Γάλλος φιλόσοφος στο πλευρό του Τσίπρα
"Τεράστια ελπίδα και παράδειγμα για την Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ" αναφέρει ο Ετιέν Μπαλιμπάρ
«H πολιτική σας είναι για μας, για όλους τους ευρωπαίους πολίτες που θέλουν μια άλλη Ευρώπη, μια πηγή θεμελιώδους ελπίδας» τόνισε, απευθυνόμενος στους Έλληνες ακροατές του στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ο Ετιέν Μπαλιμπάρ -ένας από τους γνωστότερους φιλοσόφους (αλλά και πολιτικός αγωνιστής) της Γαλλίας, μαθητής του Λουί Αλτουσέρ, συγγραφέας πολλών βιβλίων και καθηγητής Πανεπιστημίων της Γαλλίας και των ΗΠΑ.
Ο κ.Μπαλιμπάρ κατήγγειλε τους θεσμούς ότι θέλουν να οδηγήσουν σε αποτυχία την «ελληνική απόπειρα Δημοκρατίας» και σε συνθηκολόγηση τον ΣΥΡΙΖΑ, και να το κάνουν γρήγορα, για να μη γίνει παράδειγμα για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ιδίως για τους Ισπανούς.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια τεράστια ελπίδα και ένα παράδειγμα για την Ευρώπη» υπογράμμισε. Η επιτυχία του, υποστήριξε, οφείλεται στο ότι υπερασπίζεται το έθνος, χωρίς να υιοθετεί αντιευρωπαϊκές ή ξενοφοβικές θέσεις, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για την Ευρώπη να ξαναδημιουργήσει την πολιτική μέσα από την κρίση.
«Ας μην "μασήσουμε" τις κριτικές μας και τις συζητήσεις μας, να υποστηρίξουμε όμως αυτό που γίνεται στην Ελλάδα» τόνισε ο Μπαλιμπάρ, που χαρακτήρισε «δύσκολη, σε καμιά περίπτωση όμως απελπιστική» την κατάσταση της χώρας.
Αναφερόμενος στο «ηθικό επιχείρημα» που επιβάλλει στους 'Ελληνες να πληρώσουν τα χρέη τους, ο κ. Μπαλιμπάρ υπογράμμισε την υποκρισία των Ευρωπαίων ηγετών που δεν λένε κουβέντα για το τεράστιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής στην Ευρώπη, αλλά και για τον τρόπο δημιουργίας του χρέους μέσω της διαφθοράς της ελληνικής ελίτ.
Η πολιτική των θεσμών είναι μια «επανάσταση από τα πάνω» τόνισε ο Γάλλος φιλόσοφος, χρησιμοποιώντας τη φόρμουλα του Μπίσμαρκ και του Μαρξ, μια «προληπτική αντεπανάσταση για να εξουδετερωθούν από πριν» οι αντιδράσεις των λαών.
Αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα του ευρώ -σημειώνοντας «δεν λέω μην φεύγετε από το ευρώ»- υπογράμμισε ότι η προοπτική μιας χώρας εξαρτάται από την ανάπτυξη και από τις σχέσεις της με τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Υπενθύμισε σχετικά και την κλασική συζήτηση, που αντιπαρέθεσε, στον καιρό της, σταλινισμό και τροτσκισμό, γύρω από τη δυνατότητα «σοσιαλισμού σε μια και μόνη χώρα».
Από την άλλη αμφισβήτησε την άποψη του περιβάλλοντος Σόιμπλε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να αποφευχθεί μια κρίση λόγω Grexit, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου σίγουρο. Η Ευρώπη δεν έκανε τίποτα για να ρυθμίσει την χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία και παραμένει επομένως σήμερα σε επικίνδυνο σημείο, που προσπαθεί να αποφύγει μετακυλίοντας το βάρος στην Ελλάδα, υποστήριξε.
Ο Ετιέν Μπαλιμπάρ στάθηκε στο φαινόμενο της «επιστροφής» του λαού, ως σημαίνοντος και ως πολιτικής ισχύος στο πολιτικό πεδίο, στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική, κάτι που, όπως είπε, ούτε οι νεοφιλελεύθεροι δεν μπορούν να αρνηθούν.
Γι' αυτό, οι κυρίαρχες ελίτ, επιτίθενται σε κάθε μορφή λαϊκής κυριαρχίας κατηγορώντας την ως «λαϊκιστική». Οι ευρωπαϊκές ελίτ επιχειρούν να δαιμονοποιήσουν τον λαϊκισμό, για να ενοχοποιήσουν τις λαϊκές διεκδικήσεις, τις κριτικές στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση. Το αβυσσαλέο χάσμα των ελίτ και του λαού οδηγεί στην επανεμφάνιση των διεκδικήσεων για ισότητα και δικαιοσύνη, όπως ανέφερε.
Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα ο «λαϊκισμός» της Αριστεράς και τελείως διαφορετικό ο «λαϊκισμός» της άκρας δεξιάς, που θέλει να αντικαταστήσει μια ολιγαρχία με μια άλλη και μια διαφθορά με μια άλλη, τόνισε.