Τρόμος ότι έρχεται η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης
Τεράστια ανασφάλεια υπό τις απειλές τζιχαντιστών-Χιλιάδες οι μαχητές τους IS στην Ευρώπη
Τρόμος πλήττει την Ευρώπη μετά τα απανωτά και πολύνεκρα χτυπήματα στο Παρίσι και την χθεσινή αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Βέλγιο.
«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πιο μεγάλη τρομοκρατική απειλή μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου» δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ειδικοί στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Εκτιμήσεις φέρνουν τον αριθμό των τρομοκρατών, που βρίσκονται σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ, να κυμαίνεται από 12.000 - 18.000, ενώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 3.000 - 5.000 μπορεί να βρίσκονται εντός Ευρώπης.
Η παρακολούθηση των πιθανών τρομοκρατών, το 60% των οποίων ταξιδεύουν σε χώρες όπως το Ιράκ και η Συρία για να δημιουργήσουν σχέσεις με τρομοκρατικούς πυρήνες αλλά και να εκπαιδευτούν, χωρίζεται σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή σε τρία χρονικά σημεία.
Πρώτον, πριν από την αναχώρησή τους, οι έρευνες βασίζονται στις επαφές της Interpol και Europol με πάνω από 1.000 οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη, δημιουργώντας ένα δίκτυο πληροφόρησης που αποτελείται από ΜΚΟ, κοινωνικούς λειτουργούς, αθλητικούς συλλόγους κ.λπ., που έχουν επαφές με ανθρώπους που μπορεί να καταλήξουν στον εξτρεμισμό.
Η παρακολούθηση μέσα από το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επίσης πολύ καλή πηγή πληροφόρησης, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό περίπου 40% των υπόπτων δεν ταξιδεύουν αλλά ενισχύουν την προπαγάνδα μέσα από το Διαδίκτυο, ενώ μπορούν να αντλήσουν και σημαντικές πληροφορίες όπως την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.
Πολύ σημαντικό στοιχείο για τον εντοπισμό τους είναι επίσης η χρηματοδότησή τους. Ακολουθώντας τη διαδρομή των χρημάτων είναι ένας τρόπος για να ανακαλύψουν πιθανούς υπόπτους, ενώ, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αυτή η μέθοδος έχει αποδειχτεί πιο χρήσιμη από το πάγωμα λογαριασμών.
Δεύτερο σημείο: Η βελτίωση της παρακολούθησης κατά την αναχώρησή τους. Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στους ελέγχους στα σύνορα της Ε.Ε. και στην ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών για επιβάτες αεροπορικών εταιρειών μεταξύ Europol, Interpol και Frontex.
Τρίτο χρονικό σημείο είναι η επιστροφή στην Ευρώπη, με καλύτερη οργάνωση και εκπαίδευση. Αναγκαία καθίσταται στο στάδιο αυτό η καλύτερη παρακολούθηση των παράνομων όπλων. Στο θέμα αυτό υπάρχει μία παρανόηση, καθώς κάποια κράτη-μέλη θέσπισαν πιο αυστηρούς νόμους για την αγορά κυνηγετικών όπλων ώστε να μειώσουν τέτοια περιστατικά. Ομως, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τα όπλα για τέτοιες επιθέσεις προμηθεύονται οι επίδοξοι τρομοκράτες από τη «μαύρη» αγορά μέσω Βαλκανίων και Λιβύης. Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι στη Λιβύη εντοπίσθηκε στην έρημο τεράστιο κρησφύγετο όπλων του Μουαμάρ Καντάφι, και αυτά είναι μερικά από τα όπλα που χρησιμοποιούνται σήμερα από τζιχαντιστές.
Επίσης, οι στόχοι τέτοιων τρομοκρατικών ενεργειών δεν είναι πλέον πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια, αλλά «μαλακοί» στόχοι, όπως εμπορικά κέντρα, γήπεδα κ.λπ. Στόχος είναι να αυξηθεί η ασφάλεια σε τέτοια μέρη χωρίς να υπάρξει «παράνοια ασφαλείας».