Βατικανό: Νέος Πάπας ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ, επέλεξε το όνομα Λέων ΙΔ' - "Το κακό δεν θα επικρατήσει", το μήνυμά του (Εικόνες & Βίντεο)
"Νίκη" Τραμπ
Η επίσημη επιβεβαίωση της εκλογής του Ρόμπερτ Πρέβοστ ήρθε με τη λατινική φράση "Habemus Papam" - Ο νέος Πάπας, Λέων ΙΔ' εκλέχτηκε μετά από τέσσερις ψηφοφορίες του Κονκλαβίου

Η αναγγελία του νέου Πάπα
«Σας αναγγέλλω μεγάλη χαρά: Έχουμε Πάπα! Ο Παναγιώτατος και Σεβασμιώτατος Πατήρ, ο Κύριος Ρόμπερτ, Καρδινάλιος της Αγίας Ρωμαϊκής Εκκλησίας Πρεβόστ, ο οποίος λαμβάνει για τον εαυτό του το όνομα «Πάπας Λέων ο 14ος» ανακοινώθηκε από το μπαλκόνι προς μεγάλο ενθουσιασμό των χιλιάδων πιστών που βρέθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.Ποιος είναι ο νέο Πάπας Ρόμπερτ Πρεβόστ
Ο Ρόμπερτ Πρέσβοστ, ο νέος Πάπας, κατάγεται από το Σικάγο και είναι 69 ετών. Έγινε καρδινάλιος από τον Πάπα Φραγκίσκο μόλις το 2023. Ήταν πρώην ηγέτης του τάγματος των Αυγουστινιανών, ενώ τοποθετήθηκε και στο πανίσχυροι γραφείο που επιβλέπει την επιλογή νέων επισκόπων από όλο τον κόσμο. Έχει σημαντική ιεραποστολική εμπειρία στο Περού όπου έχει διατελέσει επίσκοπος.Η εκλογή του είναι με τον τρόπο της μια έκπληξη λόγω της μακράς αντίθεση του Βατικανού στην ιδέα ενός Πάπα από τις ΗΠΑ, λόγω του καθεστώτος της υπερδύναμης και της επιρροής που έχει.
Habemus Papam! We have a Pope!
— Vatican News (@VaticanNews) May 8, 2025
The Cardinals gathered in the Vatican’s Sistine Chapel have elected Cardinal Robert Francis Prevost as the 267th Pope, who took the name Pope Leo XIV. pic.twitter.com/7COawsKvWu
Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ (Robert Francis Prevost, 14 Σεπτεμβρίου 1955) είναι Αμερικανός Ρωμαιοκαθολικός πάπας.
Μέλος του Τάγματος του Αγίου Αυγουστίνου, τοποθετήθηκε στο Περού μεταξύ 1985 και 1998 και στη συνέχεια κατείχε ευθύνες στον μητρικό οίκο του τάγματος του στη Ρώμη από το 2001 έως το 2013. Στη συνέχεια διορίστηκε επίσκοπος της επισκοπής του Τσικλάγιο. Στις 30 Ιανουαρίου 2023, διορίστηκε για να διαδεχθεί τον Καρδινάλιο Ouellet ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Επισκόπων και ανέλαβε καθήκοντα στις 12 Απριλίου 2023. Έγινε καρδινάλιος στις 30 Σεπτεμβρίου 2023. Εξελέγη πάπας στις 8 Μαΐου 2025.
Ο Robert Francis Prevost γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1955 στο Σικάγο από Γάλλο πατέρα και Ιταλίδα μητέρα. Ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στο δευτερεύον σεμινάριο του Τάγματος του Αγίου Αυγουστίνου το 1973. Στη συνέχεια, ο Prevost απέκτησε πτυχίο στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Villanova (κοντά στη Φιλαδέλφεια) το 1977). Εντάχθηκε στους Αυγουστίνους την 1η Σεπτεμβρίου 1977, εκφωνώντας τους πρώτους όρκους του στις 2 Σεπτεμβρίου 1978 και άσκησε το επίσημο επάγγελμά του στις 29 Αυγούστου 1981. Τον επόμενο χρόνο, έλαβε πτυχίο θεολογίας από την Καθολική Θεολογική Ένωση του Σικάγου.
Ο Πρεβόστ χειροτονήθηκε ιερέας με εντολή του Αγίου Αυγουστίνου στις 19 Ιουνίου 1982 στη Ρώμη. Εκεί προετοίμασε πτυχίο κανονικού δικαίου στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Θωμά του Ακινάτη, το οποίο απέκτησε το 1984. Ο Πρεβόστ στάλθηκε στη συνέχεια σε αποστολή με τους Αυγουστίνους στο Περού και έγινε καγκελάριος της εδαφικής μητρόπολης των Τσουλουκάνας μέχρι το 1986. Το 1987, υπερασπίστηκε μια διατριβή στο κανονικό δίκαιο σχετικά με το ρόλο του προηγούμενου στο Τάγμα του.
