Την ώρα που η κυπριακή κοινή γνώμη παρακολουθεί αποσβολωμένη τις εξελίξεις που αφορούν τη Μονή του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, η ιστοσελίδα Cyprus Times αποκάλυψε μία νέα καταγγελία που έγινε στις αρχές και αφορά τον ηγούμενο της Μονής. Σε αυτή την περίπτωση η καταγγελία αφορά σεξουαλική παρενόχληση και έγινε κατά πληροφορίες από πρόσωπο που κατά το παρελθόν εργάστηκε στη συγκεκριμένη μονή. 

Ο καταγγέλων έδωσε κατάθεση στην κυπριακή αστυνομία για τουλάχιστον δύο ώρες. Σύμφωνα με την Cyprus Times ο άνδρας φαίνεται να υπέπεσε σε κάποιες αντιφάσεις, οι οποίες στάθηκαν ικανές να προκαλέσουν προβληματισμό στις ανακριτικές αρχές. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τους ισχυρισμούς του καταγγέλοντος το περιστατικό συνέβη πριν καιρό. Ωστόσο η καταγγελία έγινε τώρα και ως εκ τούτου κάτι τέτοιο δεν αφήνει αδιάφορες τις ανακριτικές αρχές. Πλέον θα ελεγχθεί το κατά πόσον το πρόσωπο αυτό είχε κίνητρο για να προβεί σε καταγγελία τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μάλιστα ο άνδρας δεν αποκλείεται να κληθεί ξανά ενώπιον των ανακριτών για διευκρινίσεις ενώ η  συγκεκριμένη υπόθεση διερευνάται με μεγάλη προσοχή.

Μητροπολίτης Μόρφου για Μονή Αββακούμ: Δαιμονικές δυνάμεις επιτίθενται για να σκανδαλίσουν την πίστη των χριστιανών

Εντωμεταξύ ο Μητροπολίτης Μόρφου σε κήρυγμά του αναφέρθηκε στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Όπως είπε, τα σκάνδαλα αυτά αποτελούν δοκιμασία της πίστης ειδικά για τους ολιγόπιστους ενώ τα συνέδεσε με τους εμβολιασμούς. Επίσης, έκανε αναφορά και στο νομοσχέδιο για ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Μόρφου Νεόφυτος: Τὰ σκάνδαλα δοκιμάζουν τοὺς ὀλιγόπιστους (15.03.2024)

Μόρφου Νεόφυτος: Τὰ σκάνδαλα δοκιμάζουν τοὺς ὀλιγόπιστους

«Σε μια εποχή που δαιμονικές δυνάμεις κάνουν πολλαπλές επιθέσεις για να σκανδαλίσουν την πίστη των χριστιανών. Τώρα βεβαίως με όλα αυτά που ακούμε γι’ αυτά που έγιναν, που γίνονται και θα γίνουν περισσότερο θα δοκιμαστεί η πίστη των ολιγόπιστων χριστιανών για να γίνουν άπιστοι. Οι υπόλοιποι, ας ελπίσουμε να είμαστε στους περισσότερους που έχουν περισσότερη πίστη από την ολίγη, θα ενδυναμώσει η πίστη μας μέσα απ’ αυτά τα σκάνδαλα.

Μην ξεχνάτε τι λέει στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο ο Κύριος. ''ἀνάγκη γὰρ ἐλθεῖν τὰ σκάνδαλα'' και επειδή είναι δυσερμήνευτο το χωρίον τούτο.. ποιος τόλμησε να το ερμηνεύσει; .. ο Απόστολος Παύλος που λέει στους Κορινθίους.. για να φανερωθεί ποιοι είναι οι δόκιμοι, οι πραγματικοί πιστοί του Χριστού. Ο Χριστός αποφάσισε από καιρού εις καιρόν τα τελευταία χρόνια να κάνει μια δοκιμή. Ποιοι είναι οι πιστοί του, το καινούργιο του πλήρωμα.

Φαίνεται ότι μετά τον εμβολιασμό, που ήταν μια φοβερή δοκιμή και τώρα γίνεται φρικτή για όσους έχουν εμβολιαστεί και τα σκάνδαλα, κληρικών ιδιαιτέρως αλλά και πολιτικών και νομοσχέδια που γίνονται άνομα είναι μια πολύ μεγάλη δοκιμασία της πίστης. Τι κάνουμε εμείς; Αγρυπνούμε, σιωπούμε, προσευχόμαστε αφού όλοι λαλούν και παραλαλούν τουλάχιστον οι πιστοί λεν αυτό που λέει ο Ιωάννης, «δώσμου Χριστέ μου την υπομονή και την πίστη των Αγίων», να που τώρα ήρθε η ώρα και ας γίνουμε ο περίγελος των ολιγόπιστων και των άπιστων. Μήπως ο Χριστός δεν έγινε; Ότι έγινε ο Χριστός να γίνουμε και εμείς. Εμείς το αξίζουμε γιατί βρισκόμαστε λίγο ή πολύ εν αμαρτίαις. Άρα πρέπει μας…», σημείωσε.

