WSJ: Η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού
Απαισιόδοξη η αμερικάνικη εφημερίδα για την Ελλαδα και τις διαπραγματεύσεις
Πιο βαθύ από ποτέ χαρακτηρίζει η Wall Street Journal το ιδεολογικό χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, σημειώνοντας ότι το θέμα προκαλεί ανησυχία σε όλο τον κόσμο.
«Πέντε χρόνια μετά το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στην ιστορία, η Ελλάδα είναι πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού από ποτέ, με το χρόνο να τελειώνει για την αποτροπή μίας πτώχευσης που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όχι μόνο την ευρωζώνη, αλλά και την παγκόσμια οικονομία», τονίζει το δημοσίευμα.
Οταν η Ευρώπη και το ΔΝΤ συμφώνησαν αρχικά να διασώσουν την Ελλάδα, στις 2 Μαΐου του 2010, το σχέδιο ήταν να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και τις αγορές ομολόγων μέσα σε τρία χρόνια, σημειώνει η εφημερίδα.
Αντί για αυτό, μισή δεκαετία και 245 δισεκατομμύρια αργότερα, οι δύο πλευρές έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Παρότι η Ελλάδα έχει ξαναφτάσει κοντά στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το ιδεολογικό χάσμα ποτέ δεν υπήρξε βαθύτερο, συνεχίζει το δημοσίευμα.
«Η άρνηση της κυβέρνησης να επιβάλει σε μία εξαντλημένη κοινωνία περαιτέρω λιτότητα, στην οποία επιμένουν οι δανειστές ότι χρειάζεται, έχει δημιουργήσει ένα αδιέξοδο που έχει παγώσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και έχει αδειάσει τα ταμεία της».
Η αντιπαράθεση είναι η πιο δραματική ένδειξη του πώς το ευρώ, που αποσκοπούσε στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενότητας, στην πραγματικότητα έχει προωθήσει τις πολιτικές διαφορές ανάμεσα στους δανειστές και τις χρεωμένες χώρες της ηπείρου και ανάμεσα στους ψηφοφόρους και το πολιτικό κατεστημένο, τονίζει η Wall Street Journal.
Οι χώρες που μόλις τώρα αρχίζουν να ανακάμπτουν από τη μακρά οικονομική ύφεση στην Ευρώπη, από το 2008, εξακολουθούν να εξοργίζονται με τη γερμανικής έμπνευσης λιτότητα που οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιδιώκουν τα επιβάλουν.
Τις τελευταίες ημέρες όμως οι δύο πλευρές έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να γεφυρώσουν το χάσμα, επισημαίνει η Wall Street Journal, κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις του Μπενουά Κερέ, ότι η ΕΚΤ ίσως αυξήσει το όριο αγοράς εντόκων γραμματίων από τις τράπεζες, αν υπάρξει συμφωνία, όπως και στις αλλαγές στην ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Σε αυτό το ζήτημα σημειώνεται ότι η Ελλάδα «έβαλε στο περιθώριο κάποιους μαχητικούς αξιωματούχους, ανάμεσά τους τον ντόμπρο υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς προσπαθεί να επιδιορθώσει μία ατμόσφαιρα δυσπιστίας».
Ομως, τονίζει το δημοσίευμα, οι βαθιές ιδεολογικές διαφορές και οι συγκρουόμενοι πολιτικοί περιορισμοί στην Ελλάδα και τους δανειστές, με επικεφαλής τη Γερμανία, δημιουργούν τεράστιες προκλήσεις για τη «δίδυμη» συμφωνία για να κρατηθεί η Ελλάδα στη ζωή: την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης και την υιοθέτηση ενός νέου.
Οι ΗΠΑ και άλλοι πέρα από την Ευρώπη ανησυχούν ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να προκαλέσει κύματα σοκ στις αγορές, βλάπτοντας την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, επισημαίνει η Wall Street Journal. Στην Αμερική, κάποιοι φοβούνται ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους είναι επικίνδυνα εφησυχασμένοι.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στο ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, για το οποίο σημειώνει ότι αναλυτές εκτιμούν πως το αβέβαιο αποτέλεσμά του θα μπορούσε να επιταχύνει τη σταθερή εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, πυροδοτώντας ένα πλήρες bunk run που θα αναγκάσει την Ελλάδα να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων. Ακόμη, σημειώνει η εφημερίδα, ο χρόνος που απαιτείται για την εκστρατεία για ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να «σπρώξει» την ελληνική απόφαση πιο κοντά στις προθεσμίες για τα τέλη Ιουνίου, όταν εκπνέει το τρέχον πρόγραμμα.