Σοκ προκάλεσε η είδηση ότι ένα τμήμα της γέφυρας Key Bridge στην πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ κατέρρευσε γύρω στη 01:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), όταν ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε κοντέινερ χτύπησε έναν από τους πυλώνες της, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά και στη συνέχεια να καταρρεύσει ένα μέρος της.

Βίντεο από κάμερες κλειστού κυκλώματος και δεδομένα παρακολούθησης ναυσιπλοΐας αποκαλύπτουν τα κρίσιμα λεπτά πριν από την τραγωδία.

Σύμφωνα με τα πλάνα, το φορτηγό πλοίο "Dali" φέρεται να έχασε ισχύ και να άρχισε να βγάζει καπνούς, πριν πέσει με δύναμη πάνω στη γέφυρα Francis Scott Key, στις 01:28:44 τοπική ώρα.

Η γέφυρα κατέρρευσε 4 δευτερόλεπτα αργότερα, με αποτέλεσμα άγνωστο αριθμό τραυματιών και αγνοουμένων.

Μηχανική βλάβη η πιθανότερη αιτία

Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας εκτιμούν ότι η πιθανότερη αιτία του δυστυχήματος ήταν μια μηχανική βλάβη στο πλοίο.

Ο Ντέιβιντ Μακ Φάρλεϊν, διευθυντής της Maritime Risk and Safety Consultants Ltd., δήλωσε στο SkyNews: "Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι: μήπως υπήρξε ξαφνικό πρόβλημα με τις μηχανές του πλοίου ή το σύστημα διεύθυνσης; Το άλλο, φυσικά, είναι μήπως υπήρξε σφάλμα στην πλοήγηση."

Port of Baltimore, Baltimore, Maryland USA | StreamTime LIVE

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι ένα ανθρώπινο λάθος είναι λιγότερο πιθανό, δεδομένου του αριθμού των ατόμων που βρίσκονταν στη γέφυρα εκείνη την ώρα. “Δεν πρέπει να υπάρχει περιθώριο για λάθη ενός ατόμου, καθώς ένας από τους άλλους ανθρώπους θα έπρεπε να παρέμβει και να πει 'σταμάτα!'. Η πιο πιθανή αιτία, ως εκ τούτου, είναι μια βλάβη σε μηχανήματα ή στο σύστημα διεύθυνσης, αλλά αυτό θα το μάθουμε όταν επιβιβαστούν στο σκάφος οι Αρχές. Και ακόμη και τότε, είναι απίθανο να πουν για αρκετό διάστημα τι συνέβη”.

Σκηνικό αποκάλυψης μετά την κατάρρευση

Εν τω μεταξύ, αδιανόητες είναι οι εικόνες καταστροφής στη Βαλτιμόρη μετά την κατάρρευση της μεγάλης σιδερένιας γέφυρας. Το πρώτο φως της ημέρας φανέρωσε εικόνες Αποκάλυψης. Η γέφυρα έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, το μεγαλύτερο τμήμα της έχει καταρρεύσει στο νερό και ένα τεράστιο μεταλλικό κομμάτι έχει πέσει πάνω στο πλοίο.

Το πλοίο στέκει ακόμα εκεί, ακίνητο στο νερό, στο σημείο όπου πριν έστεκε η γέφυρα της Βαλτιμόρης.

Η έρευνα διάσωσης

Μετά την πρόσκρουση του πλοίου και την κατάρρευση της γέφυρας είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής της Βαλτιμόρης στο νερό μπορεί να έχουν βρεθεί έως και 20 εργάτες που ήταν στην γέφυρα τα ξημερώματα της Τρίτης.

Την επιχείρηση δυσκολεύουν οι χαμηλές θερμοκρασίες του νερού στην περιοχή (9-10 βαθμούς Κελσίου) αλλά και το πετρέλαιο που έχει χυθεί στο νερό.

Δείτε live εικόνα από τη Βαλτιμόρη