Σε ανάλυση του σημερινού χτυπήματος του Ισραήλ στο Ιράν προχώρησε το BBC, αφού όπως μεταδίδουν διεθνείς αξιωματούχοι, τελικά το Ισραήλ αγνόησε τις διεθνείς πιέσεις προκειμένου να μην υπάρξει απάντηση στο Ιράν.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post υπήρξε μια «έκρηξη σε εργοστάσιο» γιατί το Ισραήλ θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση. Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες πηγές έλεγαν  πωςτο Ισραήλ δε θα αναλάβει την ευθύνη, καθώς και ότι παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί το Αμερικανικό Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι εμπλέκεται το Ισραήλ. 


Μέχρι στιγμής το Ιράν σε όλες τις πληροφορίες, που μεταδίδει για το περιστατικό δεν κάνει καμία αναφορά στο Ισραήλ. Ιρανός αξιωματούχος είπε στο Reuters: «Η ξένη πηγή του περιστατικού δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε δεχθεί κάποια εξωτερική επίθεση και κλίνουμε προς το ότι υπήρξε διείσδυση και όχι επίθεση», επαναλαμβάνοντας ότι drones που πέταξαν «εισβολείς μέσα από το Ιράν» καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα στην Ισφαχάν.

Η ανάλυση του BBC

Το βρετανικό δίκτυο επιχειρεί να σκιαγραφήσει την επόμενη ημέρα του φημολογούμενου χτυπήματος λέγοντας χαρακτηριστικά πως επρόκειτο για ένα… αιχμηρό δώρο γενεθλίων για τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κλείνει σήμερα τα 85 του χρόνια. Όπως σημειώνει ο James Landale, διπλωματικός συντάκτης του BBC και ανταποκριτής στην Ιερουσαλήμ, ο λαός του Ισραήλ προετοιμάζεται για την έναρξη των διακοπών του Πάσχα την επόμενη εβδομάδα. Τώρα θα περιμένουν να δουν αν και πότε και πώς το Ιράν θα αποφασίσει να ανταποδώσει. Σήμερα το πρωί οι δρόμοι της Ιερουσαλήμ ήταν πολυσύχναστοι, αλλά ήρεμοι πριν από την έναρξη του Σαμπάτ.

Σύμφωνα με το BBC, «εάν πρόκειται για ένα περιορισμένο χτύπημα σε στρατιωτικούς στόχους που σχετίζονται με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο - όπως μια αεροπορική βάση ή μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυραύλων - τότε αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια λιγότερο κλιμακούμενη ισραηλινή απάντηση από ό,τι φοβόντουσαν ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι».

Σημειώνει ότι οποιοδήποτε χτύπημα μεγαλύτερης κλίμακας, κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, που θα συνεπαγόταν θανάτους αμάχων, θα θεωρούνταν πολύ πιο επιθετικό και επισημαίνει πως αν και το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα το χτύπημα, αναλυτές είπαν ότι το μήνυμα που έστελνε η χώρα ήταν, ότι μπορούσε να επιτεθεί βαθιά μέσα στο ιρανικό έδαφος, χωρίς να μείνει ατιμώρητο.

Ο Jonathan Conricus, πρώην εκπρόσωπος των IDF, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το Ιράν επιδιώκει να επιστρέψει στις σκιές και υποβαθμίζει το ισραηλινό χτύπημα στη στρατηγική πόλη Ισφαχάν, αλλά νομίζω ότι έχει λάβει το μήνυμα: Το Ισραήλ μπορεί να διαπεράσει τις ιρανικές άμυνες και να χτυπήσει όπου θέλει».


Κάποιοι εντός της κυβέρνησης του Ισραήλ εμφανίστηκαν λιγότερο εντυπωσιασμένοι, όπως ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Itamar Ben Gvir, ο οποίος ανάρτησε στο X (πρώην Twitter) μια λέξη που μεταφράζεται καλύτερα ως εξής: "Κουτσός".

«Οφθαλμός αντί οφθαλμού»

Με βάση τις συγκλίνουσες πληροφορίες ό,τι συνέβη, έγινε στην περιοχή του Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν στην οποία υπάρχει αεροπορική βάση αλλά και πυρηνικές εγκαταστάσεις. Η Τεχεράνη μέσω διαρροών στα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων, υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε κάποιο πλήγμα σε αυτές. Το γεγονός ότι οι πυρηνικές υποδομές του Ιράν δεν έχουν υποστεί ζημιές επιβεβαίωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).


Ανώτερος αξιωματικός του ιρανικού στρατού δήλωσε ότι «οι κρότοι που ακούστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στην Ισφαχάν προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έβαλαν εναντίον ύποπτου αντικειμένου».


Το NBC News μετέδωσε λίγο μετά τις 8 το πρωί ότι το Ισραήλ αξιολογεί το χτύπημα και τις ζημιές που έχει προκαλέσει με το CNN να μεταδίδει ότι η Ουάσινγκτον είχε ενημερωθεί από την Τρίτη ότι επρόκειτο να υπάρξει επίθεση-απάντηση του Ισραήλ «εντός 1-2 ημερών, χωρίς να δώσουμε την έγκριση» και το Fox News να κάνει λόγο για «περιορισμένης έκτασης χτύπημα του Ισραήλ».


Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν τα όσα συνέβησαν, μετέδωσαν εικόνες από την πόλη Ισφαχάν στην οποία η ζωή συνεχίζεται κανονικά ενώ ενδεικτική της αντίδρασης του Ιράν είναι η ανάρτηση του εκπροσώπου της ιρανικής υπηρεσίας του διαστήματος Χουσείν Νταλιριάν στην οποία έγραψε «είπαν ότι ρίξαμε 500 drones-αυτοκτονίας και πυραύλους και τώρα απαντούν με τρία drones τα οποία καταρρίψαμε».Γιατί επελέγη η Ισφαχάν

Όπως σημειώνουν αναλυτές η επιλογή της Ισφαχάν ως στόχου για την επίθεση του Ισραήλ φαντάζει μια λογική επιλογή, καθώς είναι μια από τις πόλεις που θεωρείται από σημαντικές πυρηνικές τοποθεσίες στο Ιράν. «Αποτελεί ερευνητικό κέντρο με περίπου 3.000 επιστήμονες. Η επιλογή της είναι σημαντική σε επίπεδο συμβολισμού καθώς οι Ισραηλινοί δείχνουν ότι δεν φοβούνται να χτυπήσουν τέτοιους στόχους. Βρίσκεται 1.000 μίλια από το Ισραήλ γεγονός που δείχνει ότι πιθανότατα δεν πρόκειται για χτύπημα με drone».