Με εκκαθάριση όλων των µετώπων συνεχίζει το Ισραήλ τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, που αναµένεται να συνεχιστούν, αφενός στον Βορρά, στη Ζαµπαλίγια και στα σύνορα µε τον Λίβανο, και αφετέρου στην περιοχή της Ράφα και στα σύνορα µε την Αίγυπτο, ενώ µάχες εξακολουθούν να µαίνονται και στην πόλη της Γάζας, στο Κεντρικό Ισραήλ. Το µήνυµα του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι πως θέλει να ξεκαθαρίσει τις τέσσερις ταξιαρχίες της «Χαµάς» που έχουν οχυρωθεί στην περιοχή της Ράφα, αλλά µε τον ισραηλινό στρατό να έχει µπει εδώ και µέρες στα περίχωρα της πόλης οι αντιδράσεις είναι πολλαπλές. Η Ε.Ε. εξανίσταται εν µέσω ενός διεθνούς κλίµατος µε φοιτητικές διαµαρτυρίες για το Παλαιστινιακό, που -από τις ΗΠΑ- εξαπλώθηκαν και στα ευρωπαϊκά πανεπιστήµια, και µε έναν διαγωνισµό τραγουδιού Eurovision όπου ανατράπηκε η «πολιτική αµεροληψία», µε φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις εκτός του διαγωνισµού και ποικίλες πολιτικές τοποθετήσεις και γιουχαΐσµατα κατά της ισραηλινής συµµετοχής εντός.

Η αµερικανική πρόθεση και οι οπλικές συµφωνίες

Οµως στη γεωπολιτική σκακιέρα ο σχεδιασµός δείχνει να προχωρά κανονικά. Σύµφωνα, δε, µε αποκλειστικό δηµοσίευµα της «Wall Street Journal», η κυβέρνηση Μπάιντεν ειδοποίησε το Κογκρέσο την Τρίτη θα προχωρούσε σε οπλικές συµφωνίες άνω του 1 δισ. δολαρίων µε το Ισραήλ, λιγότερο από µία εβδοµάδα από την «παύση» που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος σε αποστολή βοµβών προς τη χώρα, σε αντίδραση για την επέλαση στη Ράφα. Αν και αυτά θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν και -το πιθανότερο- θα χρειαστούν χρόνο να παραδοθούν, το µήνυµα που έρχεται στο Ισραήλ από πλευράς Ουάσινγκτον δείχνει ενθαρρυντικό.

Η προϋπόθεση βέβαια που φέρεται παρασκηνιακά να τίθεται σε όλα αυτά είναι µια συµφωνία για την επόµενη µέρα, η οποία προς στιγµήν δεν έχει κατασταλάξει. Οπως µεταφέρουν οι «Financial Times», η αµερικανική πρόθεση είναι η δηµιουργία µιας αραβικής ειρηνευτικής αποστολής (από εγγυήτριες δυνάµεις), στην οποία θα περιλαµβάνονται η Αίγυπτος, τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα και το Μαρόκο. Οι εγγυήτριες δυνάµεις φέρονται να θέλουν οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πρώτα ένα παλαιστινιακό κράτος, αλλά και να ηγηθούν της ειρηνευτικής δύναµης. Από την άλλη, η Ουάσινγκτον δεν θα ήθελε σε καµία περίπτωση να βρεθεί στη θέση να στείλει Αµερικανούς στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας. Ετσι, από τη µία αναπτύσσει στους Αραβες το επιχείρηµα πως θα βρεθούν ή εκείνοι ή το Ισραήλ επί του εδάφους την επόµενη µέρα και ας διαλέξουν. Από την άλλη, προς το Ισραήλ στέλνει µήνυµα για ένα καθαρό σχέδιο για την επόµενη µέρα. Το είπε ο Αµερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, από την Ουκρανία, πως «δεν µπορούµε να έχουµε αναρχία και ένα κενό, γιατί αυτό το πιθανότερο είναι ότι θα γεµίσει µε χάος». Ο Νετανιάχου εµφανίζεται σταθερός στην απόφαση να τελειώνει με τους θύλακες της «Χαμάς», αν και εσχάτως αντιμετώπισε κριτική και από τον ίδιο του τον υπουργό της Αμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, που δήλωσε πως προσπάθησε να προωθήσει στην κυβέρνηση ένα σχέδιο για εναλλακτική διοίκηση Παλαιστινίων στη Γάζα, αλλά δεν έλαβε «καμία απάντηση» από διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης.

