Πυροβολισμοί ξανά στη Γαλλία- Όμηρος στα χέρια των δραστών
Oι ύποπτοι δείχνουν να συνεχίζουν ανεξέλεγκτοι την δράση τους
Πυροβολισμούς και καταδίωξη δύο υπόπτων για το μακελειό στο Charlie Hebdo ανέφεραν αστυνομικές πηγές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ένας όμηρος.
Σύμφωνα με τις πηγές της αστυνομίας οι πυροβολισμοί ακούστηκαν σε αυτοκινητόδρομο στην περιοχή της Πικαρδίας, στη βορειοδυτική Γαλλία, όπου έχουν επικεντρωθεί από χθες οι έρευνες των δυνάμεων ασφαλείας.
Οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε μία τεράστια δασώδη περιοχή της βορειο-δυτικής Γαλλίας. Μονάδες των ειδικών δυνάμεων RAID και GIGN της αστυνομίας και της χωροφυλακής συνέχισαν τη νύκτα τις επιχειρήσεις στην περιοχή της Πικαρδίας, όπου εντοπίσθηκαν χθες το μεσημέρι από ιδιοκτήτη πρατηρίου καυσίμων, τον οποίο λήστεψαν, οι δύο ύποπτοι, οπλισμένοι με καλάσνικοφ και εκτοξευτή ρουκετών.
Εκπαιδευμένος από την Αλ Κάιντα ο ένας δράστης
Σύμφωνα με αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές ένα από τα δύο αδέλφια ύποπτοι για τη θανατηφόρα επίθεση είχε επισκεφτεί το 2011 την Υεμένη προκειμένου να λάβει εκπαίδευση από μαχητές που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση αλ Κάιντα.
Συγκεκριμένα ο Σαΐντ Κουασί, 34 ετών είχε παραμείνει στην Υεμένη για διάστημα αρκετών μηνών όπου εκπαιδεύτηκε από μέλη της οργάνωσης αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP). Αυτός και ο αδελφός του Σερίφ, 32 ετών, αποτελούν το αντικείμενων του ανθρωποκυνηγητού που έχουν εξαπολύσει οι γαλλικές αρχές.
Οι δύο ύποπτοι έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γαλλία από Αλγερινούς γονείς. Αμφότεροι βρίσκονταν υπό αστυνομική επιτήρηση. Ο Σερίφ είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών επειδή πριν από μία δεκαετία προσπάθησε να ταξιδέψει στο Ιράκ με σκοπό να ενταχθεί στους κύκλους μιας ισλαμιστικής οργάνωσης.
Ένας αξιωματούχος της Υεμένης εξοικειωμένος με το θέμα, είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας αυτής γνώριζε για την πιθανή σχέση μεταξύ του Σαΐντ Κουασί με την AQAP.
Οι πηγές ανέφεραν ότι μετά την επιστροφή του Σαΐντ από την Υεμένη, τα δύο αδέλφια είχαν κρατήσει χαμηλό προφίλ και δεν είχαν επιστήσει καθόλου την προσοχή των γαλλικών αρχών ή των υπηρεσιών ασφαλείας. Είπαν ότι τους μήνες που προηγήθηκαν της επίθεσης στη Charlie Hebdo, δεν βρίσκονταν ψηλά στη λίστα των στόχων της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.
Οι ερευνητές προσπαθούν να αποδείξουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των αδελφών Κουασί και της AQAP ή οποιασδήποτε άλλης ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης.