Σκάνδαλο με πολλές διαστάσεις συγκλονίζει τα τελευταία 24ωρα την Εκκλησία της Κύπρου, μετά την αποκάλυψη ότι στην Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, στην Κύπρο, γίνονταν στην κυριολεξία Σόδομα και Γόμορρα.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής, ο ηγούμενος της μονής μαζί με έναν αρχιμανδρίτη φέρεται να βρίσκονται πίσω από αγορές διαμερισμάτων σε Πειραιά και Λεμεσό, χρηματοκιβώτια με χιλιάδες ευρώ και πολύτιμα τάματα αλλά και ροζ βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου με σεξ μεταξύ μοναχών!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cznlc2qjhqux)

Κύπρος: Στο «μικροσκόπιο» δύο μοναχοί

Στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται οι δύο μοναχοί, οι οποίοι κατηγορούνται για σεξουαλικές συνευρέσεις στο μοναστήρι της Κύπρου, οι οποίες μάλιστα είχαν καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας που είχαν τοποθετήσει οι ίδιοι και με τις οποίες κατέγραφαν και τους πιστούς που έμπαιναν και έβγαιναν σε γραφείο της μονής, καθώς και σε δωμάτιο το οποίο χρησιμοποιείτο ως κρεβατοκάμαρα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στα κελιά των μοναχών βρέθηκε χρηματοκιβώτιο με αναρίθμητα τάματα, ενώ σε διαμέρισμα ιδιοκτησίας τους εντοπίστηκε άλλο χρηματοκιβώτιο, που περιείχε περίπου 800.000 ευρώ και πλέον ερευνάται η προέλευση των χρημάτων αλλά και το πώς οι εμπλεκόμενοι κατάφεραν να αγοράσουν διαμερίσματα σε Λεμεσό και Πειραιά. Οι δύο μοναχοί κατηγορούνται ότι οικειοποιήθηκαν κοσμήματα και τάματα αξίας, μαζί με μετρητά, προκειμένου να κάνουν επενδύσεις τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα, με αγορές διαμερισμάτων.

Ηγούμενος του μοναστηριού είναι ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Γεωργίου, που μαζί με τον πατέρα Πορφύριο Ττόουλου αρνούνται κατηγορηματικά την εμπλοκή τους. Παρ’ όλα αυτά, όταν το θέμα άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, και οι δύο ζήτησαν από μόνοι τους να φύγουν από τους κόλπους της επίσημης Εκκλησίας, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να μη διασυρθούν.


Το θέμα στην Ιερά Σύνοδο

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το «ιερό» σκάνδαλο είδε το φως της δημοσιότητας, ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, που είχε και την εποπτεία της μονής, την έκλεισε και παρέπεμψε το θέμα στην Ιερά Σύνοδο που συνεδριάζει σήμερα κι εκτός απροόπτου θα απομακρύνει τους δύο μοναχούς. Ταυτόχρονα, «έπεσε» και η ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία συχνά ο γέροντας Νεκτάριος παρέπεμπε τους πιστούς που ήθελαν να συνεισφέρουν οικονομικά. Ο ηγούμενος ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στα social media, στα τηλεοπτικά κανάλια και στο ΥouΤube, όπου παρουσίαζε τα αμέτρητα, σχεδόν καθημερινά, θαύματα που συνέβαιναν στη μονή και, φυσικά, προσέλκυαν πιστούς όχι μόνο από την Κύπρο αλλά και από την Ελλάδα και τη Ρωσία.

Σημειώνεται πως η μονή, πέραν του ότι προσέλκυε χιλιάδες πιστούς, προσέλκυε και μέλη της Ιεράς Συνόδου, μεταξύ των οποίων ο μητροπολίτης Πάφου Τυχικός και ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος. Μάλιστα, πρόσφατα οι δύο εμπλεκόμενοι είχαν συνοδεύσει το μητροπολίτη Ησαΐα στο ταξίδι του στο Φανάρι και φωτογραφήθηκαν δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

«Ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος δείχνει μεγάλη ευαισθησία να ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση, η οποία μας θλίβει και μας πονεί. Αυτές οι καταγγελίες είναι θέματα ηθικής και σεξουαλικής φύσεως και οικονομικών ατασθαλιών που μπορεί να αγγίζουν μέχρι και τα όρια του σκανδάλου. Θα υπάρξει μαρτυρικό υλικό ενώπιον της Ιεράς Συνόδου. Θα ληφθούν αποφάσεις και δεν αποκλείεται να έχουμε πράξη καθαίρεσης» ανέφερε ο Χρήστος Ευσταθίου, εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου Κύπρου.