Το 1987, ανακλήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως υποστηρικτής επαγγέλματος και διευθυντής αποστολών για την Αυγουστινιανή Επαρχία του Σικάγο. Επέστρεψε στο Περού το 1988, περνώντας τα επόμενα δέκα χρόνια διευθύνοντας το Αυγουστινιανό σεμινάριο στο Τρουχίγιο και διδάσκοντας κανονικό δίκαιο στο επισκοπικό σεμινάριο, όπου ήταν επίσης νομάρχης σπουδών. Διετέλεσε επίσης δικαστής στο Περιφερειακό Εκκλησιαστικό Δικαστήριο και μέλος του Κολλεγίου Συμβούλων του Τρουχίγιο. Ηγήθηκε επίσης μιας οιονεί ενορίας στα φτωχά περίχωρα της πόλης.
Το 1998, ο Prevost εξελέγη επαρχιακός της αυγουστινιανής επαρχίας Notre-Dame-du-Bon-Conseil (η οποία καλύπτει τις αμερικανικές μεσοδυτικές πολιτείες) και επέστρεψε στο Σικάγο για να αναλάβει τη θέση στις 8 Μαρτίου 1999.
Το 2000, ο Prevost επέτρεψε στον James Ray, έναν ιερέα που κατηγορήθηκε τότε για κακοποίηση ανηλίκων και υπό ποιμαντικό περιορισμό από το 1991, να διαμείνει στο St. John Stone Priory στο Σικάγο, παρά την εγγύτητά του με ένα καθολικό γυμνάσιο χωρίς να ενημερώσει τους αξιωματούχους του σχολείου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο Ray ακολουθήθηκε από έναν ελεγκτή. Μεταφέρθηκε σε άλλη κατοικία το 2002, όταν οι εκκλησιαστικοί κανόνες έγιναν αυστηρότεροι όσον αφορά τους ιερείς που κατηγορούνται για κακοποίηση ανηλίκων.
Το 2001, ο Πρεβόστ εξελέγη προηγούμενος στρατηγός των Αυγουστινιανών για εξαετή θητεία, η οποία ανανεώθηκε το 2007. Η εκλογή του σε είκοσι λεπτά ήταν μία από τις ταχύτερες στην ιστορία του Τάγματος. Από το 2013 έως το 2014, ο Prevost ήταν διευθυντής σπουδών στο St. Augustine’s Priory στο Σικάγο, καθώς και πρώτος σύμβουλος και επαρχιακός βικάριος.
Στις 3 Νοεμβρίου 2014, ο Πάπας Φραγκίσκος τον διόρισε Αποστολικό Διαχειριστή της Επισκοπής Chiclayo και τιτουλάριο Επίσκοπο Sufar . Εγκαταστάθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2014, έλαβε επισκοπική χειροτονία στις 12 Δεκεμβρίου 2014 από τα χέρια του Αποστολικού Νούντσιου στο Περού, James P. Green. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2015 διορίσθηκε Επίσκοπος Τσικλάγιο. Στις 13 Ιουλίου 2019, ο Πρεβόστ διορίστηκε μέλος της Συνόδου για τον Κλήρο.
Από τις 15 Απριλίου 2020 έως τις 26 Μαΐου 2021 διετέλεσε Αποστολικός Διοικητής της Επισκοπής Callao (Περού). Στις 21 Νοεμβρίου 2020, ο Φραγκίσκος τον διόρισε μέλος της Dicastery for Bishops. Στο πλαίσιο της Επισκοπικής Διάσκεψης του Περού, ο Prevost υπηρέτησε ως δεύτερος αντιπρόεδρος, υπηρετώντας στο μόνιμο συμβούλιο, από το 2018 έως το 2023.
Το 2019 εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού. Την 1η Μαρτίου 2021, ο Πρεβόστ έγινε δεκτός σε ιδιωτικό ακροατήριο από τον Πάπα Φραγκίσκο[14], τροφοδοτώντας εικασίες σχετικά με μια νέα ανάθεση, στο Σικάγο ή τη Ρώμη.
Στις 30 Ιανουαρίου 2023, ο Φραγκίσκος τον διόρισε νομάρχη της Διεύθυνσης Επισκόπων και πρόεδρο της Ποντιφικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική, με τον τίτλο του επίτιμου αρχιεπισκόπου-επισκόπου του Τσικλάγιο. Αντικαθιστά τον καρδινάλιο Marc Ouellet, ο οποίος έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας και αποτελεί αντικείμενο καταγγελιών σεξουαλικής επίθεσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εκλογή του πραγματοποιείται την ημέρα της Δέησης της Παναγίας της Πομπηίας. Ο τελευταίος Πάπας που εξελέγη στην τέταρτη ψηφοφορία ήταν ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ στις 19 Απριλίου του 2005.
