Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά τα αντίποινα τα ξημερώματα από το Ισραήλ για την επίθεση του Ιράν.
Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση με πύραυλο κατά του Ιράν, στην περιοχή του Ισφαχάν, τονίζουν όμως ότι πρόκειται για επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας που δεν έπληξε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει επίσημα παρά μονο μέσω Ισραηλινών αξιωματούχων οι οποίοι διαρρέουν στα ΜΜΕ ότι επρόκειτο για ένα πρώτο μήνυμα προς το Ιράν, ότι το Ισραήλ μπορεί να το πλήξει ανά πάσα στιγμή.

Το Ιράν επιβεβαίωσε εκρήξεις στην επαρχία του Ισφαχάν, ωστόσο υποβαθμίζει το περιστατικό και δίνει τη δική του εκδοχή, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε αεροπορική επίθεση παρά μόνο μια προσπάθεια με mini drones από άτομα που τα χειρίζονταν επί ιρανικού εδάφους και τα οποία καταρρίφθηκαν.

Η στάση που τηρούν και οι δύο πλευρές θεωρείται σε ένδειξη ότι επιδιώκουν να απομακρυνθούν από το χείλος του πολέμου μετά τις διεθνείς πιέσεις για αυτοσυγκράτηση.

Ιρανικά μέσα μάλιστα μεταδίδουν εικόνες από την πόλη του Ισφαχάν, όπου επικρατεί ηρεμία, ενώ Ιρανός αξιωματούχος σημειώνει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για άμεσα αντίποινα. Αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές συστήνουν Γαλλία και Ιταλία.

Διαβάστε ακόμα: Επίθεση Ισραήλ σε Ιράν: Οφθαλμός αντί οφθαλμού, λέει το Τελ Αβίβ - Δεν ετοιμάζουμε άμεση απάντηση, λέει η Τεχεράνη

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0nv5aujl29d)


Ισραήλ και Ιράν υποβαθμίζουν την επίθεση - Επιδιώκουν αποκλιμάκωση, εκτιμούν αναλυτές

Οι δύο πλευρές μετά το χτύπημα του Ισραήλ τηρούν χαμηλούς τόνους , σημειώνουν οι New York Times, σε μια στρατιωτική βάση στην ιρανική πόλη Ισφαχάν σε μια προσπάθεια υποβάθμισης της επίθεσης στον απόηχο των διεθνών εκκλήσεων που είχαν προηγηθεί και που καλούσαν Ισραήλ και Ιράν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Τρεις ήταν οι εκρήξεις που σημειώθηκαν, επιβεβαιωμένα, κοντά σε μια στρατιωτική βάση στο Ισφαχάν και το αεροδρόμιο, από την ισραηλινή επίθεση με drones κατά του Ιράν που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής. 

Την ίδια ώρα πάντως το Ιράν διαμηνύει ότι δεν υπήρξε καμία επίθεση, με ανώτατο αξιωματούχο του Ιράν να δηλώνει στο Reuters: «Δεν υπάρχει σχέδιο για άμεσα αντίποινα, δεν έχει διευκρινιστεί ποιος είναι πίσω από την επίθεση».Από τη στιγμή που το Ιράν δεν επιβεβαιώνει ότι υπήρξε ισραηλινό χτύπημα, μπορεί να γίνει εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα κτύπημα από ιρανικής πλευράς προς το Ισραήλ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0nurl1s5cu1)

Νέος ισχυρισμός του Ιράν σχετικά με το σημερινό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, κάνει λόγο για δολιοφθορά

Ένας εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου Κυβερνοχώρου του Ιράν, ονόματι Νταλιριάν, δήλωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιτέθηκαν στο Ισφαχάν εκτοξεύτηκαν από ιρανικό έδαφος, εξηγώντας το από το γεγονός ότι αυτά τα drones έχουν μικρή εμβέλεια πτήσης.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονα του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού IRINN, τα drones που καταρρίφθηκαν εκτοξεύτηκαν από ομάδες δολιοφθοράς από το εσωτερικό της χώρας, και αν κάτι τέτοιο ισχύει, μπορεί να επιβεβαιωθούν σενάρια περί δράσης της Μοσάντ.

