Την άποψη ότι το αίτημα περί καταβολής πολεμικών επανορθώσεων και επιστροφής του κατοχικού δανείου δεν είναι λήξαν, παρά την προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να το παρουσιάσει έτσι, διατυπώνει ο Γερμανός δημοσιογράφος και φιλέλληνας Έμπερχαρντ Ρόντχολτς.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος σχολιάζει στην Deutsche Welle, τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, μέσω του οποίου το Βερολίνο διεμήνυσε την Τετάρτη εκ νέου ότι θεωρεί το θέμα λήξαν. «Αυτό δεν ισχύει από νομική σκοπιά», σχολιάζει ο Έμπερχαρντ Ρόντχολτς. «Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Όταν η μια πλευρά λέει συνεχώς ότι δεν μιλάμε γι΄ αυτό, αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα θεωρείται λήξαν. Είναι αυτονόητο να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ πιστωτών και οφειλετών. Θα ήταν όμως προτιμότερο να έχει διαπραγματευτεί η γερμανική πλευρά με την ελληνική, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρά να υποστηρίζει συνεχώς ότι το θέμα θεωρείται λήξαν λόγω παρέλευσης χρόνου. Αυτό δεν ισχύει νομικά. Το θέμα θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο της πολιτικής σκακιέρας και όχι των δικαστηρίων, όπου βρισκόταν επί χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Το θέμα έχει απασχολήσει ήδη 15 δικαστήρια, μέχρι και τη Χάγη», λέει χαρακτηριστικά.

«Δυστυχώς το ερώτημα θα μας απασχολήσει καιρό ακόμη εάν δεν γίνουν επιτέλους συνομιλίες και εάν δεν υπάρξουν διαπραγματεύσεις. Ίσως να οδηγήσει σε αυτό η συνεδρίαση στην ελληνική Βουλή. Αλλά δεν γνωρίζω πώς θα αντιδράσει το Βερολίνο», σημειώνει.

Καταλήγοντας ο Γερμανός δημοσιογράφος, σημειώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική πλευρά θέτει το ζήτημα στο Βερολινό. «Το ότι έχει πάρει τώρα τόσο μεγάλη δημοσιότητα, ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πολύ καλή φήμη στη Γερμανία», θα σχολιάσει χαρακτηριστικά.