H κυβέρνηση της Συρίας απέλασε πρόσφατα 3 εργαζόμενους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μία ενέργεια που θα αποβεί επιζήμια για τις προσπάθειες του διεθνούς οργανισμού να παραδώσει τη βοήθεια που χρειάζονται επειγόντως οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της χώρας, ανέφεραν σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής.

Η Δαμασκός διαψεύδει ότι εμποδίζει τη διανομή βοήθειας. Σύροι αξιωματούχοι δεν έχουν προς το παρόν σχολιάσει αυτά τα περιστατικά.
Οι απελάσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα μεταβαίνει αύριο στη Δαμασκό προκειμένου να διεξάγει συνομιλίες σχετικά με το σχέδιο που προτείνει στη συριακή κυβέρνηση να αναστείλει τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις στο Χαλέπι στη βόρεια Συρία για μία περίοδο 6 εβδομάδων.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ που σε δύο εργαζομένους του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, οι οποίοι προσφέρουν σημαντική εργασία σε συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο πεδίο με στόχο να διασφαλίσουν την πρόσβαση προκειμένου να διανεμηθούν οι προμήθειες που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη οι κάτοικοι, ζητήθηκε να εγκαταλείψουν την χώρα χωρίς να τους δοθεί κάποια συγκεκριμένη εξήγηση» δήλωσε ο Γενς Λάρκε, εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Ένας εργαζόμενος σε μια άλλη οργάνωση αρωγής, στον οποίο δεν επετράπη να μιλήσει δημοσίως για το θέμα, γνωστοποίησε ότι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, της UNICEF, χαρακτηρίστηκε από τις συριακές αρχές persona non grata. «Αυτό θα έχει έναν τεράστιο αντίκτυπο στις ζωτικής σημασίας επιχειρήσεις διανομής βοήθειας στη Συρία ειδικά σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα που έχουμε να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις σε τοπικό επίπεδο με στόχο την ασφαλή διέλευση των φορτίων βοήθειας» επισήμανε ο Λάρκε.

Ο Λάρκε σημείωσε ότι το προσωπικό «είναι αξιωματούχοι άκρως απαραίτητοι στο πεδίο», δε διευκρίνισε ωστόσο εάν έχουν ήδη εγκαταλείψει την χώρα ή πότε τους ζητήθηκε να φύγουν. Ο εργαζόμενος στις υπηρεσίες αρωγής υποστήριζε ότι όλοι τους είναι ανώτατα στελέχη που εργάζονταν στο Χαλέπι και τη Χομς και τους ζητήθηκε να φύγουν στις επόμενες εβδομάδες.
«Δε νομίζω ότι η κυβέρνηση θα μας εξηγήσει το λόγο. Απλά είπαν, "έχετε στη διάθεσή σας μία εβδομάδα να φύγετε"» ανέφερε η πηγή.
Ο Σάιμον Ίνγκραμ, ο περιφερειακός Διευθυντής Επικοινωνίας της UNICEF αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε ότι «δε μπορώ να σχολιάσω. Προσπαθούμε ακόμα να εξακριβώσουμε τα γεγονότα».