Την απόλυτη κυριαρχία τους στις εσωκοµµατικές κούρσες των ∆ηµοκρατικών και των Ρεπουµπλικανών, αντίστοιχα, επιβεβαίωσαν ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραµπ στη «Super Tuesday», τη διαδικασία ταυτόχρονων προκριµατικών εκλογών σε 15 πολιτείες.

Ο Τζο Μπάιντεν, υπό το πρίσµα της συνεχούς αµφισβήτησης αλλά και το αβαντάζ έλλειψης αντιπάλου, κυριάρχησε σε όλες τις πολιτείες όπου έλαβε χώρα η διαδικασία. Ο 81χρονος δεν παρέλειψε, όµως, να υποστεί µία ήττα-ανέκδοτο, καθώς το «γαλατικό χωριό» της Αµερικανικής Σαµόα, στο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού, αντί για τον ίδιο, εξέλεξε τον άσηµο διεκδικητή του χρίσµατος Τζέισον Πάλµερ. Την ίδια στιγµή, ο Τραµπ επιβεβαίωσε µε τον πιο εµφατικό τρόπο το σαρωτικό κύµα υποστήριξης στο πρόσωπό του, κερδίζοντας 14 από τις 15 πολιτείες, µε µία και µοναδική ήττα στην περιοχή του Βερµόντ, µε διαφορά 3.000 ψήφων. Ο 77χρονος κατάφερε να κερδίσει, µεταξύ άλλων, στο Τέξας και την Καλιφόρνια, τις δύο πολυπληθέστερες αµερικανικές πολιτείες, δηµιουργώντας φρενίτιδα στους υποστηρικτές του.

Επικράτηση Τραμπ, απόσυρση Χέϊλι

Με τα αποτελέσµατα να έχουν σχεδόν οριστικοποιήσει την επανάληψη της αναµέτρησης του 2020 µεταξύ Μπάιντεν - Τραµπ, ο πρώην πρόεδρος, πραγµατοποιώντας παρ’ ολίγον «sweep», οδήγησε τη Νίκι Χέιλι σε παραίτηση από τη διεκδίκηση του χρίσµατος, έπειτα από τη -γενικά- κακή απόδοσή της στην κάλπη.

Η Χέιλι, κατά τη γνωστοποίηση της απόσυρσής της, υπογράµµισε ότι δεν µετανιώνει για την απόφαση να συµµετάσχει στη διαδικασία, «αλλά είναι ώρα να αναστείλω την εκστρατεία µου». ∆εν παρέλειψε να επισηµάνει ότι η εκστρατεία της βασίστηκε στην αγάπη της για τη χώρα, επισηµαίνοντας ότι είναι ηθική επιταγή να «µην υποχωρήσει άλλο η χώρα» και να σταθεί δίπλα στους συµµάχους της. Αναµενόµενα, δεν πήρε το µέρος του Ντόναλντ Τραµπ, αποδίδοντάς του, όµως, την ευθύνη να κερδίσει τις ψήφους για το Ρεπουµπλικανικό Κόµµα, ευχόµενη να το επιτύχει. Τέλος, έκανε αναφορά και στην ευκαιρία που δόθηκε στη µητέρα της, µετανάστρια πρώτης γενιάς, να ψηφίσει, καθώς αυτό «θα γινόταν µόνο στις ΗΠΑ».

