Ο αμερικανικός στρατός αναμένει ότι μια πλωτή προβλήτα, που θα κατασκευαστεί ανοικτά της ακτογραμμής της Γάζας τις επόμενες εβδομάδες, θα επιτρέψει την παράδοση 2 εκατομμυρίων γευμάτων καθημερινά στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα, δήλωσε την Παρασκευή το Πεντάγωνο, περιγράφοντας το σχέδιό του για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης εκεί, χωρίς να αναπτυχθεί αμερικανικό προσωπικό απευθείας στην εμπόλεμη ζώνη.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Washington Post, o εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ δήλωσε ότι η κατασκευή της υπεράκτιας προβλήτας και της γέφυρας που τη συνδέει με την ξηρά θα διαρκέσει έως και 60 ημέρες και θα απαιτήσει τη βοήθεια περίπου 1.000 Αμερικανών στρατιωτών.


Υπενθυμίζεται ότι τη σχετική πρωτοβουλία ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μιλώντας για την κατάσταση της Ένωσης. Μάλιστα η πρωτοβουλία που έλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν έρχεται τη στιγμή που οι ελπίδες για μία νέα κατάπαυση πυρός μειώνονται ενώ και ο Λευκός Οίκος βρίσκεται αντιμέτωπος με οξύτατη κριτική επειδή οι ΗΠΑ παρέχουν αμερικανικά όπλα που έχουν συμβάλει στον τεράστιο αριθμό νεκρών αμάχων.

Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με ένα στοιχείο ενός ευρύτερου «θαλάσσιου διαδρόμου» που οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα.

Το λιμάνι βαθέων υδάτων του Ισραήλ στο Άσχοντ απέχει λιγότερο από 25 μίλια από τη Γάζα, αλλά οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να ανοίξουν το βόρειο συνοριακό πέρασμα. Παράληλλα το λιμάνι Ελ Αρίς της Αιγύπτου, ακριβώς νότια της Γάζας, αποτελεί βασικό σημείο άφιξης βοήθειας. Όμως όπως αναφέρει η Post όλες οι αποστολές πρέπει να περάσουν από μια επίπονη διαδικασία φόρτωσης σε φορτηγά που ταξιδεύουν σε ένα ισραηλινό χώρο επιθεώρησης, μόνο για να ξεφορτωθούν και να επαναφορτωθούν ξανά για να ενταχθούν στη συνέχεια σε μια συνεχώς αυξανόμενη ουρά οχημάτων που περιμένουν να εισέλθουν στο παλαιστινιακό έδαφος.

Στο μεταξύ τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι - περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού του θύλακα - βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού, ανέφεραν σε δηλώσεις τους αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών. Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι εκεί έχουν χάσει τη ζωή τους από υποσιτισμό και αφυδάτωση.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου δήλωσε ότι υπάρχει «τρομερή, επείγουσα ανάγκη» για ανακούφιση περιγράφοντας ως «αποστολή έκτακτης ανάγκης» που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Στην προσπάθεια δημιουργίας του πλωτού λιμανιού θα λάβουν μέρος τα αμερικανικά στρατεύματα μεταξύ των οποίων και η 7η Ταξιαρχία Μεταφορών του στρατού που εδρεύει στη Βιρτζίνια.

Η επιχείρηση θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός πλωτού προβλήτα στη θάλασσα που θα επιτρέπει στα πλοία να παραδίδουν βοήθεια, η οποία στη συνέχεια θα φορτώνεται σε πλοία υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού και θα εκφορτώνεται σε μια πλωτή γέφυρα. Η γέφυρα δύο λωρίδων, μήκους περίπου μισού χιλιομέτρων, θα οδηγηθεί σε μια περιοχή αποβίβασης στην ξηρά και θα στερεωθεί στο έδαφος από μη αμερικανικό προσωπικό, το οποίο ο Ρίντερ επέλεξε να μην κατονομάσει. Στη συνέχεια, φορτηγά θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φράγμα για να παραλάβουν και να μεταφέρουν τη βοήθεια.

Έτσι λοιπόν η Ουάσινγκτον συντονίζεται με άλλες χώρες της περιοχής της Μέσης Ανατολής, τα Ηνωμένα Έθνη και ανθρωπιστικές ομάδες για να καθορίσει πώς θα διανεμηθεί η βοήθεια μόλις φτάσει στην ξηρά, δήλωσε ο Ράιντερ. Το αμερικανικό προσωπικό θα παραμείνει είτε στην γέφυρα είτε στα πλοία, είπε.

Την ίδια ώρα απαντώντας στο ερώτημα για το εάν το Πεντάγωνο πιστεύει ότι τα μέλη της Χαμάς θα βάλουν στο στόχαστρο τις αμερικανικές δυνάμεις ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως είναι «σίγουρα πιθανό». «Εάν η Χαμάς ενδιαφέρεται πραγματικά για τον παλαιστινιακό λαό, τότε ... θα ήλπιζε κανείς ότι αυτή η διεθνής αποστολή για την παράδοση βοήθειας σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη θα μπορούσε να γίνει ανεμπόδιστα», συμπλήρωσε ο Ράιντερ.