Το κλείσιμο των περασμάτων στη Νότια Γάζα

Επί του εδάφους, οι εντάσεις μεταξύ των δυνάμεων που παίζουν ρόλο στα πράγματα είναι έκδηλες. Κατ’ αρχάς, βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματική ένταση του Ισραήλ με την Αίγυπτο γύρω από το θέμα του Διαδρόμου Φιλαδέλφου, της αποστρατικοποιημένης από το 1979 ζώνης στα σύνορα των δύο χωρών, την οποία φέρεται να εποφθαλμιά το Ισραήλ με το αιτιολογικό πως μέσω αυτής συνεχίζει να λαμβάνει όπλα η «Χαμάς», κάτι που διαψεύδει η Αίγυπτος. Ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί βοήθειας προειδοποιούν πως το κλείσιμο δύο περασμάτων στη Νότια Γάζα -της Ράφα και του Κερέμ Σαλόμ, που ελέγχεται από το Ισραήλ- είχε ουσιαστικά αποκόψει την περιοχή από την εξωτερική βοήθεια, ενώ το Ισραήλ απαντά διά του υπουργού Εξωτερικών, Ισραελ Κατζ, ότι είναι η Αίγυπτος εκείνη που πρέπει να πειστεί να ανοίξει το ανθρωπιστικό πέρασμα. Το δε Κάιρο έχει τόσο εκνευριστεί με αυτή την κατάσταση (έχει άλλωστε δηλώσει πως τα δύο περάσματα στη Νότια Γάζα και ο Διάδρομος Φιλαδέλφου είναι κόκκινο πανί), που έχει φτάσει στο σημείο να ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει στην κατηγορία γενοκτονίας που απέδωσε η Νότια Αφρική στο Ισραήλ στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ. Παράλληλα, σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι μεσολαβητικές προσπάθειες του Κατάρ και της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός, με τον Νετανιάχου να δηλώνει πως δεν θα σταματήσει τις επιχειρήσεις μέχρι να εκμηδενίσει τη στρατιωτική ισχύ της «Χαμάς» και με τη «Χαμάς» να απαιτεί μόνιμο και άμεσο τερματισμό των επιχειρήσεων.

Νέα ένταση μεταξύ Ισραήλ και ΟΗΕ

Παράλληλα, νέα ένταση γεννήθηκε μεταξύ Ισραήλ και ΟΗΕ και συγκεκριμένα της UNRWA, καθώς η Ιερουσαλήμ παρουσίασε ένα βίντεο όπου ένοπλοι Παλαιστίνιοι φυλάνε το κεντρικό κτίριο της ανθρωπιστικής οργάνωσης του ΟΗΕ στα ανατολικά της Ράφα. Το Reuters επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του βίντεο, δήλωσε όμως πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πότε ακριβώς τραβήχτηκε. «Ο ΟΗΕ έχει εν μέρει γίνει μια τρομοκρατική οντότητα, γιατί συνεργάζεται με τη “Χαμάς” και την καλύπτει», δήλωσε στο ραδιόφωνο του Στρατού του Ισραήλ ο Γκιλάντ Ερντάν, πρέσβης της χώρας στον ΟΗΕ. Η UNRWA αρνείται κατηγορηματικά αναφέροντας πως, αν και δεν γνωρίζει πότε τραβήχτηκε το βίντεο, είναι πιθανόν να συνέβη αφού το προσωπικό της εγκατέλειψε την αποθήκη. Κατά τον αξιωματούχο της «Χαμάς» Σάμι Αμπου Ζούχρι, οι άνδρες προστάτευαν την ανθρωπιστική αποστολή τροφίμων από πιθανή λεηλασία. Παράλληλα, ο ΟΗΕ διερευνά ένα χτύπημα σε όχημά του, που σκότωσε μέλος του, έναν εν αποστρατεία Ινδό αξιωματούχο, καθ’ οδόν προς το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, με τον ισραηλινό Στρατό να έχει επίσης ανοίξει έρευνα για την υπόθεση.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»