Παρότι οι πιθανότητες ανατροπής ήταν ελάχιστες, αποτέλεσε κοινό µυστικό η απορία της επιµονής της Χέιλι να παραµείνει στην κούρσα διεκδίκησης, όταν µάλιστα κατάφερε να βγει δεύτερη πίσω από τον «Κανένα» σε µία πολιτεία, αποτέλεσµα περισσότερο συµβολικής αξίας. Την ίδια στιγµή, το τελευταίο διάστηµα το επιτελείο της, έχοντας αντιληφθεί την επερχόµενη συντριβή, δεν έδειξε την ίδια δυναµική στην εκστρατεία της. Η Χέιλι είχε ως σκοπό να δείξει ότι υπάρχει ένα µεγάλο κοµµάτι Ρεπουµπλικανών που αντιπαθεί τον Τραµπ και δεν πορεύεται µε τις ίδιες αρχές, ειδικά µετά την εισβολή στο Καπιτώλιο και τις δικαστικές του διαµάχες. Παρά ταύτα, υπάρχει ακόµη ερώτηµα για το αν οι υποστηρικτές της θα απέχουν από τη διαδικασία του Νοεµβρίου ή θα ψηφίσουν «εκδικητικά» τους ∆ηµοκρατικούς, ένα ιδανικό σενάριο για τον νυν πρόεδρο.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο Τραµπ σηµείωσε και ακόµα µία µεγάλη δικαστική νίκη, καθώς το Ανώτατο ∆ικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη πως δικαστήριο της πολιτείας του Κολοράντο δεν µπορεί να απαγορεύσει στον Τραµπ να συµµετάσχει στις προεδρικές εκλογές, ανατρέποντας οµόφωνα τη δικαστική απόφαση που τον απέκλειε από τις εκλογές στην πολιτεία λόγω της εισβολής των οπαδών του στο Καπιτώλιο. Αυτή η απόφαση «άνοιξε» τον δρόµο στον Τραµπ και επίσηµα για να συµµετάσχει στις προκριµατικές εκλογές.

Συμπεράσματα

Παρά την κυριαρχία του 77χρονου µεγιστάνα, η διεύρυνση της εκλογικής του βάσης δεν αναµένεται το ίδιο εύκολη, λόγω της ανάγκης να συγκεντρώσει γύρω από την υποψηφιότητά του µετριοπαθείς και ανεξάρτητους ψηφοφόρους. Φαίνεται ότι ο Τραµπ στις άνωθεν κατηγορίες θα έχει... αρκετή δουλειά να κάνει, καθώς οι τελευταίες δηµοσκοπήσεις που έγιναν έξω από τις κάλπες ανέδειξαν σηµαντικά στοιχεία. Συγκεκριµένα, σε πολιτείες όπως η Βόρεια Καρολίνα, το 66% των ψηφοφόρων της Χέιλι πιστεύει ότι δεν είναι κατάλληλος «λόγω διανοητικής, αλλά και φυσικής κατάστασης», ενώ το 81% ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποστηρίξει αυτοµάτως τον νικητή των προκριµατικών των Ρεπουµπλικανών. Υπολογίζεται ότι αυτό το ποσοστό αγγίζει περίπου το 30% των ψηφοφόρων αυτών, µε τον σύµβουλο του κόµµατος, Καρλ Ρόουβ, να επισηµαίνει ότι «θα πρέπει να ανησυχεί για την ενότητα του κόµµατος».

Ταυτόχρονα, ο Μπάιντεν, παρά τα «πυρά» εναντίον του 77χρονου και τη δήλωση συσπείρωσης ότι «είναι αποφασισµένος να καταστρέψει τη δηµοκρατία µας», έχει να αντιµετωπίσει τα δικά του «βάρη». Συγκεκριµένα, την προεκλογική του εκστρατεία επηρεάζει ο πόλεµος στη Γάζα, µε τις πιέσεις περί εκεχειρίας και τις διαµαρτυρίες ακτιβιστών κατά του, µε το Μίσιγκαν να δίνει 40.000 λευκά ψηφοδέλτια στη Μινεσότα. Σύµφωνα µε τον αξιωµατούχο της ένωσης «Αδέσµευτη Μινεσότα», το 20% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων ήταν λευκά και αποτελεί µία «νίκη για το κίνηµα», σε µια πολιτεία που ζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά µουσουλµανικού πληθυσµού της χώρας. Σύµφωνα µε τη διευθύντρια έρευνας, Jared Mondschein, η ανθεκτικότητα του Τραµπ είναι αξιοσηµείωτη, όµως σκοπός του Μπάιντεν είναι η ένταση της πόλωσης από τον πρώην πρόεδρο, που θα ενισχύσει περαιτέρω τον «πολυσχιδή συνασπισµό “Ποτέ Τραµπ”»,

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 9/3