δημοκρατία γίνεται μία από τις πέντε χώρες που διαθέτουν τέτοιου είδους τεχνολογίες.

Το αεροσκάφος ξεκίνησε να φτιάχνεται το 2016, και δοθεί στον τουρκικό στρατό προς χρήση στο τέλος Δεκεμβρίου. Έχει μήκος 21 μέτρα, μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 1,8 mach χάρη στους δύο κινητήρες του, οι οποίοι μπορούν να παράγουν ώθηση 29.000 λιβρών (13.000 κιλά) ο καθένας.

Το KAAN διαθέτει διάφορα χαρακτηριστικά, όπως υψηλή επίγνωση της κατάστασης, βελτιστοποιημένο φόρτο εργασίας του πιλότου, ανίχνευση ζημιών μάχης, συστήματα αποστολών νέας γενιάς, χαμηλή παρατηρησιμότητα, κρούση ακριβείας και εσωτερική θυρίδα όπλων.