Κύπρος: Τα θαύματα στη μονή

Για πολλά χρόνια οι επισκέπτες του μοναστηριού συγκλονίζονταν από καρκινοπαθείς που έγιναν καλά, άτεκνα ζευγάρια που απέκτησαν παιδιά και γονείς που έβλεπαν τα άρρωστα παιδιά τους να ξεπερνούν κάθε ασθένεια. Μπροστά τους, μάλιστα, οι εικόνες της μονής ανέβλυζαν μύρο, με τους πιστούς να κοιτάζουν εκστατικοί το φαινόμενο, χωρίς, ωστόσο, να βλέπουν ότι το θαύμα των δακρύων δεν ήταν τίποτε άλλο παρά δοχείο με μύρο συνδεδεμένο με τις εικόνες. Οι μοναχοί, που ανακάλυψαν μια χρυσή και προσοδοφόρα επιχείρηση πάνω στην πίστη απελπισμένων ανθρώπων, αποφάσισαν ότι δεν θα μπορούσε τίποτα να τους σταματήσει. Οι δύο καλόγεροι εμπορεύονταν ακόμη προϊόντα στο κατάστημα της μονής, ζητούσαν χρήματα ή αναζητούσαν δωρητές μέσα από σειρά αναρτήσεων στο διαδίκτυο, δήθεν για έργα ενίσχυσης του μοναστηριού.

Οι αναρτήσεις

«Αναζητούνται οι τριάντα τελευταίοι δωρητές για την κατασκευή του ξυλόγλυπτου προσκυνηταριού για την τοποθέτηση της εφέστιου εικόνας του Οσίου Αββακούμ. Μια ευλογία που μπορεί να λάβει κάθε οικογένεια με την εισφορά των 100 ευρώ» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η δομή, ενώ άλλη μέρα έγραφε: «Αναζητούνται 150 δωρητές για την κατασκευή ξυλόγλυπτου προσκυνηταριού-θρονί, για την τοποθέτηση της εφέστιου εικόνας του Οσίου Αββακούμ! Μια ευλογία που μπορεί να λάβουν 150 οικογένειες με την εισφορά των 100 ευρώ». Στην ίδια ανάρτηση ο ηγούμενος παρέθετε και δύο τραπεζικούς λογαριασμούς.

Μάλιστα, ενόψει της γιορτής του, ο πατήρ Νεκτάριος, στις 9 Νοεμβρίου, στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook ήταν σαφής: «Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, γέροντας Νεκτάριος Γεωργίου θα δεχθεί τις ευχές, με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του, στο αρχονταρίκι της μονής μετά τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία, και επιθυμεί, όπως μη προσφερθούν προς τον ίδιο δώρα για τα ονομαστήριά του. Παρ’ όλα αυτά, όσοι επιθυμούν, μπορούν να δώσουν εισφορά για τα έργα της Ιεράς Μονής».

Σε ανακοίνωση των δικηγόρων των δύο μοναχών τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι και οι δύο αρνούνται κατηγορηματικά «τη διάπραξη οποιωνδήποτε εκκλησιαστικών και/ή ποινικών αδικημάτων και υπέβαλαν αίτημα σύμφωνα με το Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, όπως κλητευθούν σε ακρόαση και να εμφανιστούν αυτοπροσώπως σε ακροαματική διαδικασία. Επιπρόσθετα, απαίτησαν από την Ιερά Σύνοδο, όπως προχωρήσουν και να εφαρμόσουν πιστά τους κανόνες της εκκλησιαστικής ποινικής διαδικασίας, αφού οι προαναφερόμενοι κληρικοί αρνούνται κατηγορηματικά την εμπλοκή τους σε οποιαδήποτε αδικήματα. Επισημαίνοντας πως η καθαίρεσή τους, χωρίς να προηγηθεί η δέουσα έρευνα και ακροαματική διαδικασία, αντιβαίνει τους Κανονισμούς και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και απαίτησαν την αναβολή της αυριανής (σ.σ.: σημερινής 08/03/2024) ακροαματικής διαδικασίας».

Με πληροφορίες από την Ontime