Το ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ την ίδια ώρα ασκούνται πολιτικές και νομικές πιέσεις, προκειμένου να εμποδιστεί μια τέτοια εξέλιξη. Στα πλαίσια αυτά και η κίνηση της πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Λιζ Τρας η οποία προχώρησε σε μία «περίεργη» ανάρτηση.


Λιζ Τρας: Αποκαλεί "εθνικό πολιτισμό" της Βρετανίας τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σε αυτήν αναφέρει: «Η Βρετανία θα πρέπει να κρατήσει τα Ελγίνεια Γλυπτά. Όσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τον εθνικό μας πολιτισμό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται, όχι να κατευνάζονται».


Η Λιζ Τρας μαζί με ακόμα 33 πρόσωπα, εκ των οποίων ο ιστορικός Ντέιβιντ Στάρκι και ο πολιτικός Τζον Ρέντγουντ, υπέγραψαν επιστολή με την οποία κατηγορούν το Βρετανικό Μουσείο ότι εμπλέκεται σε μια «μυστική» και «επιταχυνόμενη καμπάνια» για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ζητούν να τερματιστούν άμεσα όλες οι διαπραγματεύσεις, προειδοποιώντας για πιθανή προσφυγή στη δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης απαγορευτικής δικαστικής εντολής

Η επιστολή, την οποία αποκάλυψε το Sky News, εστάλη στον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, την υπουργό Πολιτισμού Λίσα Νάντι και τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου. Συντάχθηκε από τη συντηρητική οργάνωση Great British PAC, με επικεφαλής την Claire Bullivant και τον Ben Habib (πρώην στέλεχος του κόμματος Reform UK).

Η οργάνωση εκφράζει την έντονη αντίδρασή της σε οποιαδήποτε πιθανότητα επιστροφής και ζητά διαφάνεια και ενημέρωση του βρετανικού κοινού, που θεωρεί «δικαιούχο» των Γλυπτών. Παράλληλα, επικρίνει το Parthenon Project το οποίο υποστηρίζει την επανένωση των Γλυπτών και έχει στις τάξεις της προσωπικότητες όπως ο Stephen Fry και ο Lord Ed Vaizey.


Υπενθυμίζεται, ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει επιβεβαιώσει ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι εποικοδομητικές. Όπως τονίζει ο Γιώργος Γαβριήλ, μέλος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών (BCRPM), τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι θαύμα του δυτικού πολιτισμού, η πρόοδος μεταξύ των δύο πλευρών είναι σπουδαία είδηση, και η όψιμη παρέμβαση της Λιζ Τρας με εθνικιστικό τόνο, ενισχύει το επιχείρημα υπέρ της επιστροφής.

Τέλος σημειώνει ότι: «Οποιοσδήποτε σοβαρός λάτρης των τεχνών, πόσο μάλλον πατριώτης, μπορεί να δει την ανάγκη να διορθωθεί ένα λάθος και να γίνει το σωστό».