FBI: Απολύει πράκτορες που φωτογραφήθηκαν να γονατίζουν σε διαμαρτυρία για τον Τζορτζ Φλόιντ
Η Ένωση Πράκτορων του FBI καταδίκασε τις απολύσεις
Όπως αναφέρθηκε στην επιστολή του FBI σχετικά με την απόλυση πρακτόρων, αιτία ήταν η φερόμενη «έλλειψη κρίσης» στις πράξεις τους

Μια ομάδα πρακτόρων, που φωτογραφήθηκαν να γονατίζουν σε μια διαμαρτυρία για τη φυλετική δικαιοσύνη για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, απέλυσε το FBI και όπως αναφέρθηκε στην επιστολή απόλυσης αιτία ήταν η φερόμενη «έλλειψη κρίσης» στις πράξεις τους, σύμφωνα το BBC. Οι πληροφορίες λένε ότι 15 έως 20 πράκτορες έχουν απολυθεί.
FBI: Απολύει πράκτορες που φωτογραφήθηκαν να γονατίζουν σε διαμαρτυρία για τον Τζορτζ Φλόιντ
Οι εν λόγω πράκτορες φέρονται να γονάτισαν μαζί με άλλους κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης το 2020. Ο Φλόιντ, ένας αφροαμερικανός άνδρας, είχε σκοτωθεί από αστυνομικό που γονάτισε στον λαιμό του τον Μάιο του ίδιου έτους, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή. Η Ένωση Πράκτορων του FBI καταδίκασε τις απολύσεις, δηλώνοντας ότι τα δικαιώματα των πρακτόρων είχαν παραβιαστεί.
Με τη σειρά του, το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους. Οι απολύσεις έρχονται, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να απομακρύνει αυτό που θεωρεί «αριστερές» και «αφυπνισμένες» πολιτικές και αξιωματούχους από κάθε τμήμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αρκετοί σχολιαστές είχαν επικρίνει τους πράκτορες και τους αστυνομικούς για τη συγκεκριμένη κίνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι υποστηρικτές
Ωστόσο, οι υποστηρικτές τους κάνουν λόγο για μια τακτική, προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις με τους διαδηλωτές και δε σηματοδοτούσε ότι οι πράκτορες συμφωνούσαν με τις απόψεις τους. Η πράξη έγινε σύμβολο διαφωνίας κατά του ρατσισμού, καθώς βίντεο που έγιναν viral έδειχναν τον δολοφόνο του Φλόιντ, τον λευκό αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν, να γονατίζει στον λαιμό του ενώ ήταν ακινητοποιημένος στο έδαφος, για περισσότερα από εννέα λεπτά.
Η νεκροψία έδειξε ότι ο Φλόιντ πέθανε από καρδιακή προσβολή, που προκλήθηκε από συμπίεση του αυχένα. Ο Σόβιν εκτίει ποινή φυλάκισης 22,5 ετών για τη δολοφονία. Η μαζική απόλυση της Παρασκευής είναι η τελευταία σε μια σειρά απολύσεων στο FBI. Πρόσφατα απολύθηκαν ο πρώην υπηρεσιακός διευθυντής του οργανισμού, Μπράιαν Ντρίσκολ, ο πρώην βοηθός διευθυντής υπεύθυνος για το γραφείο πεδίου στην Ουάσινγκτον, Στίβεν Τζένσεν, και ο Σπένσερ Έβανς, πρώην ειδικός πράκτορας υπεύθυνος για το γραφείο πεδίου στο Λας Βέγκας.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι τρεις πρώην πράκτορες μήνυσαν τον διευθυντή του FBI, Κας Πατέλ, και την Γενική Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Παμ Μπόντι, ισχυριζόμενοι ότι οι αξιωματούχοι τους απέλυσαν για να κατευνάσουν τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή (26/9), η Ένωση Πράκτορων του FBI ανέφερε ότι «το επικίνδυνο νέο μοτίβο ενεργειών του Πατέλ αποδυναμώνει το Γραφείο» και καθιστά «δυσκολότερη την πρόσληψη και διατήρηση εξειδικευμένων πρακτόρων - θέτοντας τελικά το έθνος μας σε μεγαλύτερο κίνδυνο».