Οι αρχές στην Ταϊλάνδη ήραν σήμερα το βράδυ τον στρατιωτικό νόμο που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι τον Μάιο, όμως επεσήμαναν ότι θα αντικατασταθεί από ένα διάταγμα το οποίο δίνει ευρείες εξουσίες στον στρατό που βρίσκεται στην εξουσία στη χώρα.

Ο στρατηγός Πραγιούτ Τσαν-Ότσα, ο επικεφαλής του πραξικοπήματος στην Ταϊλάνδη, είχε ανακοινώσει χθες Τρίτη ο στρατιωτικός νόμος θα αντικατασταθεί από το διάταγμα 44, το οποίο του δίνει ευρείες εξουσίες σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια.

Ο στρατιωτικός νόμος είχε επιβληθεί στην Ταϊλάνδη τον Μάιο του 2014, δύο ημέρες πριν το πραξικόπημα που έφερε στην εξουσία τον Πραγιούτ. Βάσει του νόμου αυτού ο στρατός μπορεί να συλλαμβάνει, να κρατά και να στέλνει ενώπιον στρατιωτικών δικαστηρίων πολίτες, να λογοκρίνει τα μέσα ενημέρωσης και να απαγορεύει τις πολιτικές συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από πέντε άνθρωποι.

Μετά την ανακοίνωση της άρσης του στρατιωτικού νόμου οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την ανησυχία τους, εκτιμώντας ότι το νέο διάταγμα ενδέχεται να αποδειχθεί πιο σκληρό από τον στρατιωτικό νόμο.

Εξάλλου και οι ΗΠΑ δήλωσαν ανήσυχες για τις εξελίξεις.

«Αν και χαιρετίζουμε την άρση του στρατιωτικού νόμου, είναι σημαντικό οποιοδήποτε νέο μέτρο ασφαλείας να θέλει τέλος στις δίκες πολιτών σε στρατοδικεία, στην κράτηση προσώπων χωρίς να τους απαγγέλλονται κατηγορίες και να επιτρέπει στους ανθρώπους να ασκούν πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα τους (...). Ανησυχούμε ότι το νέο διάταγμα (...) δεν θα εκπληρώνει κανέναν από αυτούς τους στόχους», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.