Λευκωσία: Τα σύνορα της Κύπρου είναι και σύνορα της ΕΕ, κατέστησε σαφές ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο ύστερα από κατ` ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο Παυλόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, τονίζοντας ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για λύση.
Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι «οι φιλικοί και αδελφικοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας είναι ακατάλυτοι και άρρηκτοι και έτσι θα παραμείνουν. Η οικονομική κρίση δεν μπόρεσε να τους επηρεάσει και δεν πρόκειται να θίξει κατ' ελάχιστο τους δεσμούς αυτούς, που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις.
Η ισχύς μας βρίσκεται στην ενότητά μας και θα τη διασφαλίζουμε με κάθε θυσία» είπε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι ακολούθησε την παράδοση όλων των Προέδρων, να είναι το πρώτο ταξίδι τους στην Κύπρο, τονίζοντας όμως ότι η τήρηση της παράδοσης δεν συνιστά τύπο «είναι ουσιαστική υπό τις παρούσες συνθήκες».
Ανέφερε εξάλλου, ότι η Ελλάδα συμπαρίσταται στις προσπάθειες της Κύπρου για λύση του Κυπριακού προβλήματος, γιατί αυτό αποτελεί χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τονίζοντας επίσης ότι δεν είναι νοητό η Κύπρος να τελεί υπό κατοχή.
Πρόσθεσε πως ορθότατα διακόπηκαν οι συνομιλίες λόγω της παρουσίας του ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως ορθή είναι και η θέση να μη ξεκινήσουν εκ νέου, εκτός αν επιστρέψει στην Τουρκία και όχι απλώς να παραμείνει στην Αμμόχωστο.
«Στηρίζουμε τη διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και σε ότι αφορά την ουσία της λύσης, που δεν μπορεί παρά να προκύπτει από την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή του διεθνούς δικαίου και να σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Επίσης, υπέδειξε ότι τα σύνορα της Κύπρου είναι και σύνορα της ΕΕ και η δυνατότητα της Κύπρου να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο και να ασκήσει την κυριαρχία της εντός των συνόρων της, αφορά και τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκήσει τα ίδια δικαιώματα.
«Κάθε προσβολή της ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί προσβολή και της ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία προσβάλλουν την Κυπριακή ΑΟΖ προσβάλλουν την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε. Τόνισε επίσης ότι η στάση αυτή της Τουρκίας επηρεάζει και την ενταξιακή της πορεία.
Προσφωνώντας τον κ. Παυλόπουλο, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η συνάντηση που είχαν νωρίτερα ήταν σημαντική και ουσιαστικού περιεχομένου. Πρόσθεσε ότι τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και της προοπτικές του διαλόγου.
«Διαπίστωσα το ανιδιοτελές ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για μια λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος» είπε ο κ. Αναστασιάδης.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι συζήτησαν την παρούσα οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και της Κύπρου και την πορεία των μεταρρυθμιστικών ενεργειών που οι δύο χώρες έχουν αναλάβει. «Εκφράσαμε την αποφασιστικότητά μας για αταλάντευτη στήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθειά της για την αντιμετώπιση της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης» ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σημείωσε, ακόμη, ότι επαναλήφθηκε η κοινή θέση όσον αφορά την ανεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή, όπως καταγράφηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Τέλος, εξέφρασε ευχαριστίες για την επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου, λέγοντας ότι η παρουσία του επιβεβαιώνει τόσο το προσωπικό του ενδιαφέρον όσο και αυτό της Ελλάδας για διαχρονική στήριξη της Κύπρου.
Τον πρόεδρο Παυλόπουλο καλωσόρισε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος στη διάρκεια κατ` ιδίαν συνάντησης που είχαν τού ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα υψηλά καθήκοντα που έχει αναλάβει, προσθέτοντας ότι προσβλέπει σε μια στενότατη συνεργασία. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι άρρηκτοι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες ανάγονται από αρχαιοτάτων χρόνων, σημειώνοντας ότι “μας συνδέουν εξάλλου κοινές ρίζες, κοινός πολιτισμός, κοινή γλώσσα, εθνική καταγωγή, και είμαι βέβαιος ότι κατά την εδώ παρουσία σας θα εισπράξετε και την αγάπη του λαού που έχει ανάγκη κάτω από τις κρίσιμες συνθήκες που περνούμε να νοιώσει ότι η διαχρονική και πραγματική γνήσια αγάπη και ενδιαφέρον για τον κυπριακό ελληνισμό επιβεβαιώνεται με την εδώ παρουσία σας”.
Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τη θερμή υποδοχή, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε ότι αν και την Κύπρο την γνώρισε κάπως αργά, όταν ήταν υπουργός, εντούτοις “από την πρώτη στιγμή που ήρθα εδώ -και μετά ήρθα αρκετές φορές- αισθάνθηκα σαν να βρίσκομαι στην Ελλάδα και είναι σαν να βρίσκομαι στην Ελλάδα”.
“Οι δεσμοί είναι γνωστοί, μην ξεχνάμε πώς έφτασε ο Τεύκρος στην Κύπρο από την Τροία, αλλά εκείνο που θέλω να τονίσω περισσότερο είναι όσο περνάει ο καιρός και όσο συναντάμε τις δυσκολίες που συναντάμε, και όχι μόνο για το Κυπριακό αλλά γενικότερα σε αυτόν τον δύσκολο κόσμο που ζούμε και εντός και εκτός της ΕΕ, όσο συναντάμε αυτές τις δυσκολίες τόσο περισσότερο οι δεσμοί γίνονται στενότεροι”, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Όπως είπε, “οι αγωνίες είναι κοινές και εκτός από τις αγωνίες τις δικές μας των δύο λαών, που στην ουσία είναι ένας, έχουμε και τις αγωνίες της Ευρώπης, γιατί ο ελληνισμός, η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να ξαναβρεί η Ευρώπη αρχές και αξίες που έχουν ελληνικές ρίζες και οι οποίες σιγά- σιγά ξεθωριάζουν”.
Ο πρόεδρος Παυλόπουλος ανέφερε ότι πρέπει οι χώρες να προσαρμόζονται σε όλα εκείνα τα οποία η ΕΕ και ιδίως η Ευρωζώνη επιβάλλουν και τα οποία αποτελούν κοινούς κανόνες που οφείλουμε να σεβόμαστε, και πρόσθεσε ότι “να μην ξεχνάμε τις αξίες και αρχές πάνω στις οποίες εδραιώθηκε η ΕΕ”.
“Η Κύπρος και η Ελλάδα τις γνωρίζουν καλύτερα, γιατί τις έχουν βιώσει, είναι στο DNA των λαών μας και αυτός ο ρόλος μας ανήκει και πρέπει να το φέρουμε σε πέρας μαζί με την επίλυση των δικών μας προβλημάτων. Είναι γεγονός ότι σε αυτόν τον αγώνα είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε και το αισθάνομαι αυτό, δεν είναι απλή δήλωση, αυτό που κάνω το αισθάνομαι και το επαναλαμβάνω είναι σαν να βρίσκομαι στην Ελλάδα και είμαι στην Ελλάδα”, κατέληξε.
Οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Ελλάδας αντάλλαξαν ανώτατα παράσημα.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε στον πρόεδρο Παυλόπουλο το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ`, το ανώτατο παράσημο που απονέμει η Κυπριακή Δημοκρατία σε αρχηγούς κρατών, “ως ένδειξη αγάπης και σεβασμού που τρέφουμε προς το πρόσωπό σας”.
“Είναι μεγάλη τιμή για μένα”, είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι θα το φορά καθ`΄όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Παυλόπουλος απένειμε στον πρόεδρο Αναστασιάδη το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος, το ανώτατο παράσημο της Ελλάδας
Οπως είπε, "αυτό είναι το παράσημο που έλαβα όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου και το θεώρησα χρέος μου - γιατί για μας δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες - θεώρησα αυτονόητο ότι αυτό που έχει ο αρχηγός του ελληνικού κράτος πρέπει να το έχει και ο αρχηγός του κυπριακού κράτους".
“Ευχαριστώ θερμά, με συγκινείτε ιδιαιτέρως. Αποτελεί υψίστη τιμή για μένα”, απάντησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ο κ. Παυλόπουλος έφτασε στις 9:10 το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.