Νωρίτερα το Ιράν διεμήνυσε ότι δεν υπήρξε καμία επίθεση, με ανώτατο αξιωματούχο του Ιράν, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, να αναφέρει στο Reuters: «Δεν υπάρχει σχέδιο για άμεσα αντίποινα, δεν έχει διευκρινιστεί ποιος είναι πίσω από την επίθεση. Η πηγή του περιστατικού δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Δεν έχουμε δεχθεί καμία επίθεση από το εξωτερικό και η συζήτηση στρέφεται περισσότερο προς την εισβολή παρά την επίθεση».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0nwkmo5vmgx)

Τα τηλεοπτικά δίκτυα και ορισμένοι αξιωματούχοι και στις δύο χώρες υποβάθμισαν τη σημασία της επίθεσης, την οποία επιβεβαίωσαν Ισραηλινοί και Ιρανοί αξιωματούχοι. Η κρατική τηλεόραση στη Συρία, στενός σύμμαχος του Ιράν, δεν ανέφερε καν το συμβάν.

Αναλυτές στις πρωινές ειδησεογραφικές εκπομπές της χώρας είπαν ότι το χτύπημα δεν φαίνεται να προκαλεί σημαντικές ζημιές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράν.

«Το Ισραήλ μπορεί να κάνει στρατιωτικούς ελιγμούς που δεν είναι θορυβώδεις ή προκαλούν σημαντικές στρατιωτικές ζημιές, αλλά που μεταδίδουν το μήνυμα που θέλει το ίδιο», είπε στους τηλεθεατές η Dana Weiss, αναλύτρια διπλωματικών υποθέσεων για το Ισραηλινό Channel 12. «Και αυτό είδαμε να κάνουν».

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντλούν πληροφόρηση από τον στρατό της χώρας, χλεύασαν το ισραηλινό χτύπημα, χαρακτηρίζοντάς την ως μια ασήμαντη απάντηση στους περίπου 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε ευρέως στο διαδίκτυο την Παρασκευή, μια κοπέλα πετάει ένα χάρτινο αεροπλάνο σε μια πολυκατοικία και το συγκρίνει με το ισραηλινό χτύπημα.

Ο στρατηγός Siavash Mihandoust, ο υψηλότερος στρατιωτικός αξιωματούχος στην Ισφαχάν, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι οι εκρήξεις που ακούστηκαν εκεί την Παρασκευή δεν προκλήθηκαν από ισραηλινά πλήγματα, αποδίδοντάς τες σε συστήματα αεράμυνας που κατέρριψαν «ιπτάμενα αντικείμενα».

Αντιθέτως, ορισμένοι στο Ισραήλ πανηγύρισαν για την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων των εκλεγμένων από τα δεξιά κόμματα της χώρας.


Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος: Δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά την επίθεση

Το Ιράν δεν έχει σχέδιο για άμεσα αντίποινα κατά του Ισραήλ, δήλωσε στο Reuters ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, ώρες αφότου πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στο ιρανικό έδαφος.

«Η ξένη πηγή του συμβάντος δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν δεχθήκαμε καμία εξωτερική επίθεση και η συζήτηση στρέφεται περισσότερο προς τη διείσδυση παρά την επίθεση», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με το Reuters, ένας Ιρανός αναλυτής είπε επίσης στην κρατική τηλεόραση την Παρασκευή ότι τα μίνι drones που καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα στην Ισφαχάν τα χειρίζονταν «εισβολείς από το εσωτερικό του Ιράν».

Ιρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η αεράμυνα κατέρριψε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη πριν από λίγες ώρες, ενεργοποιώντας τις σειρήνες.

«Αντίθετα με τις φήμες και τους ισχυρισμούς των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης», «δεν υπάρχει καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό εναντίον της κεντρικής πόλης Ισφαχάν ή οποιασδήποτε άλλης περιοχής της χώρας», ανέφερε το πρακτορείο Tasnim.


Γκρίνιες στην κυβέρνηση Νετανιάχου - Μπεν Γκβιρ: «Αδύναμη» η επίθεση στο Ιράν

Δυσαρεστημένος δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ με την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν, χαρακτηρίζοντάς την «αδύναμη», μεταδίδει το Bloomberg.

