Ακόμα έξι χρόνια στο Κρεμλίνο εξασφάλισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επανεξελέγη, κατά τα ως τώρα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών χωρίς αντιπολίτευση.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, στην εξουσία για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, έλαβε πάνω από το 87% των ψήφων με το 99% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την εκλογική επιτροπή. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ, έπειτα από μια εκλογική διαδικασία στην οποία η αντιπολίτευση είχε τεθεί στο περιθώριο. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι συμμετοχή των πολιτών στις προεδρικές εκλογές της χώρας που ολοκληρώθηκαν χθες έφθασε το 77,44%, ποσοστό-ρεκόρ για τη μετασοβιετική εποχή. Απευθυνόμενος στους Ρώσους χθες βράδυ ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε όσους πήγαν να ψηφίσουν, δηλώνοντας μπροστά στην ομάδα που διεξήγαγε την εκστρατεία του: «Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, όπως και όλους τους πολίτες της χώρας, για την υποστήριξή σας και την εμπιστοσύνη σας. Δεν έχει σημασία ποιος θέλει να μας εκφοβίσει ή σε ποιο σημείο, ποιος θέλει να μας συντρίψει ή σε ποιο σημείο, την θέληση και την συνείδησή μας. Κανείς ποτέ δεν πέτυχε να κάνει κάτι τέτοιο στην ιστορία. Αυτό δεν έχει αποτέλεσμα σήμερα ούτε θα έχει στο μέλλον».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν, που στα 71 του χρόνια μοιάζει πιο αμετακίνητος από ποτέ, το 2020 αναθεώρησε το Σύνταγμα για να μπορέσει να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας έως το 2036. Έχει ήδη υπηρετήσει τέσσερις θητείες (δύο τετραετείς, δύο εξαετείς), στις οποίες μεσολάβησε διάλειμμα κατά το οποίο ήταν πρωθυπουργός.

Ποικίλες οι αντιδράσεις ανά τον κόσμο 

Και μπορεί η νίκη του Πούτιν να ήταν αναμενόμενη, ωστόσο οι αντιδράσεις, όπως ήταν φυσικό, δεν έλειψαν. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγγέλλει ότι οι ρωσικές προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν σε ένα περιβάλλον εξαιρετικής καταπίεσης και καταδικάζει την παράνομη διεξαγωγή τους στα εδάφη της Ουκρανίας, που έχει προσωρινά καταλάβει η Ρωσία. Στη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, εξ ονόματος του Συμβουλίου της ΕΕ επισημαίνονται ότι οι εκλογές αυτές «διεξήχθησαν σε ένα εξαιρετικά καταπιεστικό περιβάλλον που επιδεινώθηκε από τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

«Ο σοκαριστικός θάνατος του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι προεκλογικά είναι ακόμη ένα σημάδι της επιταχυνόμενης και συστηματικής καταστολής», τονίζει η δήλωση της ΕΕ. «Οι εκλογές διεξήχθησαν σε έναν διαρκώς συρρικνούμενο πολιτικό χώρο, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα μια ανησυχητική αύξηση των παραβιάσεων των πολιτικών και πολιτικών δικαιωμάτων και απέτρεψε πολλούς υποψηφίους να συμμετάσχουν, συμπεριλαμβανομένων όλων εκείνων που αντιτάχθηκαν στον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, στέρησε από τους Ρώσους ψηφοφόρους πραγματική επιλογή και περιόρισε σε μεγάλο βαθμό την πρόσβασή τους σε ακριβείς πληροφορίες», επισημαίνεται στη συνέχεια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση των ρωσικών αρχών να μην καλέσουν παρατηρητές του ΟΑΣΕ/ODIHR στις εκλογές της και καταδικάζει σθεναρά την παράνομη διεξαγωγή των λεγόμενων «εκλογών» στα εδάφη της Ουκρανίας που έχει προσωρινά καταλάβει η Ρωσία. Επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Η επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν στη ρωσική προεδρία βασίστηκε «στην καταπίεση και τον εκφοβισμό», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις ανέφερε ότι η εκλογική νίκη του Ρώσου προέδρου στερείται νομιμότητας, καθώς οι πολίτες δεν είχαν την ελευθερία να επιλέξουν. Πριν από συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών στις Βρυξέλλες δήλωσε: «Σε αυτό το περιβάλλον της μη ελευθερίας, σίγουρα δεν μπορούν να υπάρξουν εκλογές».

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι οι εκλογές στη Ρωσία δεν ήταν πραγματικές εκλογές, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην έναρξη συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών: «Οι ρωσικές εκλογές ήταν εκλογές χωρίς επιλογή». Η Μπέρμποκ είπε επίσης ότι η ΕΕ θα ανοίξει τον δρόμο για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι οι ρωσικές εκλογές «προφανώς δεν είναι ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες» αφού ο Πούτιν φυλάκισε πολιτικούς αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να θέσουν υποψηφιότητα.

Παρά τις αντιδράσεις, υπάρχουν κι εκείνοι που «στηρίζουν» τον Βλαντιμίρ Πούτιν και έσπευσαν να τον συγχαρούν για την επανεκλογή του.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν απέστειλε σήμερα μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, συγχαίροντάς τον για την επανεκλογή του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κίνα. Συνεχάρη τον Ρώσο Πρόεδρο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «θα συνεχίσουν να προοδεύουν» τα επόμενα χρόνια. Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν δήλωσε στον Τύπο: «Η Κίνα εκφράζει τα συγχαρητήριά της. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, υπό τη στρατηγική ηγεσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του προέδρου Πούτιν, οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας θα συνεχίσουν να προοδεύουν».

Τον Πούτιν συνεχάρησαν επίσης οι ηγέτες της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας, της Κούβας και της Βολιβίας.


Το Κρεμλίνο σχολίασε τη «θριαμβευτική» επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν με ποσοστό άνω του 87% αναφέρντας ότι δείχνει ότι ο ρωσικός λαός στηρίζει τον Ρώσο πρόεδρο, απορρίπτοντας τις επικρίσεις των ΗΠΑ, μιας χώρας που, όπως είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, είναι «ντε φάκτο σε πόλεμο» με τη Ρωσία στην Ουκρανία.