Αισθητή η μείωση των πάγων στην Αρκτική
Σήμα κινδύνου από τη WWF
Η μέγιστη έκταση των πάγων της Αρκτικής φέτος το χειμώνα είναι η μικρότερη που έχει καταμετρηθεί από τότε που άρχισαν οι δορυφορικές παρατηρήσεις, το 1979, μια νέα ένδειξη της μακροπρόθεσμης κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων για το Χιόνι και τον Πάγο (NSIDC) των ΗΠΑ.
Η επιφάνεια του πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό γύρω από το Βόρειο Πόλο έφθασε πάνω από 14,54 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στις 25 Φεβρουαρίου, ελαφρώς μεγαλύτερη από τον Καναδά -- και τώρα αναμένεται να συρρικνωθεί με την τήξη των πάγων την άνοιξη. Η τιμή αυτή πρέπει να είναι η μέγιστη για φέτος, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση, δηλαδή 1,10 εκατομμύριο τ.χλμ. κάτω του μέσου όρου των 15,64 εκατομμυρίων τ.χλμ. που είχε καταμετρηθεί από το 1981 έως το 2010 και 130.000 τ.χλμ. κάτω από το ελάχιστο προηγούμενο το 2011.
Φέτος, το μέγιστο έφθασε δεκαπέντε ημέρες νωρίτερα σε σχέση με τον μέσο όρο μεταξύ 1981 και 2010, δηλαδή στις 12 Μαρτίου, διευκρίνισε το NSIDC.
Η ημερομηνία της μέγιστης έκτασης των πάγων της Αρκτικής ποικίλλει σημαντικά από τη μια χρονιά στην άλλη, από τις 24 Φεβρουαρίου 1996 το νωρίτερο έως τις 2 Απριλίου το αργότερο το 2010, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Δεδομένης της μεταβλητότητας της επιφάνειας των πάγων αυτή την εποχή του έτους, είναι πιθανό ο πάγος να συνεχίσει να επεκτείνεται κατά τη διάρκεια των προσεχών δύο ή τριών εβδομάδων, εκτιμούν οι παγετωνολόγοι. Ωστόσο, φαίνεται στο εξής απίθανο να παραχθεί επαρκής συσσώρευση πάγου για να ξεπεράσει την έκταση που καταγράφηκε στις 25 Φεβρουαρίου.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2014-2015, οι πάγοι στον Αρκτικό Ωκεανό αυξήθηκαν κατά 9,91 εκατομμύρια τ.χλμ., αύξηση σημαντικά χαμηλότερη συγκριτικά με τον χειμώνα 2013-2014 που καταγράφηκε αύξηση ρεκόρ.
Ο μειωμένος σχηματισμός πάγου κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου χειμώνα εξηγείται εν μέρει από έναν ασυνήθιστο συνδυασμό αεροχείμαρρου τον Φεβρουάριο, που μεταφράζεται σε αύξηση της θερμοκρασίας της Αρκτικής από την πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού προκαλώντας μια μειωμένη έκταση πάγου στη Βερίγγειο και την Οχοτσκική Θάλασσα.
Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του Μαρτίου, οι θερμοκρασίες στο σύνολο της ανατολικής Αρκτικής σε υψόμετρο περίπου χιλίων μέτρων ήταν αρκετούς βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο μέχρι οκτώ με δέκα βαθμούς στη Θάλασσα Μπάρεντς, βορείως της Νορβηγίας, διευκρίνισε το NSIDC.
Για την οικολογική οργάνωση Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) "αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού". "Η κλιματική αλλαγή δεν θα σταματήσει στον αρκτικό κύκλο και χωρίς μια δραστική μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα καταλήξουμε να έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα, απρόβλεπτο και καταστροφικό για τα οικοσυστήματα και τους ανθρώπους", δήλωσε η Σαμάνθα Σμιθ, υπεύθυνη της Πρωτοβουλίας για το κλίμα και την ενέργεια του WWF.
Το WWF όπως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι το 2014 ήταν η θερμότερη χρονιά από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις της θερμοκρασίας το 1881. Σχεδόν 200 κράτη έχουν δεσμευτεί να επεξεργαστούν μια συμφωνία το Δεκέμβριο στο Παρίσι με στόχο την επιβράδυνση του ρυθμού υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Στο άλλο άκρο του πλανήτη, το NSIDC ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι ο θαλάσσιος πάγος γύρω από την Ανταρκτική ήταν ο τέταρτος μικρότερος για το καλοκαίρι. Οι επιστήμονες του κλίματος αποδίδουν αυτή την κατά τα φαινόμενα αντιφατική τάση πιθανόν στην αλλαγή των ανέμων και των ρευμάτων.