Σε ανάρτησή του στο Χ σχολίασε στα εβραϊκά μονολεκτικά «αδύναμη».


Ο Μπεν Γκβίρ δεν είναι μέλος του κόμματος Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου και δεν συμμετέχει στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο των πέντε ατόμων που λαμβάνει τελικές αποφάσεις για στρατιωτικές ενέργειες. Αλλά είναι το κλειδί για την επιβίωση του συνασπισμού του Νετανιάχου και είπε μετά την επίθεση του Ιράν ότι το Ισραήλ έπρεπε να αντεπιτεθεί σκληρά.

Σε αντίθετο πνεύμα τα σχόλια της βουλευτή του Λικούντ, Τάλλυ Γκοτλιβ, η οποία έσπευσε, επίσης, με ανάρτησή της να πανηγυρίσει.

«Καλημέρα, αγαπητοί λαοί του Ισραήλ. Ένα πρωινό που το κεφάλι μας είναι ψηλά με υπερηφάνεια. Το Ισραήλ είναι μια ισχυρή χώρα. Είθε να ανακτήσουμε την αποτρεπτική δύναμη».

Η Γκότλιβ, μάλιστα, παρέθεσε έναν στίχο από τους Ψαλμούς: «Ο Μωάβ θα ήταν ο νιπτήρας μου· στον Εδώμ θα έριχνα το παπούτσι μου». Μία έκφραση περιφρόνησης, σύμφωνα με την Jerusalem Post, που αναγνωρίζεται σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Οφθαλμός αντί οφθαλμού, λέει το Τελ Αβίβ - Δεν ετοιμάζουμε άμεση απάντηση, λέει η Τεχεράνη

Η Jerusalem Post μετέφερε λίγο μετά τις 9 το πρωί το σχόλιο ισραηλινού αξιωματούχου ότι το χτύπημα ήταν στη λογική «οφθαλμός αντί οφθαλμού καθώς το Ισραήλ απάντησε αφού δέχθηκε επίθεση» και την Τεχεράνη να υποβαθμίζει όσα έχουν συμβεί κάνοντας λόγο για κατάρριψη μόνο τριών drones.

Παράλληλα λίγο πριν τις 10 το πρωί ανώτερος ιρανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι δεν υπάρχει σχέδιο για άμεση ανταπόδοση του χτυπήματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπήρξε μια «έκρηξη σε εργοστάσιο» γιατί το Ισραήλ θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση. Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες πηγές έλεγαν το Ισραήλ δεν θα αναλάβει την ευθύνη καθώς και ότι παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί το Αμερικανικό Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι εμπλέκεται το Ισραήλ.

«Θα μπορούσαν να παραμείνουν σιωπηλοί και να αποφύγουν το ενδεχόμενο το Ιράν να προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση» έλεγαν οι ίδιες πηγές.Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες ό,τι συνέβη ήταν στην περιοχή του Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, στην οποία υπάρχει αεροπορική βάση, αλλά και πυρηνικές εγκαταστάσεις, με την Τεχεράνη δια διαρροών στα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων να υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε κάποιο πλήγμα σε αυτές.

Το γεγονός ότι οι πυρηνικές υποδομές του Ιράν δεν έχουν υποστεί ζημιές επιβεβαίωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σύμφωνα με το Reuters, μετά την αντεπίθεση πραγματοποίησε τα ξημερώματα το Ισραήλ στα πλήγματα του Ιράν το περασμένο Σάββατο.


Συγκεκριμένα, τις πρώτες πρωινές ώρες πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν περιοχή στο Ισφαχάν του κεντρικού Ιράν, ενώ εκρήξεις έχουν αναφερθεί σε ιρανικούς στόχους σε Συρία και Ιράκ.

