H Νότια Ευρώπη σε πύρινο κλοιό με τέσσερις νεκρούς από πυρκαγιές και καύσωνα (Εικόνες)
Θερμοκρασίες άνω των 40°C
Ανεξέλεγκτες φωτιές πλήττουν Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Βαλκάνια

Σφοδρός καύσωνας και δεκάδες πυρκαγιές πλήττουν τη Νότια Ευρώπη, με τέσσερις νεκρούς, θερμοκρασίες άνω των 40°C και χιλιάδες εκκενώσεις σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Βαλκάνια.
Η Νότια Ευρώπη δοκιμάζεται από ένα νέο κύμα καύσωνα και δεκάδες μεγάλες πυρκαγιές, με τον απολογισμό να φτάνει τουλάχιστον τους τέσσερις νεκρούς. Οι υψηλές θερμοκρασίες, που σε πολλές περιοχές ξεπερνούν τους 40°C, σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους, τροφοδοτούν τα πύρινα μέτωπα.
Στην Ισπανία, στα περίχωρα της Μαδρίτης, φωτιά που επεκτάθηκε σε σπίτια και αγροκτήματα σκότωσε έναν άνδρα που εργαζόταν σε στάβλο αλόγων, ενώ στην πόλη Γέιδα ένας 61χρονος Ούγγρος εποχιακός εργάτης έχασε τη ζωή του από θερμοπληξία. Παράλληλα, στην Ταρίφα, στο νοτιότερο σημείο της Ιβηρικής, πάνω από 2.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν λόγω πυρκαγιάς που ξεκίνησε σε δάση ευκαλύπτων και πεύκων. Οι Αρχές επιστράτευσαν σχεδόν 1.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων για την ενίσχυση της πυρόσβεσης, ενώ στην κεντρική χώρα περισσότερα από 1.200 άτομα επιχειρούσαν σε 32 μέτωπα. Ένας πυροσβέστης συνελήφθη κοντά στην Άβιλα, καθώς παραδέχτηκε ότι άναψε φωτιά πριν από δύο εβδομάδες για οικονομικό όφελος.

Στην Πορτογαλία, πάνω από 1.300 πυροσβέστες και 16 αεροσκάφη επιχειρούν σε τρεις μεγάλες φωτιές, με μία στη Βίλα Ρεάλ να καίει για δέκα συνεχόμενες ημέρες. Ο δήμαρχος της περιοχής Φαβάιος έκανε έκκληση για περισσότερη κυβερνητική υποστήριξη.

Η Αλβανία αντιμετωπίζει 30 ενεργά μέτωπα, με τη συνδρομή τεσσάρων στρατιωτικών ελικοπτέρων και 80 στρατιωτών. Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του σε πυρκαγιά που πιθανότατα ξεκίνησε στην αυλή του. Στο Μαυροβούνιο, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε σοβαρά όταν ανετράπη βυτιοφόρο νερού. Πυρκαγιά κοντά στην Ποντγκόριτσα τέθηκε υπό έλεγχο με βοήθεια από Σερβία και Κροατία, ενώ αναμένονται ενισχύσεις από Αυστρία, Σλοβενία και Ιταλία μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Στην Ελλάδα, οι φωτιές σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και ηπειρωτικές περιοχές οδήγησαν σε εκκενώσεις χωριών και ενός ξενοδοχείου. Στην Αχαΐα, οι κάτοικοι πέντε χωριών απομακρύνθηκαν, ενώ 85 πυροσβέστες με 10 εναέρια μέσα μάχονται τις φλόγες κοντά στη Βόνιτσα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά τα καλοκαίρια στη Μεσόγειο θερμότερα και ξηρότερα, αυξάνοντας τη συχνότητα και την ένταση των πυρκαγιών κάθε χρόνο.
Πηγή: Reuters