Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, σε ανταπόκριση από το Λονδίνο, αναφέρει, ότι «η Ιρλανδία ξεκινά την έκδοση ομολόγων το 2015, ενώ η πορεία της δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης».

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται, ότι «όταν η Ελλάδα πυροδότησε την κρίση χρέους στο ευρώ το 2009, προκάλεσε παράλληλα τον αποκλεισμό της Ιρλανδίας από τις αγορές κεφαλαίων. Σήμερα, μολονότι οι εκλογές στην Ελλάδα απειλούν να βυθίσουν εκ νέου τη χώρα στην κρίση, η Ιρλανδία μοιάζει προστατευμένη», ενώ παράλληλα καταγράφεται «η βελτίωση που παρουσιάζει η ιρλανδική οικονομία».

Η ανταπόκριση αναφέρεται επίσης στη σημερινή συνεδρίαση αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, όπου αναμένεται να συζητηθούν «οι προτάσεις για την ποσοτική χαλάρωση, όπως και η αντίδραση της ΕΚΤ στις ελληνικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τρεις ημέρες μετά τη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική στις 22 Ιανουαρίου».

Στη συνέχεια, τονίζεται, ότι «η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να υπογραμμίζει τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ στην περίπτωση που αναδειχτεί νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ που αντιτάσσεται στη λιτότητα».

Τέλος, σημειώνεται, ότι «ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει εκφράσει τη στήριξή του σε μια ευρείας κλίμακας αγορά κρατικών ομολόγων, παρά την άρνηση ορισμένων κεντρικών τραπεζιτών όπως του Γερμανού, Jens Weidmann. Οι δύο παράγοντες, ο αποπληθωρισμός και ο ελληνικός κίνδυνος, έχουν οδηγήσει τους επενδυτές σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις, οδηγώντας σε ιστορικό χαμηλό τα επιτόκια της Γερμανίας, αλλά και της Αυστρίας, Βελγίου, Φινλανδίας, Γαλλίας και Ολλανδίας».

Εξάλλου, η ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC, σε αναφορά της για την Ελλάδα, αναφέρεται «στην άνοδο που σημειώνουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την πτώση της τιμής του πετρελαίου και την πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργούν οι εκλογές στην Ελλάδα».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται, ότι «οι αγορές συνεχίζουν να είναι νευρικές ενόψει των ελληνικών εκλογών στα τέλη Ιανουαρίου, όπου θα μπορούσε να κερδίσει ο αντιευρωπαϊκός ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόσφατη φημολογία, ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προστέθηκε και το χθεσινό δημοσίευμα της Bild, όπου σύμφωνα με ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, η Γερμανία επεξεργάζεται σχέδια γι' αυτό το ενδεχόμενο».