Σε εξέλιξη βρίσκεται η ολική έκλειψη ηλίου, με εκατομμύρια Αμερικανούς να την παρακολουθούν αυτή τη στιγμή ζωντανά.

*Διαβάστε εδώ: Έκλειψη Ηλίου: Το δρομολόγιο του εντυπωσιακού φαινομένου από τη NASA - Δείτε βίντεο

Το μοναδικό φαινόμενο θα είναι ορατό σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής, του Μεξικού και του Καναδά.

Σύμφωνα με τη NASA, περίπου 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν έστω και μερική έκλειψη.

Η NASA μεταδίδει ζωντανή κάλυψη της έκλειψης από τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδος και για τρεις ώρες από τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ.

Διάφορες βιομηχανίες είναι έτοιμες να επωφεληθούν από τα εκατομμύρια των τουριστών που συρρέουν σε πόλεις του Τέξας, του Οχάιο και της Νέας Υόρκης, οι οποίες βρίσκονται στο «μονοπάτι της ολικότητας» της έκλειψης και προσφέρουν την καλύτερη θέα του δακτυλίου γύρω από τον ήλιο, σε αυτήν την εντυπωσιακή περίσταση.

Σημειώνεται ότι η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου αναμένεται στις 12 Αυγούστου 2026 και θα είναι ορατή από την Ισλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία και την Ισπανία.

Κατά τη διάρκεια της ολικότητας, οπότε ο μαύρος δίσκος της Σελήνης παίρνει τη θέση του Ήλιου, ο ουρανός θα σκοτεινιάσει σαν να είναι αυγή ή σούρουπο και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το στέμμα του Ήλιου, την εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου. Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τέσσερα λεπτά.

Το φαινόμενο ξεκινάει από τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, με τις πρώτες περιοχές του Μεξικού να την παρατηρούν από τις ακτές του Ειρηνικού. Το μονοπάτι της έκλειψης θα διασχίσει το Μεξικό και θα συνεχίσει στις ΗΠΑ περνώντας από το Τέξας, συνεχίζοντας βορειοανατολικά και περνώντας στη συνέχεια και από τον Καναδά.


Σε ποια σημεία της Ευρώπης θα είναι ορατή η έκλειψη

Όσον αφορά στους κατοίκους της Ευρώπης, δεν θα είναι μάρτυρες πλήρους ηλιακής έκλειψης αυτή τη φορά, ούτε μέχρι το 2026.

Ωστόσο, για τους κατοίκους της Ιρλανδίας ή του Ηνωμένου Βασιλείου μια μερική ηλιακή έκλειψη μπορεί να είναι ορατή, εάν ο ουρανός παραμείνει καθαρός, το απόγευμα της Δευτέρας ακριβώς πριν τη δύση του ηλίου.

Η έκλειψη θα είναι ορατή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όσο πιο δυτικά ταξιδεύει κανείς, με τη δυτική ακτή της Ιρλανδίας να αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη θέα.

Όσοι ζουν μέσα και κοντά στις πόλεις Κορκ, Λίμερικ, Γκάλγουεϊ και Δουβλίνο στην Ιρλανδία και στο Μπέλφαστ, Μάντσεστερ, Λίβερπουλ, Ινβερνές Γλασκώβη και Εδιμβούργο στο Ηνωμένο Βασίλειο, πιθανότατα θα έχουν ορατότητα από ψηλότερα εδάφη και με καθαρό ουρανό. Για τους Ευρωπαίους, η μερική έκλειψη αναμένεται να ξεκινήσει στις 8.52 μ.μ. CET (10:52 ώρα Ελλάδος) και να τελειώσει στις 9.51 μ.μ. CET (11:52μ.μ. ώρα Ελλάδος).

2024 Total Solar Eclipse: Through the Eyes of NASA (Telescope Feed)