Ερευνούν κι άλλες μονές - Παρέμβαση από τον Νίκο Χριστοδουλίδη για το "ιερό" σκάνδαλο

Εντωμεταξύ όπως αναφέρει η εφημερίδα Ontime τη διαβεβαίωση ότι όλα όσα πρέπει να γίνουν θα γίνουν, αναφορικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής του Οσίου Αββακούμ έδωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοινώνοντας το διορισμό ανεξάρτητων ανακριτών.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, κληθείς να σχολιάσει το σκάνδαλο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι ένα σκάνδαλο που ταλανίζει όλη την κοινωνία. Από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας, μπορώ να διαβεβαιώσω την κοινωνία, τον κυπριακό λαό, ότι θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν. Γίνονται ήδη. Έχουμε, μάλιστα, προχωρήσει και στο διορισμό ανεξάρτητων ανακριτών, διότι αφήνονται κάποιοι ισχυρισμοί, οι οποίοι θα πρέπει να διερευνηθούν. Γι’ αυτό προχωρήσαμε και στο διορισμό ανεξάρτητων ανακριτών, για να ενισχύσουν το ανακριτικό έργο. Και είναι σημαντικό ότι, αφότου ολοκληρωθούν οι ανακριτικές διαδικασίες και υπάρχει θέμα, θα πρέπει την ίδια στιγμή, χωρίς να παρεμβαίνω στη δικαστική εξουσία, άμεσα να ληφθούν αποφάσεις», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Σε δηλώσεις σε σχέση με το σκάνδαλο στη Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι Λευκωσίας προέβη την Κυριακή και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Απευθύνω έκκληση προς όλους, γιατί υπάρχουν διαρροές όχι μόνο από τους μοναχούς, αλλά και από άλλα μέρη, να μην προτρέχουν να προκαταλάβουν τον κόσμο. Η θέληση η δική μου, αλλά και της Ιεράς Συνόδου, είναι να διερευνηθούν πλήρως όλα όσα έχουν σχέση και με τη Μονή Αββακούμ, και με άλλα μοναστήρια, και με άλλες μητροπόλεις, και ολόκληρη την Εκκλησία της Κύπρου. Αυτά τα φαινόμενα δεν περιποιούν τιμή για κανένα. Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη, και την εκκλησιαστική και της πολιτείας, να κάνει το έργο τους. Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος».

Ο Αρχιεπίσκοπος υπεραμύνθηκε του χειρισμού του θέματος από πλευράς Ιεράς Συνόδου, λέγοντας: «Όσα αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος ήταν η πιο ορθή λύση, γιατί, αν κρίναμε χωρίς να ακούσουμε κάποιους, θα τελείωνε εκεί ένα κεφάλαιο. Θα πουν και αυτοί τη δική τους εκδοχή, θα αποκαλυφθούν ίσως και άλλα, και εμείς δεν θέλουμε να κρύψουμε τίποτα».

Από την πλευρά του, με εγκύκλιο επανέρχεται ο μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, καλώντας τους πιστούς να μην παρασύρονται από το ρεύμα των γεγονότων.

Στο μεταξύ, οι δύο μοναχοί που κατηγορούνται για υφαρπαγή χρημάτων των πιστών, ψευδή θαύματα, ακόμη και ερωτικές συνευρέσεις στα κελιά του μοναστηριού, κατηγορούν ευθέως πλέον την οικεία μητρόπολη και συγκεκριμένα το μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα ότι βρίσκεται πίσω από την πλεκτάνη εις βάρος τους.

Οι αρχιμανδρίτες Νεκτάριος Γεωργίου και Πορφύριος Ττόουλου υποστηρίζουν ότι οι καταγγελίες έγιναν λόγω της άρνησής τους να συνεχίσουν να στέλνουν χρήματα στον μητροπολίτη. 

Όπως ανέφεραν σε καταθέσεις τους, ο μητροπολίτης Ησαΐας ζητούσε συνεχώς χρήματα και πέρυσι του είχαν δώσει 450.000 ευρώ, για να τα χρησιμοποιήσει στην προεκλογική του εκστρατεία. Αναφέρουν πως μεγάλα ποσά σε μετρητά τα παρέδιδαν οι ίδιοι στο μητροπολίτη μέσα σε φακέλους ή και σε τσάντα φαρμακείου με το συνθηματικό: «Πανιερώτατε, έφερα τα φάρμακά σας».

«Είναι πολλά τα λεφτά, γέροντα!»
Το χρηματοκιβώτιο που κατασχέθηκε από το μοναστήρι βρέθηκε στο σπίτι όπου διέμενε η μητέρα του ηγούμενου. Είχε μεταφερθεί εκεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς αναμενόταν επιδρομή από ανθρώπους του μητροπολίτη.

Σε διαλόγους που αποκαλύφθηκαν, ο ηγούμενος Νεκτάριος φέρεται να συζητούσε με άλλους μοναχούς σχετικά με τρόπους να κρύψουν το χρηματοκιβώτιο, ώστε να μη βρεθεί κατά την έρευνα που αναμενόταν.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως τα 807.000 ευρώ δεν ανήκουν στο μοναστήρι, αλλά στον ηγούμενο. Προέρχονταν από τέσσερις δικούς του ανθρώπους και επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση σπιτιών για απόρους.

Αναφορικά με ακίνητα (οικόπεδα, διαμερίσματα κ.λπ.) που έχουν στην κατοχή τους οι μοναχοί, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι πρόκειται για δώρα που τους έκαναν διάφοροι, κι επίσης δεν ανήκουν στο μοναστήρι. Ένα από τα ακίνητα αφορά διαμέρισμα 70 τ.μ. στον Πειραιά. Η πλευρά του ηγούμενου Νεκτάριου ισχυρίζεται ότι του το έκανε δώρο κάποιος φίλος του, που τον αγαπούσε πολύ!