Το NBC News μετέδωσε λίγο μετά τις 8 το πρωί ότι το Ισραήλ αξιολογεί το χτύπημα και τις ζημιές που έχει προκαλέσει, με το CNN να μεταδίδει ότι η Ουάσινγκτον είχε ενημερωθεί από την Τρίτη ότι επρόκειτο να υπάρξει επίθεση-απάντηση του Ισραήλ «εντός 1-2 ημερών, χωρίς να δώσουμε την έγκριση» και το Fox News να κάνει λόγο για «περιορισμένης έκτασης χτύπημα του Ισραήλ».

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το Ιράν σε όλες τις πληροφορίες που μεταδίδει για το περιστατικό δεν κάνει καμία αναφορά στο Ισραήλ. Σε μια προσπάθεια, δε, να υποβαθμίσουν τα όσα συνέβησαν, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες από την πόλη Ισφαχάν στην οποία η ζωή συνεχίζεται κανονικά.


Η Τεχεράνη σαρκάζει το χτύπημα: «Καταρρίφθηκαν μικρά drones» 

Η ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν σημειώθηκε τα ξημερώματα. Σύμφωνα με αναφορές δυτικών ΜΜΕ επλήγη τοποθεσία στο Ιράν, με την Τεχεράνη πάντως να μεταδίδει εικόνες κανονικότητας από τις ιρανικές πόλεις. Τα συστήματα αεράμυνας του Ιράν ενεργοποιήθηκαν σε αρκετές περιοχές ως προφύλαξη έναντι πιθανών εναέριων απειλών, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA.


Δεν προκλήθηκαν ζημιές από τη νυκτερινή επίθεση εναντίον του Ιράν, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματικός του ιρανικού στρατού Σιαβός Μιχαντούστ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με τον Ιρανό αξιωματούχο, οι κρότοι που ακούστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στην Ισφαχάν προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έβαλαν εναντίον «ύποπτου αντικειμένου».

Η Ιρανική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε την άρση της αναστολής των εμπορικών πτήσεων από και προς αεροδρόμια εντός της πρωτεύουσας της Τεχεράνης, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών αεροδρομίων Ιμάμης Χομεϊνί και Μεχραμπάντ.

Η ιρανική αεράμυνα κατέρριψε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία φέρεται να εκτοξεύτηκαν από το Ισραήλ, σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία του Ιράν.

«Είπαν ότι εκτόξευσαν 500 drones και πυραύλους… τώρα απαντούν με τρία από αυτά τα τετρακόπτερα, τα οποία καταρρίφθηκαν όλα», έγραψε σαρκαστικά στο X ο εκπρόσωπος της διαστημικής υπηρεσίας του Ιράν Χοσεΐν Νταλιριάν.«Μετά την ενεργοποίηση της αεράμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας για την αντιμετώπιση ορισμένων πιθανών στόχων, οι αναφορές δείχνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί μεγάλης κλίμακας πλήγματα ή εκρήξεις που να προκλήθηκαν από αεροπορική απειλή», ανέφερε το IRNA νωρίς την Παρασκευή.

Οι εκτενείς έλεγχοι στο Ισφαχάν, μια σημαντική κεντρική επαρχία με σημαντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, δείχνουν ότι όλες οι ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις παραμένουν ασφαλείς, χωρίς να έχουν αναφερθεί περιστατικά, σημειώνεται.

Επιπλέον, το IRNA είπε ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί αντιπυραυλικά συστήματα.

Το Fars News που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει την είσοδο της αεροπορικής βάσης που αναφέρθηκε ότι χτυπήθηκε από ισραηλινούς πυραύλους, χωρίς να υπάρχει κινητικότητα. Επίσης βίντεο που μεταδίδουν τα ιρανικά δίκτυα δείχνουν να επικρατεί ηρεμία στην κεντρική πλατεία του Ισφαχάν .

Επίσης, τα ιρανικά ΜΜΕ διαψεύδουν ότι Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν συγκάλεσε έκτακτη Συνεδρίαση.

Εικόνες κανονικότητας και από το αεροδρόμιο της πόλης Ισφαχάν μεταδίδει η Τεχεράνη, με το αεροδρόμιο να είναι γεμάτο ταξιδιώτες. Το ιρανικό δίκτυο Tasnim αναφέρει ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι «απόλυτα ασφαλείς», επικαλούμενο «αξιόπιστη πηγή».