Ο τυφώνας Χαγκουπίτ που υποβαθμίστηκε σε καταιγίδα και σάρωσε επί τρεις ημέρες τις Φιλιππίνες, άφησε πίσω 27 νεκρούς, αλλά τα εκατομμύρια των κατοίκων της Μανίλας ξύπνησαν σήμερα το πρωί ανακουφισμένοι καθώς η καταιγίδα απομακρυνόταν από την πρωτεύουσα χωρίς να έχει προκαλέσει σημαντικές βλάβες.
Τα περισσότερα θύματα ήταν στο νησί Σαμάρ (’πω Ανατολή), σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος, ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί μόλις τα συνεργεία διάσωσης φτάσουν στο νησί και σε άλλες ανατολικές επαρχίες του αρχιπελάγους.

Ο Χαγκουπίτ που χαρακτηρίστηκε ισχυρότατος τυφώνας κατά τον σχηματισμό του στον Ειρηνικό Ωκεανό, υποβαθμίστηκε σε τυφώνα όταν προσέγγισε την ξηρά το Σάββατο στις ανατολικές Φιλιππίνες. Χθες υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα. Το βράδυ, οι άνεμοι είχαν χάσει την έντασή τους και έπνεαν με ταχύτητα 85 χλμ. την ώρα, ενώ η καταιγίδα βρισκόταν περί τα 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους κάτοικοι των παραγκουπόλεων που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των ποταμών και των ακτών, κατέφυγαν σε προσωρινά κέντρα υποδοχής κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης εκκένωσης της πόλης, όπου στοιβάζονται 12 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, όπως και το χρηματιστήριο και πολλές υπηρεσίες. Οι δημόσιοι υπάλληλοι κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους, ενώ δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν. Οι αρχές είχαν προετοιμαστεί για το χειρότερο. Καθώς φοβούνταν επανάληψη της καταστροφής που άφησε πίσω του ο τυφώνας Χαϊγιάν πριν από ένα χρόνο, είχαν δώσει εντολή από την Παρασκευή σε εκατομμύρια Φιλιππινέζους να καταφύγουν σε εκκλησίες, σχολεία και γυμναστήρια.
Ο Χαϊγιάν άφησε πίσω του περισσότερους από 7.350 νεκρούς στις 8 Νοεμβρίου του 2013 και την καταστροφή κυρίως στις ανατολικές περιοχές.

Η καταιγίδα αναμένεται να απομακρυνθεί σήμερα από το αρχιπέλαγος των 7.100 νησιών, ενώ η ακριβής έκταση των ζημιών σε ορισμένες περιοχές δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Η κυβέρνηση, ωστόσο, δήλωσε ότι οι γιγαντιαίες επιχειρήσεις εκκένωσης περιοχών που πραγματοποιήθηκαν από την Παρασκευή έσωσαν πολλές ζωές.
Στην Τακλομπάν, πόλη 220.000 κατοίκων που ήταν ανάμεσα στις πλέον πληγείσες από τον Χαϊγιάν, οι αρχές δεν ανέφεραν θύματα. "Ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι μετά τον τυφώνα Γιολάντα", όπως ονομάζεται στις Φιλιππίνες ο Χαϊγιάν, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τζέρι Γιαοκασίν.
Ο πρόεδρος Μπενίνο Ακίνο ακύρωσε το ταξίδι του στη Νότια Κορέα όπου επρόκειτο να συμμετάσχει στις 11 και 12 Δεκεμβρίου σε σύνοδο κορυφής της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Οι Φιλιππίνες, μια αναπτυσσόμενη χώρα 100 εκατομμυρίων κατοίκων, μαστίζεται συχνά από φονικές κακοκαιρίες, κατά μέσο όρο είκοσι τυφώνες ετησίως. Το αρχιπέλαγος είναι συχνά η πρώτη μεγάλη ηπειρωτική περιοχή που συναντούν οι τυφώνες που σχηματίζονται στον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η βιαιότητα των καταιγίδων των τελευταίων ετών οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace, Κούμι Ναϊντού, δήλωσε ότι οι κακοκαιρίες αυτές υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη για μια αποτελεσματική πολιτική στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ κάλεσε τους διαπραγματευτές που βρίσκονται στη Λίμα για τη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα να συμφωνήσουν. "Η φύση, η ίδια δεν διαπραγματεύεται, εμείς πρέπει να αφυπνιστούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι ο χρόνος πιέζει".