Με τη χήρα του εκλιπόντος Ρώσου αντιφρονούντος Αλεξέι Ναβάλνι συναντήθηκε στην Καλιφόρνια ο Τζο Μπάιντεν, χθες Πέμπτη, ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν κατάφερε να συγκρατήσει στη μνήμη του το όνομά της, προχωρώντας σε μία ακόμα... γκάφα.

Σύμφωνα με τη New York Post, η συνάντηση του Μπάιντεν με τη Γιούλια Ναβάλναγια και την κόρη της Ντάσα πραγματοποιήθηκε έξι ημέρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του 47χρονου δικηγόρου σε φυλακή της Αρκτικής και ήταν η πρώτη επιβεβαίωση για το πού βρίσκεται η χήρα του Ναβάλνι. Η 47χρονη οικονομολόγος, που υπήρξε παντρεμένη για περισσότερα από 20 χρόνια με τον Ρώσο ακτιβιστή, θεωρείται ευρέως ως πιθανή διάδοχος του συζύγου της στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στη Ρωσία, ενώ η κόρη της είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.


Όπως είπε ο 81χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ σε ρεπόρτερ στο Σαν Φρανσίσκο: «Σήμερα το πρωί είχα την τιμή να συναντηθώ με τη σύζυγο και την κόρη του Αλεξέι Ναβάλνι, που ήταν προφανώς ένας άνθρωπος με απίστευτο θάρρος. Είναι εκπληκτικό πόσο του μοιάζουν σε αυτό η σύζυγος και η κόρη του. Αύριο Θα ανακοινώσουμε τις κυρώσεις κατά του Πούτιν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον θάνατό του. Όμως ένα πράγμα που μου έγινε σαφές είναι ότι η Γιολάντα θα συνεχίσει τον αγώνα που είχε ξεκινήσει. Οπότε δεν πρόκειται να το βάλουμε κάτω».


Η δήλωση του «επιρρεπή σε γκάφες» προέδρου, όπως τον αποκαλεί η New York Post, στην οποία αποκάλεσε τη χήρα του Ναβάλνι «Γιολάντα» αντί για «Γιούλια», έγινε για ακόμα μια φορά αντικείμενο σχολιασμού, με τον Λευκό Οίκο να αφήνει ασχολίαστο το ατυχές περιστατικό. Σε ανακοίνωσή του λίγο μετά την ιδιωτική τους συνάντηση, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν «εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια» στις γυναίκες «για την τρομερή τους απώλεια. Εξέφρασε επίσης τον θαυμασμό του για... το εξαιρετικό θάρρος του Ναβάλνι και τον αγώνα του κατά της διαφθοράς, για μια ελεύθερη και δημοκρατική Ρωσία, στην οποία το κράτος δικαίου ισχύει εξίσου για όλους»

Υπενθυμίζεται ότι ο 81χρονος Μπάιντεν επιδιώκει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, συγκεκριμένα 86%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ABC/Ipsos, η οποία δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου, πιστεύει ότι είναι πολύ μεγάλος για να παραμείνει στην προεδρία για ακόμα μία τετραετία.