Οι Αζέροι πιέζουν την Κομισιόν για τον ΔΕΣΦΑ
Να αποφασίσει εάν η συμφωνία είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο
Στα "κάγκελα" είναι οι Αζέροι με την καθυστέρηση της Κομισιόν να αποφασίσει εάν η συμφωνία με τις ελληνικές αρχές είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ο υπουργός ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Natig Aliyev, εκφράζει την απορία του, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα EurActiv, γιατί η Κομισιόν αργεί τόσο πολύ να αποφασίσει εάν η συμφωνία με τις ελληνικές αρχές είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Τον Δεκέμβριο του 2013, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR κέρδισε το διαγωνισμό και εξαγόρασε ποσοστό 66% στο Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας «ΔΕΣΦΑ», για € 400 εκ. Το ελληνικό κράτος ελέγχει το υπόλοιπο 34% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ. Η συμφωνία εκτιμάται ότι ενίσχυσε τις πιθανότητες ο αγωγός Trans-Adriatic Pipeline (TAP) να κερδίσει τον διαγωνισμό για το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, κατά του ανταγωνιστή του Nabucco, και μάλιστα, αμέσως μετά, ο TAP «κέρδισε» τον Nabucco. Η SOCAR έχει μερίδιο 20% στον TAP.
Τώρα, η ΕΕ χαιρετίζει το έργο που θα μεταφέρει φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέχρι 2019-2020 μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (SGC), μέρος του οποίου είναι ο ΤΑΡ, ως το πρώτο πραγματικό βήμα προς τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου, καθώς και τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ειδικά για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Αλλά το Νοέμβριο του 2014, η Επιτροπή κίνησε σε βάθος έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον η απόκτηση του ΔΕΣΦΑ είναι σύμφωνη με τον Κανονισμό Συγκεντρώσεων της ΕΕ.
Ο Aliyev, ο οποίος συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Maroš Šefčovič, είπε στην EurActiv ότι μετέφερε τις ανησυχίες της χώρας του σχετικά με τη διαδικασία.
Ο υπουργός εξήγησε ότι από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της SOCAR, επειδή ο ιδιοκτήτης του αερίου που θα αντληθεί μέσω του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου δεν είναι το Αζερμπαϊτζάν, αλλά η κοινοπραξία του πεδίου φυσικού αερίου Shah Deniz II, απ 'όπου προέρχεται. Το πεδίο Shah Deniz λειτουργεί από την BP, η οποία κατέχει μερίδιο 28,8%. Άλλοι εταίροι είναι η TPAO της Τουρκίας (19%), η SOCAR (16,6%), η Petronas (15,5%) της Βραζιλίας, η ρωσική Lukoil (10%) και η NIOC του Ιράν (10%).
«Όπως γνωρίζετε, στο Shah Deniz, το Αζερμπαϊτζάν έχει τώρα έχει μια συμμετοχή μόνο 16,6%. Γι 'αυτό δεν νομίζω ότι πρέπει κανείς να κοιτάζει το Αζερμπαϊτζάν, ως ιδιοκτήτη, μεταφορέα και διανομέα φυσικού αερίου. Ελπίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη το γεγονός αυτό», δήλωσε ο Aliev.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του ο Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev στη Βουλγαρία, όπου ο οικοδεσπότης του, ο πρωθυπουργός Boyko Borissov, προσπάθησε να αναβιώσει το σχέδιο Nabucco. Ο Aliyev δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία, η οποία σχεδιάζει να εξάγει 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω του South Stream, ή του Turkish Stream.
Το τρέχον σχέδιο είναι ότι το Αζερμπαϊτζάν θα προμηθεύει 10 δισ. κυβικά μέτρα ανά χρόνο τις χώρες της ΕΕ 2019-2020, που είναι μικρότερη ποσότητα, τόνισε. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας του, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 2.650 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ο Αλίεφ ανέφερε ότι τα μελλοντικά σχέδια για να φέρει επιπλέον αέριο πιθανότητα θα είναι αρκετά διαφορετικά από τον αγωγό Nabucco και θα αποτελούνται από μια σειρά διακρατικών συμφωνιών για τη δημιουργία διασυνδέσεων με αντίστροφες ροές.
Ως μοντέλο για το μελλοντικό έργο, ο Aliyev ανέφερε τον South East Europe Pipeline (SEEP), μια πρόταση από την BP που χρονολογείται από το 2011, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση των υφιστάμενων αγωγών.
Ο υπουργός είπε επίσης ότι αν προσφερθεί στη χώρα του μερίδιο στην διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (επίσης γνωστή ως Stara Zagora-Κομοτηνή), το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να παρέχει στη Βουλγαρία περισσότερο φυσικό αέριο από το 1 δις κυβικά μέτρα ανά έτος, που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως. Η Βουλγαρία χρειάζεται 3-4 δις κυβικά μέτρα ανά έτος.
«Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο θέμα που συζητήθηκε στη Βουλγαρία. Συζητήσαμε, επίσης, ότι το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να λάβει ενεργό μέρος στην αύξηση της αποθήκευσης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει (στο) περαιτέρω αεριοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των χημικών εργοστασίων στη Βουλγαρία» δήλωσε ο Aliyev.