Τι αναφέρουν τα Αμερικανικά ΜΜΕ για την Ελλάδα
Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος του χρηματιστηρίου
Σε δημοσίευμα στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ αναφέρεται ότι «οι ενδείξεις συμβιβασμού ηρεμούν τις αγορές» και ότι «τα στελέχη της νέας ελληνικής κυβέρνησης, μέσα από μια περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κατάφεραν να πείσουν τις αγορές ότι θέλουν να επιτύχουν μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, αλλά παραμένει ακόμη ο πιο δύσκολος ακροατής: η Γερμανία».
Στη συνέχεια, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «εντυπωσιακή ήταν η άνοδος του χρηματιστηρίου, με καταγεγραμμένα κέρδη άνω του 10% και πτώση της απόδοσης των δεκαετών ομολόγων».
Τέλος, τονίζεται ότι «οικονομολόγοι στην Barclays επισημαίνουν: μετά από μια εβδομάδα προκλητικών απαιτήσεων, φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ένα βήμα πίσω και πως τώρα θα ξεκινήσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις στη βάση της λογικής».
Στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ αναφέρεται ότι «το ελληνικό σχέδιο (διαπραγμάτευσης χρέους) είναι ένα κεκαλυμμένο κούρεμα», ερμηνεύοντας τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται η αναφορά του Αμερικανού νομπελίστα οικονομολόγου, Πολ Κρούγκμαν, ότι «οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικές», ενώ υπογραμμίζεται «η στάση αναμονής της Γερμανίας, που εμμένει στην παρουσίαση λεπτομερειών του ελληνικού σχεδίου».
Σε άλλο δημοσίευμα-άρθρο, στο ίδιο πρακτορείο, γίνεται αναφορά «στην άνοδο των χρηματιστηρίων και στην υποχώρηση των μετεκλογικών κινδύνων μετά την "αναγκαστική προσγείωση" του αιτήματος διαγραφής του χρέους».
Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC αναφέρεται ότι «οι ελληνικές προτάσεις για νέα συμφωνία χρέους βελτίωσαν το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο οι αναλυτές προειδοποίησαν για τις επικείμενες συζητήσεις που συνιστούν πρόκληση».
Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «ωστόσο, παρά την υποχώρηση της αντιμνημονιακής ρητορικής, δεν είναι σαφές αν η τρόικα θα δεχθεί τις προτάσεις».
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «υπάρχει το πρόβλημα "παντρέματος" της οικονομικής φιλοσοφίας του ΣΥΡΙΖΑ- που επικεντρώνεται στην ανατροπή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων- και αυτής των δανειστών».
Τέλος, εκφράζονται ανησυχίες ότι «μία αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους θα συνιστούσε ανησυχητικό προηγούμενο για άλλες χώρες της ευρωζώνης».