Το ειδησεογραφικό πρακτορείο εξετάζει τις ελπίδες της Ελλάδας για συμφωνία, σημειώνοντας ότι η καλύτερη ευκαιρία έχει χαθεί εξαιτίας των χειρισμών Τσίπρα- Βαρουφάκη, ενώ προτείνει ως καλύτερες επιλογές στον Ελληνα πρωθυπουργό ένα δημοψήφισμα ή την αλλαγή κυβερνητικού εταίρου.

«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει συντρίψει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των εταίρων, που οι λύσεις που θα μπορούσαν να προσφερθούν πριν από μερικές εβδομάδες, τώρα είναι απρόσιτες», γράφει το Reuters.

Με δημόσιο χρέος που αντιστοιχεί στο 175% της οικονομικής παραγωγής και μία οικονομία που πασχίζει να βγει από μία εξαετή ύφεση, η Αθήνα χρειάζεται όλη την καλή διάθεση που μπορεί να συγκεντρώσει για να ελαφρύνει το βάρος, σημειώνει το δημοσίευμα.

Από τη στιγμή που μία πλήρης άφεση του χρέους είναι πολιτικά αδύνατη, η δεύτερη καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν να αποπληρώσει τα ακριβά της δάνεια από το ΔΝΤ νωρίς, να εξαγοράσει τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και να επεκτείνει τη διάρκεια των ομολόγων των κυβερνήσεων της ευρωζώνης για να εξασφαλίσει χαμηλότερα επιτόκια για τα επόμενα χρόνια.

Αυτό, γράφει το Reuters, θα έριχνε το πραγματικό επιτόκιο του ελληνικού χρέους σε κάτω από 2%, πολύ λιγότερο από αυτό που πλήρωνε η Αθήνα πριν από την κρίση το 2009 και θα μείωνε δραστικά το αρχικό ποσό που θα πρέπει να αποπληρωθεί την επόμενη δεκαετία, δίνοντας στην Ελλάδα την δημοσιονομική «ανάσα» για να αναζωογονήσει την οικονομία της.

«Σε αντίθεση με τις ιδέες του Γιάνη Βαρουφάκη για την ανταλλαγή ομολόγων, η αποπληρωμή των ΔΝΤ και ΕΚΤ νωρίς θα ήταν νόμιμη και υποστηριζόμενη από προηγούμενο», συνεχίζει.

Μάλιστα, αξιωματούχος της ευρωζώνης παραδέχθηκε στο Reuters ότι υπήρξαν διερευνητικές συνομιλίες με την προηγούμενη κυβέρνηση για αντίστοιχο πλάνο πέρυσι, πριν ο Αντώνης Σαμαράς επιλέξει να επισπεύσει τις εκλογές που έχασε, αντί να ολοκληρώσει ένα αντιλαϊκό πρόγραμμα διάσωσης, όπως σημειώνεται. «Τώρα απλά δεν υπάρχει καμία διάθεση στην ευρωζώνη για να αναλάβει το χρέος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ», αναφέρει ο ίδιος.

Οι καταγγελίες Τσίπρα για την επιβαλλόμενη από την ΕΕ λιτότητα, οι απαιτήσεις για γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις και η προσέγγιση του Βλαντιμίρ Πούτιν, η κωλυσιεργία Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις και οι αρχικές εκκλήσεις για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έχουν κάνει να στερέψει η «δεξαμενή» συμπάθειας για την Αθήνα, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Δανειστές όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φιλανδία είναι αποφασισμένοι να παραμείνει εμπλεκόμενο το ΔΝΤ, ως εφαρμοστής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, γιατί δεν πιστεύουν ότι Ελληνες θα κρατήσουν το λόγο τους, ή ότι η Κομισιόν θα τους συγκρατήσει. Είναι αλήθεια, γράφει το Reuters, πως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που είχαν μπει σε πρόγραμμα μετά από την Ελλάδα, πέτυχαν συμφωνία με την ΕΕ για την αποπληρωμή των πιο δαπανηρών τους δανείων του ΔΝΤ ταχύτερα, αυξάνοντας τις ελπίδες της Αθήνας.

Ομως, το Δουβλίνο και η Λισαβόνα κατάφεραν να το κάνουν παίρνοντας πιο φτηνά δάνεια από ιδιώτες δανειστές, αφού ολοκλήρωσαν το πρόγραμμά τους και ανέκτησαν την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι στάσιμη και στερείται την πρόσβαση στις αγορές, ο μόνος τρόπος να πληρώσει τα 24 δισ. που χρωστάει στο ΔΝΤ και να εξαργυρώσει τα ομόλογα 27 δισεκατομμυρίων που κατέχει η ΕΚΤ θα ήταν ένα δάνειο από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης.

Αυτό με τη σειρά του θα απαιτούσε οι κυβερνήσεις να πείσουν τα δικά τους κοινοβούλια να ρισκάρουν περισσότερα χρήματα φορολογουμένων από τα 170 δισεκατομμύρια που έχουν ήδη δανείσει στην Ελλάδα σε δύο πακέτα διάσωσης συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πολλοί οικονομικοί αξιωματούχοι και της ευρωζώνης πιστεύουν ότι ούτως ή άλλως η Αθήνα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, περίπου 30 δισεκατομμυρίων, αυτή τη χρονιά, ακόμη κι αν ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι δεν θέλει κάτι τέτοιο.

Ενα δημοψήφισμα, που θα ζητά από τους Ελληνες να αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ με τίμημα επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή μία γρήγορη αλλαγή κυβερνητικού εταίρου, που θα φέρει στο σχήμα κεντρώους υπέρ των μεταρρυθμίσεων, ίσως είναι οι καλύτερες επιλογές για τον Αλέξη Τσίπρα, ακόμη κι αν διασπάσουν το κόμμα του, αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο μεταξύ, καταλήγει το Reuters, οι δανειστές της Ελλάδας είναι διχασμένοι ανάμεσα στην επιθυμία να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη για να αποφύγουν το προηγούμενο της εξόδου μίας χώρας και το φόβο ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να αποφύγει τη λιτότητα και εξασφαλίσει ελάφρυνση χρέους, θα μπορούσε να ενθαρρύνει ομοϊδεάτες του πολιτικούς στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.