Από τη Γενεύη και τη διάσκεψη της ομάδας UN Watch, η Ισραηλινή Ayelet Samerano, μητέρα του νεαρού Yonatan, η σορός του οποίου κατασχέθηκε από το προσωπικό της οργάνωσης Υπηρεσία Αγωγής στους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNRWA), όπως αποτυπώνεται σε σχετικό βίντεο από κάμερα ασφαλείας κοντά στην είσοδο του Kibbutz Beeri όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι, μόλις τρία χιλιόμετρα από τα σύνορα της Γάζας, προτρέπει τον επικεφαλής του ΟΗΕ να συναντηθούν στη Γενεύη.

«Πώς μπορεί ο ΟΗΕ να πληρώνει αυτόν τον άντρα που έσυρε το αδύνατο σώμα του γιου μου κατά μήκος του εδάφους;» ρωτά η Ayelet Samerano στην εκδήλωση,  δείχνοντας βίντεο με τον ρόλο του απαγωγέα υπαλλήλου του ΟΗΕ στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Ένας κοινωνικός λειτουργός μιας αποκαλούμενης ανθρωπιστικής οργάνωσης απήγαγε τον γιο μου. Πώς μπορεί κάποιος που εργάζεται για έναν οργανισμό που ισχυρίζεται ότι κάνει καλό σε αυτόν τον κόσμο να κάνει κάτι τόσο σκληρό και απάνθρωπο;» ρώτησε η θλιμμένη μητέρα. «Πώς μπορεί ο ΟΗΕ να πληρώσει αυτόν τον άνθρωπο που έσυρε το αδύνατο σώμα του γιου μου στο έδαφος και μετά τον πήρε σαν να ήταν βραβείο στη Γάζα; Πόσες ακόμη ζωές έχουν καταστραφεί από αυτό το άτομο, μεταφέροντας τον γιο μου σαν να μην είναι καν άνθρωπος σε ένα αυτοκίνητο της UNRWA;»

Η Ayelet Samerano λυγίζει, καθώς προβάλλεται το βίντεο, με τον Yonatan να «φορτώνεται» στο SUV του υπαλλήλου της UNRWA, Faisal Ali Musalam Al-Naami.

«Κύριε Antonio Guterres— κοίτα με και απάντησε μου τώρα, πού είναι ο γιος μου;». Είπε επίσης: «Είσαι δίπλα, είσαι εδώ και έχεις την ευκαιρία να με συναντήσεις σήμερα και να μου πεις τι θα κάνεις και πώς μπορείς να φέρεις πίσω τον γιο μου».

Συνέχισε, δε, σε δραματικό τόνο: «Υπάρχουν άλλοι όμηροι που κρατούνται από υπαλλήλους του ΟΗΕ, ακόμη και όταν μιλάμε αυτή τη στιγμή; Κρατάει ο ΟΗΕ τον γιο μου; Ξέρεις πού είναι; Φέρτε τον πίσω σε μένα».


Ο Guterres βρέθηκε στη Γενεύη για να παραστεί στην 55η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ο γιος της Samerano σκοτώθηκε στο μουσικό φεστιβάλ Supernova στις 7 Οκτωβρίου, όταν χιλιάδες τρομοκράτες υπό την ηγεσία της Ηamas εισέβαλαν στα σύνορα με το Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και απήγαγαν πάνω από 250, κυρίως πολίτες. Πάνω από 360 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο υπαίθριο rave κοντά στο Kibbutz Reim.

12 μέλη της UNRWA αυμμετείχαν ενεργά στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου λέει το Ισραήλ


Το βίντεο, το οποίο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από το κανάλι Telegram “South First Responders” στις 10 Οκτωβρίου, μόλις τρεις ημέρες μετά τη μαζική επίθεση της Hamas, φαίνεται να δείχνει τον Faisal Ali Mussalem al-Naami, έναν κοινωνικό λειτουργό της UNRWA, να απαγάγει το σώμα του Samerano με τη βοήθεια ενός άλλου άνδρα.


Ήταν ένα από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα τον Φεβρουάριο, όταν ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant αποκάλυψε τις ταυτότητες 12 μελών του προσωπικού της UNRWA που το Ισραήλ λέει ότι «συμμετείχαν ενεργά» στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, μαζί με τουλάχιστον 30 άλλους που λέει ότι βοήθησαν και πάνω από 1.500 που συνδέονται με τις τρομοκρατικές ομάδες της Ηamas και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Jihad.

* Διαβάστε ακόμα: Αποκαλύψεις σοκ για την UNRWA - Ξεκίνησε η αναστολή της χρηματοδότησής της


Η UNRWA απέλυσε και τους 12 υπαλλήλους τους μόλις εμφανίστηκαν οι καταγγελίες, αλλά περισσότερες από δώδεκα χώρες με επικεφαλής τις ΗΠΑ απέσυραν τη χρηματοδότησή τους από τον οργανισμό καθώς ο ΟΗΕ ερευνά το θέμα.

Η ιστορία της UNRWA

Η UNRWA ιδρύθηκε το 1949 με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μετά τον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο, με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που κατεγράφησαν στην ζώνη επιχειρήσεων της υπηρεσίας, όταν 700.000 Παλαιστίνιοι διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Η υπηρεσία αρωγής έχει τον ρόλο του μόνου εγγυητή του καθεστώτος πρόσφυγα στο οποίο υπάγονται οι Παλαιστίνιοι και οι απόγονοί τους, ενώ λαμβάνει δράση σε εδάφη όπως ο Λίβανος, η Συρία και η Ιορδανία.

Απασχολεί άμεσα 30.000 Παλαιστίνιους που εξυπηρετούν τις ανθρωπιστικές ανάγκες 5,9 εκατ. απογόνων αυτών των προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Όχθη αλλά και σε τεράστιους καταυλισμούς σε γειτονικές αραβικές χώρες. Μόνο στη Γάζα, απασχολεί 13.000 άτομα, ενώ οι εγγεγραμμένοι επωφελούνται υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης, επείγουσας βοήθειας σε περιόδους πολέμων, ενώ πάνω από 540.000 παιδιά φοιτούν στα σχολεία που λειτουργούν με ευθύνη της υπηρεσίας του ΟΗΕ. Από την έναρξη των επιχειρήσεων του Ισραήλ, μετά την επίθεση της Χαμάς, σχεδόν το 45% του πληθυσμού του θύλακα στη Γάζα κατέφυγαν σε σχολεία, κλινικές και άλλα κτίρια της UNRWA.