«Το κακό δεν θα επικρατήσει», το πρώτο μήνυμα του Πάπα Λέων ΙΔ
«Ειρήνη υμίν», ήταν τα πρώτα λόγια του Πάπα, όταν βγήκε στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. «Αυτός είναι ο χαιρετισμός του αναστημένου Χριστού, του καλού ποιμένα που έδωσε τη ζωή του για τον Θεό. Και θα ήθελα επίσης αυτός ο χαιρετισμός ειρήνης να μπει στις καρδιές μας και στις οικογένειές μας», είπε ο νέος Πάπας.«Ας κρατήσουμε στα αυτιά μας τη φωνή του Πάπα Φραγκίσκου που ευλογεί τη Ρώμη. Ο Πάπας που ευλόγησε τη Ρώμη, έδωσε την ευλογία του σε ολόκληρο τον κόσμο εκείνο το πρωί του Πάσχα. Επιτρέψτε μου να συνεχίσω με αυτή την ευλογία. Ο Θεός μας αγαπά. Ο Θεός τους αγαπά όλους. Το κακό δεν θα επικρατήσει», είπε στα ιταλικά.
Στη συνέχεια, ο Πάπας μίλησε στα ισπανικά για να απευθυνθεί στην «αγαπημένη του επισκοπή» στο Περού, αφού σαν καρδινάλιος είχε εργαστεί στο Τρουχίλο και ως επίσκοπος του Τσικλάγιο: «Στην αγαπημένη μου επισκοπή στο Περού, όπου ένας πιστός λαός συνόδευσε τον επίσκοπό του για να μοιραστεί μαζί του την πίστη του».
Ο νέος Πάπας κάλεσε την Καθολική Εκκλησία να είναι «μια εκκλησία που προχωράει μπροστά και που πάντα επιδιώκει την ειρήνη και είναι κοντά σε όσους υποφέρουν».
«Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους τους αδελφούς καρδινάλιους που με επέλεξαν για να γίνω διάδοχος του Πέτρου και να περπατήσω μαζί σας. Να αναζητώ πάντα την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Να συνεργάζομαι με άνδρες και γυναίκες που είναι πιστοί στον Ιησού Χριστό, χωρίς φόβο να κηρύττουν το Ευαγγέλιο ως ιεραπόστολοι», είπε.
Ο Πάπας περιέγραψε το όραμά του για την Καθολική Εκκλησία ως μια εκκλησία που «χτίζει γέφυρες» και συμμετέχει στο διάλογο: «Πρέπει να επιδιώξουμε από κοινού να γίνουμε μια ιεραποστολική εκκλησία. Μια εκκλησία που χτίζει γέφυρες και διάλογο».
Ο νέος Πάπας κάλεσε επίσης τους ανθρώπους να «δείξουν την αγάπη τους».
""Sin will not prevail, we are all in the hands of God."
— Sky News (@SkyNews) May 8, 2025
Pope Leo XIV says Pope Francis was always "courageous and blessed Rome", as he addresses the world for the first time from St Peter's balcony
Live updates ➡️ https://t.co/hVzePzyMqJ
📺 Sky 501 and YouTube pic.twitter.com/aPbmjmMQBB







Βατικανό: Η διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά την εκλογή
Μετά την εκλογή του, κατά το πρωτόκολλο ο κοσμήτορας του Κολλεγίου των Καρδιναλίων τον ρώτησε: «Δέχεστε την κανονική εκλογή σας ως Ανώτατος Ποντίφικας;». Ο Πρεβόστ συμφώνησε και επέλεξε το όνομα Πάπας Λέων ο 14ος. Οι καρδινάλιοι στη συνέχεια, ορκίστηκαν υπακοή. Ο νέος Καρδινάλιος οδηγήθηκει στο παρακείμενο Δωμάτιο των Δακρύων, όπου θα αλλάξει από τη κόκκινη στολή του καρδιναλίου σε λευκό παπικό ράσο. Συνήθως ράσα σε μικρό, μεσαίο και μεγάλο μέγεθος έχουν ετοιμαστεί εκ των προτέρων.Οι 133 καρδινάλιοι εξέλεξαν στην δεύτερη ημέρα της διαδικασίας του Κονκλαβίου τον διάδοχο του εκλιπόντος Πάπα Φραγκίσκου. Μόλις ο λευκός καπνός ξεχύθηκε από την καπνοδόχο, χιλιάδες κόσμου που βρίσκονταν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ενώ χτυπούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες, για την εκλογή νέου Πάπα.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν κατακλύσει την πλατεία του Αγίου Πέτρου και τους γύρω δρόμους για να λάβουν την ευλογία του νέου Ποντίφικα. Το πλήθος φωνάζει «Viva papa», που σημαίνει «Ζήτω ο Πάπας».
"There was a huge roar from the crowd... some people were taken off guard"
— Sky News (@SkyNews) May 8, 2025
Sky's @SiobhanRobbins is in St Peter's Square amongst the celebrations after white smoke rose from the Sistine Chapel and the bells rang out
Live updates ➡️ https://t.co/hVzePzyMqJ
📺 Sky 501 pic.twitter.com/GfPEltbdQn
Προς τιμήν του νέου Πάπα, η Ελβετική Φρουρά έκανε την εμφάνισή της στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, φορώντας τις χαρακτηριστικές στολές της.