Νοσοκομεία, σχολεία, κέντρα κοινωνικής ασφάλισης και δικαστήρια λειτούργησαν στο ρελαντί σήμερα στην Πορτογαλία εξαιτίας της 24ωρης απεργίας των δημοσίων λειτουργών, οι οποίοι είναι πλέον εξοργισμένοι έπειτα από τέσσερα συναπτά χρόνια δημοσιονομικής λιτότητας.

Πινακίδες που ανέφεραν «κλειστό λόγω απεργίας» είχαν τοποθετηθεί στις προσόψεις πολλών σχολείων. «35ωρο για όλους, αυξήσεις μισθών, όχι στις απολύσεις!» μπορούσε κανείς να διαβάσει σε πανό που είχαν αναρτηθεί στα κάγκελα νοσοκομείων.
«Η υπομονή των δημοσίων υπαλλήλων έχει εξαντληθεί, αυτή είναι μια κραυγή ανταρσίας, δεν αντέχουν άλλες θυσίες», σημείωσε η Άνα Αβόιλα, συντονίστρια του κοινού μετώπου συνδικάτων του δημόσιου τομέα, η οποία έκανε λόγο περί μιας «ισχυρής συμμετοχής στην απεργία, που κυμαίνεται από το 80 ως το 100%».

Η «θεραπεία» της λιτότητας, συνώνυμη των περικοπών των μισθών και της επιμήκυνσης των ωραρίων, επιβλήθηκε από την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της Πορτογαλίας και σήμανε τη ραγδαία μείωση της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου των δημοσίων λειτουργών.

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι αυτοί που έχουν τιμωρηθεί περισσότερο από την πολιτική που επιβλήθηκε από την τρόικα των πιστωτών μας» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), σχολίασε ο Λουίς Λόμπου, ένας από τους εκπροσώπους του συνδικάτου των Πορτογάλων εκπαιδευτικών, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Από το 2011, οι μισθοί μας έχουν μειωθεί από 20 ως 25%» μεσοσταθμικά, πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Βουλή της Πορτογαλίας ενέκρινε την περασμένη χρονιά έναν νόμο ο οποίος επιβάλει μείωση 3,5% ως 10% στους μισθούς των δημοσίων λειτουργών που ξεπερνούν τα €1.500.

Ενώ πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές, οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν το φθινόπωρο, η κυβέρνηση υπόσχεται ότι οι περικοπές θα μειωθούν κατά 20% αρχής γενομένης το 2015 και σταδιακά θα αρθούν εντελώς τα επόμενα χρόνια.
Αλλά η υπόσχεση αυτή κάθε άλλο παρά αρκεί για να ηρεμήσει τα πνεύματα. «Αυτό είναι φαιδρό. Δεν θα παίρνω παρά 20 ευρώ περισσότερα τον μήνα, ενώ συνολικά, έχω χάσει πάνω από 200 ευρώ (τον μήνα) από το 2011», σχολίασε με εμφανή οργή η Ισάουρα Μαδέιρα, 53 ετών, καθηγήτρια Καλλιτεχνικών.

«Έχουμε κάνει πολλές θυσίες οι οποίες δεν πρόκειται δεν ξεπληρωθούν» ποτέ, είπε η ίδια, τονίζοντας για παράδειγμα ότι «δεν πάμε πια διακοπές, ελλείψει χρημάτων», ενώ «το αυτοκίνητο μου το έχω δεκατέσσερα χρόνια, δεν έχω τα μέσα να πάρω καινούργιο», πρόσθεσε. Η απεργία κηρύχθηκε από κοινού και από τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων, το CGTP, το οποίο πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, και το UGT, το οποίο πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στα κέντρα δημόσιας υγείας, τα δημόσια νοσοκομεία και τα σχολεία, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση των ωρών εργασίας από τις 35 στις 40 είναι ορισμένοι από τους λόγους που προκαλούν τη δυσφορία που πλέον ξεχειλίζει. Από την έναρξη του προγράμματος λιτότητας στην Πορτογαλία, πάνω από 71.000 θέσεις εργασίας έχουν καταργηθεί στον δημόσιο τομέα, οι εργαζόμενοι στον οποίο είναι πλέον 655.600, έχουν δηλαδή μειωθεί κατά σχεδόν 10%.