Η επίσημη υποδοχή του κ. Παυλόπουλου, έγινε στις 10:20 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ`.
Ακολούθως έγινε γνωριμία των αντιπροσωπειών των δύο χωρών που θα παρακαθήσουν στις επίσημες συνομιλίες.
Στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου στρώθηκε κόκκινο χαλί. πρόεδρος Αναστασιάδης και πρόεδρος Παυλόπουλος έκαναν για τα τηλεοπτικά και φωτογραφικά συνεργεία την καθιερωμένη χειραψία στα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου, όπου ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι αισθάνεται πως βρίσκεται στο σπίτι του.
Στη συνέχεια δύο πρόεδροι είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση, ενώ ακολούθησαν συνομιλίες με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών και διπλωματών.
Ακολούθως, ο κ. Παυλόπουλος μετέβη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου κατέθεσε στεφάνια.
Στήριξη στο έργο της Εκκλησίας
Στήριξη προς το έργο που επιτελεί σε αυτή την κρίσιμη οικονομικά περίοδο η Εκκλησία της Κύπρου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας «ιδίως σε αυτή την οικονομικά κρίσιμη περίοδο» με την Εκκλησία της Κύπρου να στηρίζει τον κυπριακό λαό αλλά και την κυπριακή κυβέρνηση «παίρνοντας πάνω της ένα βάρος που κατ` αρχή δεν της αναλογούσε και το οποίο φέρνει όμως εις πέρας ακριβώς γιατί έχει πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της απέναντι στο λαό με βάση τη χριστιανική διδασκαλία".
Ο Πρόεδρος της Ελλάδας εξήγησε επίσης ότι στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου αποτίει φόρο τιμής και σε όλους τους προκατόχους του, οι οποίοι αγωνίστηκαν για τον κυπριακό λαό, για τη δικαίωσή του, για την εμπέδωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αγώνας ο οποίος βεβαίως συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.
«Έτσι θυμόμαστε αυτές τις ώρες τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, τον Εθνάρχη Μακάριο, τους Μητροπολίτες και τον Κλήρο που έπεσαν σε όλους αυτούς τους αγώνες και τους υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα γιατί ακριβώς η θυσία τους επιβάλλει δικαίωση αυτού του αγώνα»,σημείωσε.
«Στηρίζουμε το έργο σας και εύχομαι ο Θεός και η Υπέρμαχος Στρατηγός να είναι πάντα μαζί σας», είπε προς τον Αρχιεπίσκοπο καταλήγοντας..
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι με πολλή χαρά δέχτηκε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στο θρησκευτικό κέντρο του νησιού, την Ιερά Αρχιεπισκοπή.
«Είχαμε τη χαρά να τον ακούσουμε, να μας ακούσει. Ανταλλάξαμε αρκετές απόψεις εφ` όλης της ύλης», δήλωσε.
«Βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή, στο ίδιο χαράκωμα και είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε για το έθνος μας και την πατρίδα μας, για την Κύπρο και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε και την ευλογία του Θεού και ότι θ` ανατείλουν καλύτερες μέρες και για την Ελλάδα και για την Κύπρο», πρόσθεσε.
Με βάση το καθορισμένο πρόγραμμά του, ο κ. Παυλόπουλος νωρίς το απόγευμα ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.
Το απόγευμα μετέβη στη Βουλή για συνάντηση με τον πρόεδρο του Σώματος, Γιαννάκη Ομήρου και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ στη συνέχεια, προσφώνησε την έκτακτη σύνοδο της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στις 08:00μ.μ. ο Έλληνας Πρόεδρος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραθέτει δείπνο προς τιμή του.
Την Τρίτη, ο Πρ.Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Λευκωσίας, θα κάνει σύντομη περιοδεία στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός, στις οδούς Λήδρας - Ονασαγόρου. Στην συνέχεια θα δεχθεί τους προέδρους των επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων, Κατεχόμενων Δήμων,Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ και Συντονιστικής Επιτροπή Καρπασίας.
Πριν ολοκληρώσει την επίσκεψή του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα μεταβεί στο στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).