Σάλο προκαλούν οι αποκαλύψεις για την αθέατη όψη στη Μονή του Οσίου Αββακούμ της Κύπρου όπου δύο μοναχοί κατηγορούνται για ροζ και οικονομικά σκάνδαλα. Ο Θεόδωρος Κυριακού, θεολόγος, μιλώντας στο «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» δήλωσε: «Ο σταυρός που ισχυρίζονταν ότι μυρόβλυζε, σήμερα που ο σταυρός μεταφέρθηκε αλλού δεν μυροβλύζει. Πολλοί άνθρωποι είχαν πιστέψει στην προσπάθεια που γινόταν. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία τα οποία θα ερευνήσει το εξαμελές δικαστήριο».
Ο Χρήστος Ευσταθίου, εκπρόσωπος ιερών Κύπρου, ανέφερε: «Εκφράζεται η αποφασιστικότητα να υπάρξει κάθαρση γενικότερα. Οποιαδήποτε καταγγελία γίνει ενδεχομένως να οδηγήσει την υπόθεση σε ποινικές διώξεις».


Κύπρος: Τι λένε οι μοναχοί

Οι δικηγόροι των δύο μοναχών με ανακοίνωση τους αναφέρουν πως οι ομολογίες των πελατών τους εξασφαλίστηκαν με παράνομα μέσα και μεθόδους, αφού πρώτα είχε προηγηθεί η πολύωρη και παράνομη κράτησή και περιορισμός τους κατ’ εντολή του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής ενώ για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί «ροζ σκανδάλων» τονίζουν πως αφορούν άλλο Κληρικό και Αρχιμανδρίτη που διετέλεσε μέλος της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ.

«Τα όσα σκανδαλοθηρικώς έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί «ροζ σκανδάλων» και την διάπραξη σεξουαλικών αδικημάτων / παραπτωμάτων, δεν σχετίζονται με τους πελάτες μας και αφορούν άλλο Κληρικό και Αρχιμανδρίτη που διετέλεσε μέλος της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ. Οι πελάτες μας έτυχαν καταπιεστικής ανάκρισης και η οποιαδήποτε ομολογία και παραδοχή του δεν αποτελούσε προϊόν της ελεύθερης βούλησης και εκούσιας παραδοχής των πελατών μας. Αντιθέτως, υπό συνθήκες τρόμου και απειλών εξασφαλίστηκαν οι υπογραφές των πελατών μας επί προδιατυπωμένων εγγράφων ομολογίας.», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους οι νομικοί παραστάτες των μοναχών.

Ο Μητροπολίτης στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το μοναστήρι, αποφάσισε να του βάλει λουκέτο και να παραπέμψει το θέμα στην Ιερά Σύνοδο της Κύπρου, η οποία συνεδρίασε και κάλεσε ενώπιον τους δυο μοναχούς οι οποίοι δεν παρουσιάστηκαν ποτέ.



Το χρονικό της υπόθεσης

Δυο μοναχοί κατηγορούνται για σεξουαλικές συνευρέσεις στο μοναστήρι της Κύπρου κι ότι «έβαζαν» χέρι στα χρήματα των πιστών κάνοντας αγορές ακόμη και διαμερισμάτων στην Ελλάδα, ενώ μιλούσαν και για μια σειρά από θαύματα, που σε ορισμένους προκαλούσαν συγκίνηση.

Οι δύο μοναχοί που κατηγορούνται για ροζ και οικονομικά σκάνδαλα στη Μονή του Οσίου Αββακούμ δηλώνουν αθώοι και προσπαθούν να διαψεύσουν τους πάντες και τα πάντα.

Υποστηρίζουν ότι αρχικά αναγκάστηκαν να ομολογήσουν πράξεις που δεν έκαναν μετά από αφόρητες πιέσεις που δέχτηκαν, ότι ουδέποτε υπήρξαν ερωτικές συνευρέσεις τους τις οποίες κατέγραφαν με κάμερες κι ότι δεν καταχράστηκαν ούτε ευρώ από τα χρήματα των πιστών.

Τονίζουν πως πίσω από την υπόθεση κρύβεται ένας Μητροπολίτης, που όπως λένε θέλει να πάρει τον έλεγχο της Μονής στα χέρια του. Με τις αναρτήσεις πάντως, τις δηλώσεις και τις διαπιστώσεις από την έρευνα στο μοναστήρι, να τους κρατούν σταθερά στο επίκεντρο.

Οι δύο μοναχοι που κατηγορούνται χαρακτηρίζουν τα σε βάρος τους στοιχεία χαλκευμένα και υποστηρίζουν πως σύντομα η αλήθεια θα λάμψει.

Για χρόνια οι κατηγορούμενοι μοναχοί έκαναν λόγο για θαύματα στο μοναστήρι τους και μάλιστα πόζαραν δίπλα σε άτομα, που έλεγαν πως θεραπεύτηκαν ακόμα και από ανίατες ασθένειες. Οι πιστοί άκουγαν και έβλεπαν ανθρώπους να λένε πως μπόρεσαν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Οι πρώτες υποψίες κινήθηκαν όταν εντοπίστηκε ένας κρυμμένος μηχανισμός πίσω από εικόνα, που όπως έλεγαν οι μοναχοί και πίστευαν ορισμένοι από τους πιστούς δάκρυζε.